naar top
Menu
Logo Print

OUDERS KIEZEN VOOR MULTIFUNCTIONELE SPEELTAPIJTEN

Nooit eerder was het aanbod van Speeltapijten zo divers

Met een speeltapijt of -karpet creëren ouders in een mum van tijd een stimulerende en geborgen veelal knuffelzachte speelomgeving voor hun kind. Bovendien was het aanbod van speeltapijten nooit eerder zo divers. Van educatief tot ultra-interactief, van klein en compact tot kamerbreed, van tijdloos neutraal tot vrolijk en felgetint: er bestaat voor elk wat wils. 

AANBOD VAN SPEELTAPIJTEN

Naast eenvoudige effen speeltapijten zonder franjes bespeuren we in het aanbod vijf grote categorieën.

Interactieve speeltapijten

Het sterkst groeiende segment is zonder twijfel dat van de interactieve speeltapijten veelal voorzien van zacht afgewerkte enverwijderbare speelbogen die erop gericht zijn om de baby op een speelse en veilige manierte leren observeren, luisteren, voelen, grijpen, herkennen, kruipen enz. Met een doordacht materiaal- en kleurengebruik en toevoeging van ludieke spelelementen en geluiden prikkelen deze speeltapijten zowel de motorische als de zintuiglijke ontwikkeling van de baby. Denk maar aan de integratie van auditieve elementen zoals knisperende kiekeboeflappen, muziekmobieltjes, dieren- en natuurgeluiden, toeters en rammelaars die de baby gericht lerenluisteren, 3D-elementen en diverse soorten materialen met uiteenlopende texturen (donzig, glad, ruw …) die de tastzin aanscherpen, parelglijders en elementen om te grijpen om de fijne motoriek te stimuleren, spiegeltjes die aanzetten tot zelfontdekking, lichteffecten enz. Sommige modellen bieden meerdere opties aan: bediening door ouders of baby, alleen muziek of muziek, licht en beweging.
 
Educatieve speeltapijten Tijdloos zijn educatieve speeltapijten waarop het alfabet, cijfers, het dierenrijk en de wereldkaart afgebeeld zijn. Leuke varianten op educatieve speeltapijten zijn tapijten met cijfers en vormen, puzzelkleden en hinkelkleden, waarbij kinderen respectievelijk al puzzelend of hinkelend cijfers of letters leren (her)kennen. Uiteraard zijn hinkelkleden bij voorkeur uitgevoerd in stevige materialen met antisliplaag, zodat het kleed niet begint te schuiven tijdens het springen.

Bordspelen in tapijtuitvoering

Geschikt voor iets oudere kinderen zijn traditionele bordspelen in tapijtuitvoering. Denk aan sudoku, memory, mens-erger-je-niet en ganzenspel.

Verkeerskleden

Eveneens een klassieker zijn verkeerskleden, waarop er stratenplannen afgebeeld zijn. Ook hier is het aanbod ruim, gaande van stratenplannen van rustige dorpjes,boerderijen of grootsteden met veel hoogbouw tot speelkleden waarop er echte racetrajecten afgebeeld zijn.

Licentietapijten

Tot slot zijn ook de licentietapijten niet meer uit het gamma weg te denken. Bij de jongens blijven Cars en Spider-Man erg populair. Bij de meisjes noteren we een opvallend ruimer aanbod, met o.a. Hello Kitty, Minnie, Barbie en Princess. Uiteraard zijn ook combinaties van licenties en bovengenoemde categorieën mogelijk. Denk maar aan licentietapijten in de vorm van een verkeers- (Cars) of hinkelkleed (Princess).

TRENDS EN INNOVATIES

Gefaseerd meegroeien

Interactieve speelkleden met verwijderbare speelbogen bieden als voordeel dat ze met de drie belangrijke ontwikkelingsfases van de baby mee evolueren.In een eerste fase kan de baby genieten, terwijl hij op zijn buik ligt, of spelen, terwijl hij op zijn rug ligt. In een tweede fase stimuleren deze interactieve speelkleden het optillen van het hoofd en in een derde fase tot slot kan het kind al zittend of kruipend spelen en wordt de nieuwsgierigheid verder geprikkeld. Nadien kunnen dergelijke speeltapijten ook nog dienstdoen als gewoon tapijt
bijvoorbeeld om naast het bed te leggen, zodat het kind geen koude voetjes heeft bij het opstaan.

