naar top
Menu
Logo Print
02/10/2018 - HELEEN CASTEL

INBAKEREN MAAKT COMEBACK IN BELGIE EN NEDERLAND

Tijdelijk hulpmiddel om beweeglijke baby's sneller in slaap te krijgen

Vroeger ging men baby's inbakeren om kneuzingen van bij de geboorte te laten genezen, navelbreuk te voorkomen en ervoor te zorgen dat het baby'tje een rechte rug, rechte benen en stevige schouders zou krijgen. Tegenwoordig worden enkel onrustige baby's ingebakerd om beter te kunnen slapen. Het is belangrijk dat het inbakeren op de juiste manier gebeurt en steeds toegepast wordt in combinatie met rust en regelmaat. Voor sommige ouders is een inbakerslaapzak een betere uitkomst.

jollein baby & kids

INBAKEREN

Sommige baby's maken tijdens het slapen veel bewegingen met de armen en kunnen daardoor moeilijk de slaap vatten. Inbakeren is een techniek waarbij je de baby vanaf de schouders tot aan de voeten in doeken wikkelt. Een ingebakerde baby voelt zich geborgen en kan geen grote bewegingen meer maken, waardoor hij gemakkelijker in slaapt valt en beter doorslaapt. Door een baby in te bakeren, laat je hem stap voor stap in een rustig tempo aan nieuwe prikkels wennen. Ingebakerde kinderen zouden rustiger slapen omdat ze minder beweeglijk zijn. Het kan een tijdelijk hulpmiddel zijn om tot regelmaat en rust te komen. Inbakeren kan helpen bij huilbaby's omdat zij zich veilig en geborgen voelen als ze ingebakerd zijn. Inbakeren is natuurlijk niet altijd de oplossing als een baby veel huilt, het huilen kan namelijk vele oorzaken hebben. Raad de klant aan om eerst een arts of specialist te raadplegen. Toch vinden sommige ouders het echte inbakeren iets onprettig, moeilijk en zelfs zielig. De huidige, zachtere techniek is niet meer belastend voor de groei en de heupontwikkeling. Inbakeren kan weer, maar alleen als je de juiste techniek en materialen gebruikt!

De juiste techniek

De techniek om de baby in te bakeren hangt af van het product waarmee je inbakert. Het belangrijkste is dat de armpjes van de baby langs het lichaam stevig ingepakt worden, zodat de baby de armpjes niet kan bewegen. Rondom de beentjes zit de doek losser. Het kindje moet genoeg ruimte hebben om zijn beentjes te kunnen strekken en spreiden naar 'kikkerstand'. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de heupen. Bij de armpjes mag het strakker zitten. Een inbakerdoek kan kant-en-klaar gekocht worden of er kunnen twee losse inbakerdoeken gebruikt worden. Bij een veilige inbakerdoek zit een duidelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing: informatie en foto's om jouw baby op een veilige manier in te bakeren en te laten slapen.

De 4 stappen om een baby in te bakeren 

inbakereninbakeren

 

 

 

 

 

inbakeren,inbakeren

 

 

 

 

 

 

 

ADVIEZEN

Traditioneel gebeurt inbakeren door de baby strak in doeken te wikkelen. Daar komen wel een aantal risico's bij kijken. Is het kleintje niet goed genoeg ingewikkeld, dan kan hij zich makkelijk loswurmen en verstrikt raken in de doeken. Is het kleintje te strak ingebakerd, dan is het risico groter dat de bloedsomloop afgekneld wordt, de ontwikkeling van de heupjes wordt belemmerd of dat er warmtestuwing ontstaat. Vroegtijdig inbakeren kan de hongersignalen bij borstvoeding belemmeren. Het is dan ook niet aangewezen om voor de leeftijd van drie weken in te bakeren.

Wanneer mag het niet?

Er zijn ook redenen om een kindje niet in te bakeren. Bijvoorbeeld in geval van koorts, luchtweginfecties of de dag en nacht na een vaccinatie. Het kan dan te warm worden, wat gevaarlijk is voor de baby. Ook is het verstandig om niet in te bakeren bij benauwdheid. Let er bij het gebruik van inbakerslaapzakjes goed op dat een van de beentjes niet vrijgeschopt wordt. Dat is onveilig en vergroot het risico op onverwacht omrollen. Er moet ook altijd voldoende ruimte zijn voor heupmobiliteit. Indien dit niet het geval is, bestaat het risico voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Zodra een baby in staat is om te rollen, mag er niet meer ingebakerd worden.

