naar top
Menu
Logo Print
29/08/2018 - CHARLOTTE DE NOOSE

SPEELTJES VOOR BABY'S EN PEUTERS STEEDS VERNUFTIGER

Succes duurzaam houten speelgoed niet te stoppen

Speelgoed voor kinderen tot twee jaar draait vooral rond één thema: just for fun. Gewoon spelen blijft cruciaal, al zien we wel veranderingen op het vlak van materialen, kleuren en vormgeving. Zo worden ze bijvoorbeeld steeds milieuvriendelijker geproduceerd. Het houten speelgoed spant hier de kroon.

SPEELGOED -2 JAAR IN HET KORT

• Het soort speelgoed wijzigt niet echt, wel de uitvoeringen en de kleuren.
• De functies van een speeltje worden wel uitgebreid.
• Steeds meer Fairtrade, voor zowel plastic als houten uitvoeringen.
• Duurzaam houten speelgoed is sterker en mooier afgewerkt dan ander houten speelgoed.
• Houten speelgoed valt in de smaak bij de bewuste consument.

AFSTEMMEN OP LEEFTIJD

Misschien niet alles maar toch veel van wat een kind nodig heeft om te ontwikkelen, ontdekt het al spelend. Zaak dus om het speelgoed af te stemmen op zijn leeftijd. Ouders hebben echter nogal eens de neiging om hun kind te overschatten. Daarbij komt dat ze meer en meer via internet bestellen, en zo het advies van speciaalzaken missen. Zeker voor baby's en peuters van nul tot twee jaar is een juiste keuze belangrijk.

stroller

TRENDS

Just for fun

De meeste artikelen voor kleintjes tot twee jaar horen in deze categorie thuis: ze dienen gewoon om te spelen. Snoezeldoekjes, rammelaars en blokjes blijven klassiekers,net zoals de zeer zachte knuffels. Alleen de uitvoeringen en de kleuren zijn aan trends onderhe

vig. Pluimpjes, badstof, langere polen enzovoort vervangen de pluche. In zeer vrolijke en zonnige kleuren of pasteltinten. In de zachte en aaibare nieuwigheden voor de allerkleinsten vinden we leuke bijthandschoentjes, dierenmutsen met bijpassende staart, kruiprollen met geluidjes en trekdiertjes met bijtring waarvan de wieltjes afneembaar zijn.

Explore nature

Omdat ouders hun oogappel snel dingen willen bijleren en dieren het meest dankbare onderwerp zijn, kunnen ook de kleinsten al kennismaken met de natuur. Hier zien we de volgende zaken opduiken: touch-and-feelpuzzels, zachte ballen en katoenen ontdekboekjes die uitvouwbaar zijn tot een speelmat. Ze hebben hetzelfde doel: het kind spelenderwijs de verschillende dieren leren kennen. Ook fruit komt als thema aan bod. En de categorie strandspeelgoed kunnen we natuurlijk ook onder de noemer 'ontdek de natuur' catalogiseren.

kids

MEER FUNCTIES

Opmerkelijk is dat baby's en peuters met hun speelgoedjes steeds meer dingen kunnen doen: aan knuffels hangt een rammelaar, een bijtring of een spiegel en ze wiegen je met een zacht geluid in slaap. Er bestaat ook een knuffelwalvis met een gat waar je speeltjes in kan stoppen en een mond waarlangs die weer naar buiten komen. En de speelmatten worden almaar meer gesofisticeerd. Je kunt die ook aanpassen aan de leeftijd van de baby: ideaal voor de rug- en buikligging en om te vormen tot zitje.

DUURZAAMHEID

Ook de speelgoedsector zet volop in op Fairtrade en duurzaamheid. Zo worden sommige artikelen in Sri Lanka gemaakt door vrouwen met weinig kansen op de arbeidsmarkt of wordt speelgoed handgemaakt met biologisch geteelde katoen. Of met bioplastic, vervaardigd uit suikerriet, 100% recycleerbaar. Stoffen verpakkingen voor speelgoed doen hun intrede.

MOOIE AFWERKING

Kwaliteitsvol houten speelgoed is doorgaans van betere kwaliteit, sterker, heeft een degelijke afwerking en weinig knoesten. Het hout zal niet splinteren.

SPECIAALZAKEN HEBBEN STREEPJE VOOR

In supermarkten en grote ketens is het aanbod van houten speelgoed beperkter, net zoals het advies. De afnemers zijn bewuste consumenten die belang hechten aan duurzaam geproduceerde waren. En aan het adviesen de service van de winkelier voor hoogwaardig speelgoed dat de fantasie van het kind stimuleert. En bewaard kan worden voor het nageslacht …

GEEN BACTERIEN, GOED VOOR DE TASTZIN

Duurzame houten speeltjes zijn veilig voor de allerkleinsten omdat het productieproces goed wordt gecontroleerd en alle artikelen grondig worden getest. Bovendien neemt hout, in tegenstelling tot kunststof, geen bacteriën op en past het zich aan de omgevingstemperatuur aan. Voor baby's zijn de 'levende eigenschappen' van hout trouwens bevorderlijk voor de ontwikkeling van de tastzin.

car

FOCUS: HOUTEN SPEELGOED

Duurzaam fsc en pefc

Houten speelgoed heeft de reputatie duurzaam en tijdloos te zijn. Wat zijn de kenmerken van echt duurzaam houten speelgoed? Je herkent het vooral aan de houtsoort, de toegekende keurmerken (FSC of PEFC) en de productielocatie. Zo wordt veel speelgoed voor de Europese markt lokaal geproduceerd om transportkosten en uitstoot te beperken, en met lokale houtsoorten als beuken en esdoorn of met hout uit herbebossingsprogramma's. Ook bamboe wordt gebruikt, wat eigenlijk een grassoort is. De kleurstof en vernis zijn op waterbasis, zonder oplosmiddelen, volledig ongiftig uiteraard. Ze voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen (TüV-gekeurd) en dringen volledig in het hout.