 

Een leuke nieuwkomer die treffend op deze drie ontwikkelingsfasen inspeelt, is een ontwikkelingsspeeltapijt dat beschikt over een muzikale buggy (batterijen) die heen en weer rijdt langs een spoor en als basis dient voor de bevestiging van loshangend speelgoed. Een grote troef is dat het spoor zowel aan de bogen als op de fantasiemat bevestigd kan worden, waardoor de elektronische buggy de nieuwsgierigheid prikkelt en de ontwikkeling van tal van vaardigheden stimuleert door de drie bovenvermelde ontwikkelingsstadia.

Multifunctionaliteit wint terrein

Een multifunctionele blikvanger zijn speeldekens die omgetoverd kunnen worden in een activiteitentafel. Eveneens erg veelzijdig in gebruik zijn speeltapijten met vier opstaande, inklapbare zijden. Klapt men alle zijden omhoog, dan ontstaat er een knus speelhoekje voor de baby. Bij sommige modellen kan men één zijde inklappen, wat toelaat om de baby veilig en makkelijk te verschonen; klapt men alle zijden neer, dan verkrijgt men een extra grote speelmat. Op de koop toe kunnen sommige types ookomgebouwd worden tot een speeltunnel of zitbankje. Ook handig zijn speeldekens in ultradikke materialen die als matras zowel in het park als op de grond gebruikt kunnen worden. De onderdelen en spelelementen van speelmatten zijn bovendien steeds vaker multifunctioneel inzetbaar. Zo kunnen de speelgoedjes van het tapijt vaak ook aan de wandelwagen, de autostoel of het park bevestigd worden en bestaan er matten waarvan bepaalde onderdelen naderhand als kussentje te gebruiken zijn.

 

Innovatieve vormen

Vierkante en rechthoekige modellen domineren het aanbod, maar daarnaast zien we de jongste jaren steeds vaker nieuwe, lieflijke vormen opduiken. Denk maar aan speeltapijtenin de vorm van lieflijke hartjesof knuffelberen.

On the go En outdoor

Aangezien gezinnen steeds vaker 'on the go' zijn, zetten fabrikanten al geruime tijd in op opvouwbare modellen. Vaak zorgen ingebouwde handvatten voor extra draagcomfort. Een schattige oprolbare aanwinst in het gamma is een speeltapijt dat zich in een handomdraaiin een decoratief en grappigslakkenhuisje laat omtoveren.Ook speeltapijten voor outdoorgebruik blinken uit in transportgemak: ze zijn licht en makkelijk compact op te plooien en beschikken veelal over een muggennet en een opvouwbaar zonnescherm dat bescherming biedt tegen schadelijke uv-stralen. Bovendien zijn sommige outdoormodellen multifunctioneel en kunnen ze dienstdoen als babybed, dankzij de aanwezigheid van een uitneembare comfortabele matras.

 

Vrolijke beestenboel en felle kleurtjes

Naast licentiefiguren sieren vooral fauna en flora de speeldekentjes van onze kleintjes. Van veelkleurige bloemetjes tot ditoinktvissen, walvissen, giraffen, papegaaien, kikkers en draakjes: de natuur blijkt anno 2013een grote inspiratiebron. Felle kleurtjes blijven in trek omdat ze de nieuwsgierigheid prikkelen en kleurherkenning stimuleren. Daarnaast blijft ook tijdloos wit bekoren.

Van xl tot kamerbreed

Naast kleine en compacte modellen biedt het hedendaagse gamma ook een brede keuzevan grote exemplaren. Zo bieden sommige matten speelruimte voor twee of zelfs drie kindjes. Zo ook het bovenvermelde speeldeken in hartvorm of het speeldeken in de vorm van een slakkenhuis, dat, eenmaal uitgerold, twee opeenvolgende speelzones met elkaar verbindt. Voor ouders die de volledige vloer van de kinderkamer of de speelruimte willen omdopen in een speelgebied, bestaan er sinds kort ook extreem slijtvaste vinylvloerbedekkingen met speelse patronen waarop er naar hartenlust gespeeld en zelfs gerolschaatst kan worden.

Materiaalgebruik

Inzake materialen varieert het aanbod van kunststof (puur polyester met pvc, polyester met een onderlaag van latex enz.) tot natuurlijke materialen zoals 100% katoen met een linnen afwerking. Bijna alle speelmatten zijnmachinewasbaar.