naar top
Menu
Logo Print

PRODUCENTEN VAN KINDERWAGENS OMARMEN VEELZIJDIGHEID

Ook voor ouders met een actieve hobby

Comfort, compactheid en prijs. Dat zijn de drie voornaamste speerpunten waarop (toekomstige) ouders beslissen bij de aankoop van een buggy of wandelwagen. Al spelen ook kwaliteit en duurzaamheid een grote rol en liggen de eisen op het vlak van looks tegenwoordig eveneens hoger. Veel merken spelen daarop in met special editions en gelimiteerde uitgaven. Verder is er vandaag de dag heel wat keuze voor actieve ouders. Wandelen, fietsen, longboarden, op reis gaan … Je kunt er samen met je kind van genieten.

De Thule Urban Glide 2 is een kinderwagen voor alle terreinen, met een strak ontwerp, waardoor hij perfect is voor een stadsavontuur of voor een   wandeling op uw favoriete route
Er zijn kinderwagens voor alle terreinen, daarvoor wordt een strak ontwerp voorzien, perfect voor een stadsavontuur of voor een wandeling op uw favoriete route

BUGGY VS. WANDELWAGEN

Een kinderwagen is het ideale vervoersmiddel voor wanneer het kind nog veel slaap nodig heeft en te jong is om rechtop te kunnen zitten. Een volwaardige wandelwagen is al vanaf de geboorte een optie. Daarbij wordt er vooral aandacht besteed aan een goede matras voor de rug van de baby.

Hoewel wandelwagens vaak stevig en comfortabel zijn, kan zo'n frame echter al snel tien kilo wegen. Wanneer het kind goed zelfstandig kan zitten, is een buggy ook een goede keuze. De buggy is lichter (doorgaans rond zeven kilo), maar vooral compacter. Hij biedt de mogelijkheid om de rugleuning nagenoeg volledig plat te leggen en het kind zo te doen rusten wanneer het vermoeid is van het wandelen. De buggy is geschikt voor kinderen van zes à zeven maand tot ongeveer vier jaar of 15 à 17 kilogram. Er is tegenwoordig wel een toename van het aantal modellen dat meteen vanaf de geboorte kan worden gebruikt.

ALGEMENE TRENDS EN VERNIEUWINGEN

Gebruiksgemak

Fabrikanten streven vandaag hoofdzakelijk naar flexibele mobiliteitsoplossingen die gebruiksgemak centraal plaatsen. Dat doen ze middels bedieningsfuncties die met zo weinig mogelijk handelingen kunnen gebeuren. Daarbij zijn wendbaarheid en comfort de twee belangrijkste pijlers. Zo zijn zwenkwielen die vooraan blokkeren, in moeilijke ondergronden (zoals in het bos of op het strand) een populaire oplossing. Die kunnen evenwel gedeblokkeerd worden om soepel te manoeuvreren, bijvoorbeeld in de supermarkt. Om de wendbaarheid en het 'rijplezier' te verhogen, maken producenten ook vaak gebruik van rubberen banden gevuld met schuim. Die geven eenzelfde comfort als luchtbanden, maar dan zonder het risico op een lekke band.

iCandy Orange
Een tripje met kids vraagt vaak de nodige voorbereiding.
iCandy speelt daar handig op in met de iCandy Orange

Flexibiliteit

De onderstellen worden ook steeds meer op punt gezet om alles zo flexibel mogelijk te laten verlopen, net als bij handvatten en duwbeugels het geval is. Zo zijn er bijvoorbeeld wagens op de markt met een in verschillende hoeken verstelbare duwbeugel. Heel wat kinderwagens zijn tegenwoordig ook eenvoudig met één hand op te vouwen, net als een paraplu. Sommige producenten voorzien daarbij een schouderband, zodat de wagen gemakkelijk over de schouder kan worden gedragen.

Licht en compact

Ook op het vlak van compactheid hebben producenten een goed oor voor de klant. Bij zowel buggy's als wandelwagens streven ze op het vlak van vormgeving naar lichtere en compactere producten. Daarbij zijn vouwbaarheid en demonteerbare onderdelen de voornaamste focuspunten. Heel wat fabrikanten van kinderwagens voorzien afneembare wielen, bumpers en reiswiegen.Een andere innovatie die een schot in de roos is gebleken, is het 3D-vouwsysteem, waarmee met een druk op de knop de buggy met één hand tot een compact pakketje kan worden omgevormd. Dat geeft meer ruimte in de auto, tijdens het wandelen door drukke straten of in het openbaar vervoer, en maakt het bovendien een stuk gemakkelijker om te dragen. Producenten houden hier eveneens indachtig dat de vouwbare buggy's licht genoeg zijn.

Ergonomie

Voor het optimale comfort van de baby worden buggy's en wandelwagens ook steeds ergonomischer. Dat uit zich bijvoorbeeld aan de hand van verstelbare rugleuningen met verschillende standen, tot een volledig vlakke slaappositie aan toe. Daardoor wordt de rug van het kind niet in een vaste positie geforceerd, maar kan de baby op een gezonde manier indutten in de wandelwagen. Verder zijn er kinderwagens op de markt met een 3D-rotatiesysteem, waarmee het kindje gemakkelijk van de richting van de ouders tot naar de wereld toe en terug kan worden gedraaid.

