naar top
Menu
Logo Print
29/08/2018 - LUC VANDENBROECK

WIKKELCAPES, PONCHO'S EN BADJASJES ZIJN GESCHENKARTIKEL BIJ UITSTEK

Met het juiste advies verkoopt u gemiddeld drie stuks

Badcapes worden vanaf dag één veelvuldig gebruikt. Ze zijn dan ook een uitstekende cadeautip, dankzij hun multifunctionaliteit: na het bad, in de box en zelfs in auto- of wipstoel. Twee of drie stuks zijn welhaast een must. Er is volop keuze qua kleuren, materialen en uitvoeringen. Poncho's zijn dan weer vooral bedoeld voor gebruik buitenshuis, specifiek voor iets oudere kindjes. Badjasjes, ten slotte, bewijzen prima diensten om na het wassen lekker ingeduffeld nog wat te spelen.

IDEAAL GESCHENKARTIKEL

Verscheidene stuks op geboortelijst

birth

Een badcape is een artikel dat bovenaan op elke geboortelijst hoort. Adviseer bij de samenstelling van de lijst om er meteen twee of drie exemplaren op te zetten; een om in gebruik te hebben, een in de was en een in de kast (of als reserve wanneer de schone was wat op zich laat wachten, want dat is vaak de realiteit bij kersverse ouders). Een cape met badstof is perfect voor wanneer de baby gewassen wordt, dan is hij achteraf meteen lekker warm ingeduffeld. Een omslagdoek met zacht chenille of een volledig gebreide variant is perfect als extra laagje wanneer het kindje bijvoorbeeld in de box ligt of voor onderweg.

Uw tips voor de ouders

• Een badcape is altijd een prima aankoop omdat deze direct vanaf het begin veelvuldig wordt gebruikt.
• Met een dunne tetrabadcape droogt u makkelijker oortjes en huidplooien. Wanneer de baby wat groter is, is katoenen badstof, in combinatie met wafel, heel geschikt.
• Een dikke badcape met voldoende grammage (ongeveer 600 gram) absorbeert uitstekend en doet langer dienst.
• Opteer voor een grote badcape, die wordt superlang gebruikt: van baby tot ongeveer 4 à 5 jaar.Kies voor badstof van 90% katoen met 10% polyester; deze mix krijgt geen 'ooghaakjes' bij gebruik.


WIKKELCAPES VAN BIJ DE GEBOORTE

Voor heel kleine baby's zijn wikkelcapes het aangenaamst. Daarin wordt het kindje snel en gemakkelijk gewikkeld, zodat het geen kouvat. Een wikkelcape is ideaal na het badje, maar ook voor bij de huis- of kinderarts en op consultatie bij Kind&Gezin, waar de baby in zijn luier wacht op zijn beurt. Wikkelcapes worden ook veelvuldig gebruikt voor een dutje in bed of in de box, als licht dekentje of om baby het gevoel te geven in een veilig coconnetje te zitten.

Diverse materialen

Populair is 100% katoen, en daarnaast vaak biologisch katoen. Dit is bijzonder zacht voor baby's huidje, een belangrijke plus. Daarnaast zijn er capes met het GOTS-label (Global Organic Textile Standard), een internationaal keurmerk voor biologisch textiel dat gegarandeerd op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze geproduceerd is. Tetracapes of hydrofiele doeken zijn compact, superabsorberend en snel droog (handig om mee te nemen onderweg). Er zijn ook collecties die voor 90% vervaardigd zijn uit bamboetextiel. Dit materiaal voelt ultrazacht aan - ideaal voor de gevoelige babyhuid - is van nature antibacterieel - en absorbeert 60% meer dan katoen.

Aantrekkelijke ontwerpen

Badcapes zijn verkrijgbaar met leuke prints - het junglethema maakt tegenwoordig alom furore - en diverse uitvoeringen. In badstof, wafel, gebreid of gecombineerd met een zachte stof zoals velours. Vaak zijn er zomer- en winterversies, dus ongevoerd en gevoerd. Eén merk heeft capes in wel 22 kleuren, waarvan sommige met een gouden biesje. Uiteraard zijn er voor het overige klassiekers als blauw en roze voorhanden, en voor wie graag iets vrolijks wil, zijn er felle tinten. Maar ook ouders die een eigentijdse toets geven aan het badgebeuren, worden op hun wenken bediend met sobere kleuren die tijdloze klasse uitstralen.

Slim bedachtcapes

Enkele capes zijn voorzien van een sluiting door middel van klittenband of lintjes; wel zo handig. Nieuw zijn uitvoeringen met openingen waar de gordeltjes van het wipstoeltje of de maxicosi door kunnen. Verder kent iedere ouder de worsteling met de badcape na het plonzen. Twee handen zijn nodig om de lieverd uit het water te tillen. En om hem meteen lekker in de badcape te wikkelen, is er eigenlijk nóg een hand nodig. Sommige ontwerpen spelen daarop in, bijvoorbeeld met een badcape in de vorm van een dierfiguur met een verzwaard pootje. De ouder slaat dit pootje over de schouder, waardoor de badcape blijft hangen. Mama of papa wordt niet nat en heeft beide handen vrij om baby meteen in te wikkelen. Een ander merk heeft met dit doel een band die u rond de hals vastmaakt. Zodoende heeft u ook beide handen vrij om baby vast te nemen.

Van gewoon tot xl-formaat

Courante afmetingen voor een traditionele wikkelcape zijn 74x74 of 75x75 cm. Er zijn ook grotere formaten op de markt, bijvoorbeeld van 75x85 of 80x80 en 90x90 cm. De ruimere versies zijn 100x100 en zelfs 105x105 cm.

Hoe groter de badcape, hoe beter baby of kindje ingewikkeld wordt en hoe langer de cape bij het dagelijkse ritueel hoort. Grote exemplaren gaan extra lang mee en worden bijvoorbeeld nog gebruikt als de kinderen later zwemles krijgen.

PONCHO'S VOOR AVONTUREN BUITENSHUIS

cape

Een poncho met capuchon is handig voor buitengebruik: in de tuin, aan het strand en na het zwemmen, en dit vanaf de leeftijd dat het kindje kan lopen.

Een capuchon houdt het hoofdje warm als het haar nat is. Poncho's bieden eventueel ook bescherming tegen te felle zonnestralen. Ze zijn gemaakt van katoenen badstof en zijn beschikbaar in verscheidene maten, vanaf ca. maat 98.

BADJASJES OM LEKKER TE LOUNGEN

Badjasjes zijn vooral bedoeld voor binnenshuis. Ze zijn beschikbaar vanaf maat 62, maar ze worden echt handig wanneer het kindje ook gaat zitten, spelen en vooral lopen na het bad. Met een capuchon drogen vochtige haartjes sneller. Ook 's morgens na het opstaan is niets schattiger dan zo nog even wat te chillen. Wanneer het frisjes is bij het consultatiebureau, is zo'n jasje heel fijn; u trekt het snel uit en aan. Er zijn modellen uit uiteenlopende stoffen zoals badstof, of tricot met binnenin badstof. Dit voelt zacht en soepel, terwijl het tricot ook een beetje een fashionstatement is. Een goed zittend exemplaar sluit met (druk)knopen en/of een ceintuur.

Met dank aan Jollein, Isabelle Beelen, Huisman Tricot, Babimex, Cottonbaby, Babylonia, Malin Agency, Quax, Chamo, Hebeco, Mamelou, Hoorens, mundo melocotón, Snoozebaby, Pericles