naar top
Menu
Logo Print
05/03/2019 - MELISSA HIMPE

KNUFFELS MET FEATURES MAKEN HET LEVEN VAN KIND EN OUDER MAKKELIJKER

KNUFFELS BIEDEN TROOST EN STELLEN DE BABY GERUST

De band tussen kind en knuffel is onafscheidelijk en wordt vaak al gevormd van bij de geboorte. Het belang van een eerste troeteldier is dan ook niet te onderschatten – het biedt de baby of het kind troost, helpt het in slaap vallen en beurt het op bij verdriet. Tegenwoordig zijn er al heel wat knuffels op de markt met extra functies en features die het leven van zowel de baby als de ouders een pak vergemakkelijken.

Doomoo Snoogy warmteknuffel
De Snoogy schildpadknuffel van Doomoo heeft een uitneembaar kussentje dat je kan opwarmen in de microgolfoven (45 seconden - 700 W)

De eerste knuffel

De keuze van een eerste knuffel ligt in veel gevallen niet in de handen van de ouders, aangezien familieleden en dierbaren vaak de eerste knuffel cadeau doen wanneer zij op kraambezoek komen. Toch kan het geen kwaad om er als ouders al voor de geboorte een te kopen die baarmoedergeluiden produceert om zo de intra-uteriene reflex in leven te houden. Zo wordt de baby meteen na de geboorte ondergedompeld in de geruststellende wereld van de buik van mama, wat de overgang van de baarmoeder naar de echte wereld net iets makkelijker maakt.
Klassieke vormen, kleuren en materialen krijgen nog steeds de voorkeur. Zo scoren konijntjes en beren in neutrale- en pastelkleuren altijd goed. Ook heel populair zijn knuffels met lange poten zoals een octopus, wat de grijpreflex van baby’s stimuleert. Naast de vorm laten kopers zich in hun keuze leiden door het materiaal waaruit de teddybeer is gemaakt. Polyester is heel goed bestand tegen veelvuldig wassen, droogt snel en mag perfect in de wasdroger. Ook fleece is een slijtvaste stof die heel makkelijk wasbaar is en bovendien heel zacht.

Babiage Doodoo met nachtlamp licht waaklamp
De Doodoo met nachtlamp van Babiage gaat automatisch uit na 3 minuten
Nattou LED nachtlamp waaklamp silicone
Nattou lanceert deze nieuwe LED-nachtlampjes in de vorm van schattige dieren

 Knuffels met een waaklampje

Licht is een eerste manier om baby’s te troosten wanneer ze ‘s nachts wakker worden. Knuffels met een waaklampje activeer je gewoon door een push-on/push-offknop in te drukken. Na enkele minuten gaat deze automatisch uit omdat het licht gevaarlijk kan zijn voor de oogjes van de baby als ze te lang worden blootgesteld. Toegang tot de batterijen en de lichtbron zijn afgeschermd met een klep met schroeven, waar de baby absoluut niet aankan eens de knuffel volledig gemonteerd is.
Daarnaast zijn er nieuwe LED-nachtlampjes die van kleur veranderen door ze heen en weer te schudden. Ook deze worden geactiveerd met een simpele on/off button en je kan ze optioneel instellen met een voice activation functie. Het lampje licht dan op wanneer de baby huilt. De baby kan in geen geval aan de lichtbron. De LED-lamp wordt ook nooit te warm en is gemaakt van hele zachte silicone, dus het kind kan het zonder risico zich pijn te doen vastpakken en knuffelen. 

Knuffels die geluid of muziek maken

Volgens een Amerikaanse studie zijn de meest effectieve geluiden die de baby in slaap zullen sussen, de baarmoedergeluiden. Die voelen voor de baby het meest vertrouwd aan. Daarnaast spelen veel knuffels ook het geluid van oceaangolven, witte of roze ruis en slaapliedjes af en komen ze ook met een geluids- en bewegingsdetector die het geluid inschakelt wanneer de baby huilt of zich verroert. De geluidsdoos heeft in de meeste gevallen een aan/uitknop en schakelt zichzelf uit na een bepaalde periode. Sommige knuffels komen met een afstandsbediening waarmee ouders de muziekdoos van op afstand aan of uit kunnen zetten, het volume regelen en het geluid veranderen.