“Fabrikanten streven naar flexibele mobiliteitsoplossingen die gebruiksgemak centraal plaatsen”

Duurzaamheid

Fabrikanten hebben oog voor duurzaamheid, zowel op het vlak van het milieu als de levensduur van de kinderwagens. Het grootste deel van de kinderwagens wordt gemaakt met slijtvaste polyesters en nylons. Producenten houden echter meer en meer rekening met ecologische stoffen die gezond zijn voor de baby, zoals biokatoen of regenkappen zonder pvc. Daarbij is de Oeko-Tex Standaard 100 de gehandhaafde maatstaf. Dat is een onafhankelijk beproevings- en certificatiesysteem voor ruwe, halffabricaten en afgewerkte textielproducten.

Looks

Ouders hebben uiteraard ook graag een buggy of wandelwagen waar ze graag mee buitenkomen. Hoe de wagen eruitziet, is evenwel een belangrijk aandachtspunt voor producenten. Ze zoeken daarvoor vaak naar trendy en stijlvolle looks, van vrolijke prints tot een modieuze lederen afwerking in cognacbruin of andere aardse tinten. Grijstinten verkopen eveneens goed. Voor een meer luxueuze uitstraling hebben wandelwagens soms ook dichtgeweven stoffen. Designteams halen hun inspiratie voor deze looks uit alle hoeken van de wereld, zowel in kunst en architectuur als textiel en design. Er zijn zelfs fabrikanten die een samenwerking aangaan met modemerken om de afwerking van hun wandelwagens een speciale touch te geven. Ouders kunnen er ook zelf een mouw aan passen met zitverkleiners, zoals inlegkussens. Ze verhogen het zitcomfort van het kind en zorgen er bovendien voor dat het materiaal van de buggy beter tegen slijtage is beschermd.

De Bugaboo Runner werd ontwikkeld voor actieve en drukbezette ouders, deze is er als complete jogging­kinderwagen en als gemakkelijke click-and-gojoggingextensie
Voor actieve en drukbezette ouders zijn er complete jogging­kinderwagens die eveneens dienen als gemakkelijke click-and-gojoggingextensie

Accessoires

Naast de bare essentials zijn ouders ook geïnteresseerd in allerhande accessoires die het rijden zowel leuker als comfortabeler maken. Zo zijn regenhoezen en parasols zeer populair. Tijdens de winter is een voetenzak of engelnestje dan weer het meest aangewezen om de baby warm te houden bij lage temperaturen. Om materiaal in op te bergen, zijn kinderwagens ook vaak uitgerust met een boodschappenmand. Verder zijn luiertassen, verlengde kappen en voorbeugels extra accessoires die vaak worden gemonteerd. Ook handig is het meerijplankje voor een iets oudere broer of zus. Hoewel buggy's vaak zo zijn gemaakt dat ze om te vouwen zijn tot iets dat zonder problemen in een auto past, zijn grotere kinderwagens ook vaak uitgerust met autostoeladapters. Die zorgen ervoor dat tijdens de eerste zes maanden het frame met een autostoel uit de groep 0/0+ kan worden gebruikt.

De Nano buggy van Mountain Buggy is compact  en licht (5,9 kg), ideaal om mee te nemen op reis
Kleine opvouwbare buggy's zijn ideaal om mee te nemen op reis

VOOR ACTIEVE OUDERS

Die evoluties zorgen er ook voor dat ouders die actieve hobby's beoefenen, hun levensstijl niet te veel dienen te wijzigen wanneer er een kind in het gezin komt. Producenten spitsen zich daarop toe met modellen die specifiek ontworpen zijn voor een optimaal gemak bij een bepaalde sport of activiteit.

Voor reizigers

Ouders die graag op reis gaan, hoeven dat niet te laten voor hun kind. De manier waarop er wordt ingespeeld op compactheid, komt dat nu meer dan ooit ten goede. Zo zijn buggy's vaker opvouwbaar, demonteerbaar en adapteerbaar, waardoor ze gemakkelijk in een auto kunnen worden geplaatst.

“Producenten houden meer rekening met ecologische stoffen die gezond zijn voor de baby”

De Thule Chariot Cross is een com- fortabele allround kinderwagen  voor joggers, fietsers en skiërs, deze biedt comfort en flexibiliteit voor gezinnen met  een actieve levensstijl
 Voor joggers, fietsers en skiërs zijn er comfortabele all-roundmodellen, bovenstaande biedt comfort en flexibiliteit voor gezinnen met een actieve levensstijl

Voor sporters

Voor ouders die graag gaan joggen, voorzien fabrikanten aerodynamische modellen die op alle terreinen kunnen gedijen. Hier is vooral de wendbaarheid een groot aandachtspunt. Zo zijn er modellen waarvan het voorwiel zowel kan meebewegen als worden vastgezet. Dat wordt, gecombineerd met grotere (16" tot 18") achterwielen, een krachtig veringssysteem om schokken op te vangen en een zeer snel reagerende handrem. Voor een betere zichtbaarheid zien producenten erop toe dat er reflecterend materiaal wordt aangebracht (bijvoorbeeld op de banden of op de kap).

In het gamma voor sporters is er ook aandacht voor multifunctionele kinderwagens. Zo zijn er modellen met adapters voor fietsen en zelfs skilatten. Ook voor fervente longboarders zijn er boards op de markt die uitgerust zijn met een draagwieg.