naar top
Menu
Logo Print
07/01/2019 - MAXINE DETAELLENAERE

RAMMELAARS EN MOBIELEN BELANGRIJK VOOR DE ONTWIKKELING VAN HET KIND

Stimulans voor motorische en audiovisuele vorming

Speelgoed stimuleert kinderen in hun ontwikkeling. Bij hele jonge baby's zijn mobielen ideaal om hun - nog beperkte - zicht en gehoor te prikkelen door felle kleurtjes, beweging en muziek. Vanaf een drietal maanden zijn baby's rijp om ook hun motorische vaardigheden aan te scherpen. Dat kan met behulp van rammelaars, die zowel educatief als boeiend zijn voor de baby. Aan de hand van de geluiden leren ze het principe van oorzaak en gevolg. Ook zijn er rammelaars op de markt met extra functies zoals bijtoppervlakken of draaiende wieltjes.

fisher price

LEEFTIJDSGEBONDEN SPEELGOED

Speelgoed vinden dat aansluit bij de ontwikkelingsfase van de baby is de sleutel tot spelenderwijs leren. Door een verband te leggen tussen speelpret en leren, legt men de basis voor een positieve kijk op het leren van nieuwe vaardigheden. De eerste grote stap in de ontwikkeling van baby's is de ontdekking van oorzaak en gevolg.

De eerste speeltjes van een kind moeten erop gericht zijn om de zintuigen te stimuleren. Met bijtspeeltjes en speeltjes met leuke materialen en geluiden leert een baby spelenderwijs. Om een baby te leren hoe hij zelf dingen kan laten gebeuren, moet speelgoed makkelijk te activeren zijn en aanmoedigen tot interactie. Als een baby geen belangstelling heeft voor een nieuw speeltje, is hij daar misschien nog te jong voor.

Het is belangrijk dat het speelgoed op de juiste ontwikkelingsfase is afgestemd. Ouders kiezen het best speelgoed waarvan hun kind iets kan leren zonder dat het zich gefrustreerd voelt. Daarom is de leeftijdsindicatie op het speelgoed zeer belangrijk, want die is afgestemd op de fysieke en mentale ontwikkeling, de speelbehoeftes, interesses en veiligheid.

MOBIELEN

fisher price

Bij heel jonge baby's tot 12 weken bestaat de dag vooral uit eten en slapen. Ze kunnen ook nog niet ver kijken, hun gezichtsveld is beperkt tot zo'n 30 à 50 cm. Speelgoed is daarom nog niet echt nodig.

Wel is alles in hun blikveld interessant om te bekijken en te bestuderen. Een mobiel hangt op de juiste hoogte om door de baby uitgebreid bestudeerd te worden. Mobielen zijn ideaal voor baby's van nul tot vijf à zes maanden oud. Ze stimuleren kinderen visueel door de verschillende kleuren en de bewegingen. Vroeger waren mobielen vooral in felle kleuren, maar momenteel zijn lichte, niet schreeuwerige pastelkleuren erg populair. 

Extra's, zoals spiegeltjes of geprojecteerde beelden, vermaken en kalmeren de baby.

Als er een muziekbox bij de mobiel hoort, wordt ook het gehoor van de baby geprikkeld en de luistervaardigheid verbeterd. Voorts kan een muzikale mobiel zeer ontspannend werken voor de baby. Daarvoor moet er wel gelet worden op de juiste muziek. Aan te raden zijn mobielen die een zacht slaapliedje spelen. Zo verschaft de muziek ook een rustgevend effect. Kalmerende melodietjes en geluidjes helpen om de baby langzaam in slaap te wiegen. Naast boven het bedje, kunnen mobielen ook boven een kinderzitje, een draagmand of een park worden gehangen.

RAMMELAARS

Nûby

Vanaf een drietal maanden kan een baby steeds beter zien, en wordt zijn nieuwsgierigheid naar de wereld om zich heen steeds groter. Dit is het ideale moment om met speeltjes te beginnen.

Rammelaars zijn geschikt speelgoed voor baby's van drie tot elf maanden oud. Doel van dit speelgoed is het ontdekken van geluidjes bij het bewegen van de rammelaar. Daarnaast zijn er ook een heleboel rammelaars op de markt die voorzien zijn van verschillende bijtoppervlakken of die een koelende functie hebben tijdens het doorkomen van de tandjes. Zo zijn er bijtringen met een compartiment voor water, die in de koelkast kunnen worden gelegd.

Ook elementen zoals een knisperend stofje of een draaiend wieltje boeien het kind en helpen hem bij het ontwikkelen van de motoriek, door het grijpen, draaien en schudden van de rammelaars. Het speelgoed stimuleert de baby om naar iets te grijpen, ermee te bewegen, in de mond te stoppen. Ook hier zijn opvallende kleuren een must. Baby's zijn dol op heldere tinten en zijn volop bezig met de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden. Vrolijk gekleurde rammelaars zijn dus uitstekend geschikt om hun ontwikkeling te stimuleren.

Met dank aan Fisher-Price en Nûby