E-ZZY sloth luiaard knuffel met app
De E-zzy luiaard knuffel van Whisbear kan je verbinden met je telefoon om onder meer het slaapritme en de ontwikkeling van de baby te analyseren en het geluid van de muziekdoos te veranderen
De knuffel Back To Sleep Bunny van Prince Lionheart
De knuffel Back To Sleep Bunny van Prince Lionheart komt met een muziekdoos, USB-laadkabel en afstandsbediening. Je kan bovendien
zelf geluiden opnemen

 

Slimme knuffels

Hulpmiddel

Het is opmerkelijk hoe steeds meer consumenten op zoek gaan naar babyproducten die ze kunnen connecteren met hun smartphone of tablet. Er zijn knuffels op de markt die in verbinding staan met een app die de consument gratis kan installeren. Via de app kan mama of papa de baby van op afstand sussen door het geluid aan te passen. Ook krijgen ouders een melding wanneer de baby huilt en kunnen ze in de app de ontwikkeling van hun baby op ontelbare manieren bijhouden.

Anti-verlies

Ook zijn er tools die je kan bevestigen aan knuffels of dekentjes en die in verbinding staan met een app op de smartphone. Wanneer de verbinding verloren geraakt, worden de ouders via de app gewaarschuwd. Op een kaart kunnen ze kijken waar precies de verbinding verloren ging om zo het verloren voorwerp makkelijk te lokaliseren. Eens de ouders weer in de buurt van het voorwerp komen, kunnen ze ook bellen. Een beltoon maakt het makkelijker om het voorwerp terug te vinden.

Babiage Sherlock anti-verlies tool app smartphone
De Sherlock van Babiage is een bluetooth tracker die verbonden kan worden met de gratis app ITracing. Zo lokaliseer je makkelijk verloren voorwerpen. Omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de schade die golven al dan niet mogelijks aanrichten, raadt Babiage aan deze enkel te gebruiken op reis waar de kans op verlies groter is.

Nattou knuffel met gelpackSlimme knuffels werken heel vaak met een bluetooth- of wifiverbinding. De schade die deze golven op lange termijn al dan niet veroorzaken, is nog niet bekend. Ondanks het gebrek aan bewijzen, stellen nog veel ouders de hersenen van hun baby hier liever niet opzettelijk aan bloot.

Knuffels die verwarmen of afkoelen

In de zomer kan het voor baby’s lastig zijn in slaap te geraken wanneer het weer drukkend warm wordt. Knuffels met een gelpack die gekoeld kunnen worden bieden hier de perfecte oplossing. Het vervangt onder geen beding medicatie, maar kan wel het ongemak van insectenbeten en zonnebrand helpen verlichten of gebruikt worden bij symptomen van lichte koorts. Gelpacks kunnen evengoed verwarmd worden wat kan helpen bij krampjes of gewoon om de baby in te stoppen in een aangenaam en voorverwarmd bedje.

Veel knuffels zijn voorzien van magneten, katoenen banden of klittenbanden om de knuffel vast te maken aan het bed, de kinderwagen, Maxi Cosi … Daarnaast worden heel veel knuffels opgeladen met batterijen. Sommige hebben een oplaadbare batterij die je kan opladen met een USB-kabel.

Doodoo van BabiageRustgevende nachten voor een fit gezin!
Vergeet deze Doodoo niet op de geboortelijst te zetten. Om een maximaal effect te bekomen is het gewenst om het reeds bij te hebben in de materniteit. Met het gebruik van Doodoo van Babiage biedt ouders, evenals baby's, rustgevende nachten. De Doodoo wordt geleverd met een zachte knuffel (verschillende modellen en kleuren beschikbaar) en een muziekdoosje die intra-uteriene geluiden en een slaapliedje weergeeft. 
Lees meer