 

INBAKERDOEKEN

Een kind inbakeren geldt als een extra kledinglaag. Het is belangrijk om de juiste doeken te gebruiken. Men kan niet om het even welke lakens gebruiken om op een goede manier in te bakeren. Katoenen of extra grote hydrofieldoeken (tetradoeken) van 120x120 centimeter zijn de beste om in te bakeren. Kies je voor een inbakerdoek, volg dan zeker de handleiding, zodat het correct gebeurt. Anders kan het tot onveilige situaties leiden zoals wiegendood en verstikking, tot problemen met de heupjes.

 

ALTERNATIEVENpuckabab

Inbakerslaapzak

Jonge ouders hebben al veel aan hun hoofd en kiezen daarom vaak voor gemak. Een slaapzak is gebruiksvriendelijker. Hij is niet zo'n grote stap, hij ziet er lief en mooi uit en de baby heeft toch nog bewegingsruimte. Door het slaapzakje slaapt de baby ook langer door, is er voldoende diepe slaap en gaat de overgang naar gewoon slapen gemakkelijker. Maar voor sommigen is een inbakerslaapzak geen inbakeren. Veel inbakerslaapzakken bieden een baby bewegingsvrijheid, dat lijkt fijn voor hem, maar geeft vaak niet de gewenste rust.

Veiligheid prioritair

Veiligheid is van groot belang. Zo mag er bij de hals- en armopeningen niet te veel ruimte zitten. Is dat wel zo, dan kan het kindje zijn armen naar binnen steken en in de slaapzak verdwijnen. Bij de voetjes moet er voldoende ruimte zijn om met de beentjes te kunnen trappelen. Een veilige slaapzak heeft altijd een rits die naar beneden loopt. Ook een lipje dat het ritsgedeelte bij de hals beschermt, is een absolute must. Een goede slaapzak houdt je kindje ook op de juiste temperatuur. Een baby regelt zijn temperatuur via het hoofd. Daarom is het belangrijk dat de slaapzak of inbakerdoek het hoofdje niet bedekt. Ouders dienen er ook op te letten dat de slaapzak de juiste TOG-waarde heeft voor het seizoen en de temperatuur van de babykamer, zodat de baby het niet te warm of juist te koud krijgt. Vandaar de zomer- en winterslaapzakken. Elk merk heeft zijn eigen maatvoering. De slaapzakjes van Puckababy bestaan in twee maten: de Original Piep (vanaf 0 t/m 3 maanden) en de Original Mini (vanaf 3 t/m 6 maanden). De inbakerslaapzak van Lodger is verkrijgbaar in één maat, geschikt voor baby's van 0 tot ongeveer 5 maanden. Bo-Jungle heeft dan weer een ruim gamma aan inbakerdoeken, zowel apart verkrijgbaar als in kleurrijke setjes en telkens in Small en Large.

Afbouwen

De meeste baby's draaien tussen vier en vijf maanden op hun zij en een paar weken later draaien ze vanuit rugligging op hun buik. Heel vlotte baby's kunnen na drie maanden al draaien en rollen. Vanaf dat moment mag er niet meer ingebakerd worden. Een baby die er ingebakerd in slaagt om te draaien, belandt in een zeer gevaarlijke situatie, aangezien de armpjes niet gebruikt kunnen worden om weer terug te draaien. In ieder geval moet een baby aan zes maanden weer zonder inbakeren kunnen slapen. Het is beter om in stapjes af te bouwen. Om te beginnen, kan er één armpje uit de inbakerslaapzak gehaald worden en daarna als tweede stap het andere armpje. Sommige ouders kiezen er ook voor om in één keer over te gaan naar een gewone slaapzak. Je kunt kijken wat voor de baby het best voelt.

 

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

• Gebruik een doek die groot genoeg, maar niet té groot is.
• Een bakerdoek dient beschouwd te worden als een laag kledij. Het is belangrijk om hyperthermie te voorkomen door het kind niet te warm aan te kleden.
• De stof mag niet voor de mond van de baby kunnen komen.
• Vanaf schouders tot en met voetjes ingepakt.
• Onderkant gesloten, geen uitstekende voetjes.
• Armen gestrekt en stevig inpakken om te voorkomen dat de baby gaat omrollen.
• Voldoende ruimte voor de benen (kikkerstand).
• De beentjes moeten kunnen bewegen.
• Nooit eenmalig. Regelmaat is belangrijk.
• Altijd op de rug.
• Afbouwen vanaf 4 maanden.
• Baby’s ouder dan 6 maanden niet (meer) inbakeren.

 Met dank aan: Jollein Baby & Kids, Puckababy, Lodger en B-Boo