naar top
Menu
Logo Print

GROOT AANBOD DRAAGDOEKEN EN -ZAKKEN VRAAGT BEGELEIDING

Van doeken over voorgevormde draagzakken tot heupdragers

Baby's en peuters dragen heeft tal van voordelen. Niet alleen hebben ouders zo hun handen vrij, de mentale en fysieke ontwikkeling van het kindje wordt ook gestimuleerd. Er zijn echter verschillende draagsystemen op de markt, elk met hun eigen kenmerken. Met andere woorden: hét beste systeem bestaat niet. Het hangt er gewoon van af waarvoor men de babydrager wenst te gebruiken. Het ene systeem is bijvoorbeeld sneller aan en uit, maar is minder ergonomisch om te dragen, terwijl het andere systeem dan weer meer geschikt is voor lange wandelingen.

DE VOORDELEN VAN BABYDRAGEN

De Childwheels Neoprene Baby Carrier kan in en uit het water gebruikt worden

Houdt de handen vrij

 

Dankzij een babydrager hebben mama en papa steeds de handen vrij, maar tegelijkertijd is hun kindje toch dichtbij. In heel wat babydragers kan men het kleintje op verschillende manieren dragen, zodat het gewicht optimaal verdeeld wordt volgens de grootte en de leeftijd van het kind. Die flexibiliteit is ook handig voor de ouder, omdat hij de draagpositie kan aanpassen aan de activiteit of gelegenheid.

 

Bevordert de hechte band

Het gebruik van een babydrager is goed voor de mentale ontwikkeling van het kind en schept een bijzonder hechte band tussen ouders en hun pasgeboren baby. Baby's hebben na negen maanden in de baarmoeder te hebben doorgebracht, huidhonger, of met andere woorden nood aan huid-op-huidcontact. Bovendien hoort het kleintje de hartslag, ademhaling en stem van de drager. Dankzij al die zintuiglijke waarnemingen voelt de baby zich veilig en geborgen, en wordt hij gekalmeerd en gerustgesteld.

De baby sling Connection van Wallaboo is erg makkelijk aan te passen aan de maten van elke gebruiker

 

Stimuleert de ontwikkeling

Naast het mentale aspect is een babydrager ook goed voor de ontwikkeling van het evenwicht van drager en kind. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat kinderen die gedragen worden, een regelmatiger hartritme en een stabielere temperatuur hebben, makkelijker slapen, beter groeien en gemiddeld zo'n 43% minder vaak huilen. Tot slot heeft de baby ook minder last van krampjes en reflux door de 'rechtop'-houding.

VOORGEVORMDE DRAGERS

 

De Omni babycarrier van Najell is een twee fasen draagsysteem (0-3 jaar) en heeft een unieke gewichtsverdeling met heupsteun

Draagzakken

 

Voorgevormde draagzakken bieden voor diegene die draagt, een goede ruggensteun, brede schouderbanden en eventueel een heupriem, afhankelijk van het model dat gekozen wordt. Het kindje zelf heeft een goede ondersteuning van zijn hoofdje, nek en rug, en zijn armen en benen kunnen vrij bewegen. Voorgevormde draagzakken kunnen individueel ingesteld worden en sommige exemplaren kunnen zelfs vanaf de geboorte gebruikt worden. Kwaliteitsvolle draagzakken zijn voorzien van degelijke gespen die eenvoudig en veilig door één persoon geopend en gesloten kunnen worden.

Heupdragers

Een ander type van voorgevormde drager is de heupdrager - een draagriem met ingebouwd zitje - waarmee men de peuter op een natuurlijke manier dichtbij draagt. Het gewicht van het kindje wordt gelijkmatig verdeeld over de hele heup en zo blijven armen, schouders en rug gespaard van onnodig leed. De heupdrager is geschikt voor kinderen van zes maanden tot drie jaar.

De draagdoeken van  With a touch of Rose  zijn gemaakt van 100% biologisch en Fairtrade katoen

Knoopdoeken

Knoopdoeken of wikkeldoeken zijn veelzijdig en ergonomisch. Men kan hiermee symmetrisch, over één schouder, op de buik, op de heup en op de rug dragen, al naargelang de leeftijd van de baby. Knoopdoeken kan je onderverdelen in rekbare en geweven knoopdoeken. Belangrijk verschil tussen geweven en rekbaar is, dat je een rekbare eerst omknoopt en dan je kindje in de doek doet. Bij een geweven doek knoop je de doek terwijl je ook al je kindje op je buik of rug hebt. En dat is meteen het andere grote verschil: rekbaar betekent alleen op de buik dragen, geweven ook op de rug. Tot slot gaat een geweven doek vaak mee tot ongeveer 25 kg, een rekbare (afhankelijk van het merk) tot 10 - 15 kg.

SlinDe BB-SLING van Babylonia is makkelijk en snel aan te doen en is door de twee aluminium ringen eenvoudig verstelbaargs

Slings zijn kortere, asymmetrische doeken die je over één schouder draagt. Daardoor zijn ze vooral handig voor kortere afstanden, maar ook in winkels, op bussen en trams, ... Deze doeken zijn vaak compact en opvouwbaar, en dus handig om altijd bij te hebben. Ze worden vervaardigd in geweven stof, gebreide stof of polyester (zo kan je met de sling ook in het water gaan). Slings kan je onderverdelen in ringslings, geknoopte slings en buidelslings. Een ringsling is een makkelijk op maat van het kind en de drager aanspanbare doek met behulp van ringen. Daardoor is hij erg handig als slaap- en discrete voedplaats. Bij geknoopte slings wordt de doek gewoon ter hoogte van de onderste ribbenboog vastgeknoopt en de knoop wordt daarna ofwel doorgeschoven naar de rug of onder de schouder vooraan gedragen, op dezelfde plaats waar de ringen zouden zitten bij een ringsling. De buidelsling of pouch is een draagdoek zonder ringen en zonder knopen. In feite is het een al dan niet afgeronde koker die niet verstelbaar is. Hij moet dan ook perfect op maat gekocht worden.

ERGONOMISCH DRAGEN

De meest geschikte houding om een baby te dragen is de M-positie of kikkerhouding: met de beentjes lichtjes gespreid en opgetrokken, en de rug in een C-vorm. Deze positie wordt bereikt wanneer de knietjes van het kindje hoger zitten dan de billetjes. Zo worden rug en hoofd optimaal ondersteund.