naar top
Menu
Logo Print
26/02/2019 - MELISSA HIMPE

GEHOORBESCHERMING: EEN MUST HAVE VOOR BABY’S EN KINDERENHesdo Alecto BV-70 BV-71 oorkappen gehoorbescherping

ZE BESCHERMEN DE GEVOELIGE OREN EN VOORKOMEN PERMANENTE SCHADE

Duits onderzoek toont aan dat een op acht kinderen lijdt aan permanente gehoorschade en in 60% van die gevallen kon de gehoorschade makkelijk vermeden worden. Ook de keel-, neus- en oorartsen maken zich zorgen over het stijgende aantal kinderen met gehoorschade in hun wachtzalen. Blootstelling aan lawaai is een van de voornaamste oorzaken en hoewel je schade het best voorkomt door lawaai compleet te mijden, is dat zeker niet altijd mogelijk. In die gevallen is gehoorbescherming zoals oorkappen of oordoppen een absolute must. Vooral baby’s en peuters zijn kwetsbaar omdat hun gehoor nog volop in ontwikkeling is.

Alpine oorkappen

Noodzaak

Wat is te luid?

Om een idee te geven: wanneer we met elkaar praten, produceren we zo’n 60 dB. Geluiden rond 80 dB kunnen al schadelijk zijn wanneer je er langer dan 8 uur aan blootgesteld wordt. Op 80 dB bots je dagelijks in bijvoorbeeld een drukke straat of op de speelplaats op school. Met elke 3 dB die erbij komt, verdubbelt het geluid en wordt de tijd die je er ‘veilig’ in kan vertoeven, gehalveerd. Bij 83 dB mag je er dus maar 4 uur aan blootgesteld worden, bij 86 dB twee uur enzovoort. Geluiden die meer dan 110 dB bereiken, veroorzaken onmiddellijk schade. Elektrische toestellen gaan vaak over deze limiet en vuurwerk bereikt al snel zo’n 150 dB.

Hesdo Alecto BV-70 BV-71 oorkappen gehoorbescherping
De Alecto BV-71 gehoorbeschermers hebben een demping van 29 dB. Ze zijn te gebruiken voor kinderen vanaf 18 maanden en zijn makkelijk verstelbaar tot de gewenste grootte
Jippie's Europe gehoorbescherming oorkappen
De gehoorbeschermers van Jippie's zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs en in normale alsook XL-versies met extra zware demping (tot 29,8 dB)

Bescherming

In gevallen waar baby’s, peuters en kinderen langdurig blootgesteld worden aan lawaai, is het belangrijk om ze daartegen te beschermen met oorkappen of oordoppen. De meeste bescherming dempt tot rond de 25 dB (afhankelijk van het model, sommige dempen meer, andere minder). Dat betekent dat als je in een ruimte bent waar je blootgesteld wordt aan 100 dB, je dat met een gehoorbeschermer reduceert naar zo’n 75 dB en je uit de gevarenzone komt. Naast bescherming kunnen oorkappen en -doppen ook een hulpmiddel zijn voor baby’s, peuters en kinderen die heel gevoelig zijn voor prikkels. Het kan hen helpen rust te vinden of zich te concentreren op school.

Alpine gehoorbescherming Muffy Baby Earmuffs Pluggies Kids filter earplugs oorkappen oordoppen
Alpine brengt zowel oorkappen voor baby's/peuters en kinderen alsook oor-doppen (enkel vanaf 3 jaar) op de markt

Oordopjes

Multifunctioneel

Oordopjes beschermen het gehoor niet alleen tegen schadelijke geluiden en luide muziek, maar houden ook water uit de oren bij het zwemmen, sturen luchtdrukverschillen in vliegtuigen bij en verbeteren het concentratievermogen wanneer kinderen thuis of op school moeten lezen of studeren. Kinderoordoppen dempen gemiddeld tussen de 20 dB en 25 dB, bij sommige frequenties zelfs tot 35 dB, mits een correct gebruik. Speciale geluidsfilters vermijden complete isolatie, dus gewone gesprekken kunnen kinderen met oordoppen in nog perfect horen.

Niet voor baby’s

Oordoppen zijn klein en zijn in tegenstelling tot oorkappen bijna niet te zien. Bovendien kan je ze heel makkelijk opbergen in een tas of jaszak. Wel kunnen ze verstikkingsgevaar vormen voor kleine kinderen, daarom is het niet aangeraden om oordoppen te gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar. Ook kan het moeilijk zijn voor ouders om oordoppen juist te plaatsen in de kleine oorkanalen van kinderen. Toch zijn er al speciale modellen op de markt die gemaakt zijn van zacht en thermoplastisch materiaal, waardoor de oordoppen zich via de lichaamswarmte vormen naar de gehoorgang.

Oorkappen

Oorkappen kunnen net op dezelfde manier gebruikt worden als oordoppen, alleen zie je ze beter zitten dan oordoppen en zijn ze niet geschikt voor zwemmen. Wel zijn er oorkappen die geschikt en veilig zijn voor baby’s en peuters. Oorkappen voor baby’s en kinderen dempen gemiddeld tussen de 23 dB en de 28 dB, maar dat gaat op sommige frequenties tot meer dan 36 dB. Voor kinderen is er ook een XL-versie op de markt met extra zware demping (tot 29,8 dB), speciaal ontwikkeld voor kinderen die er moeite mee hebben om zich te concentreren op school.

Maten

Voor oorkappen maken veel leveranciers een onderscheid tussen baby’s/peuters en kinderen. Oorkappen voor baby’s zijn zo ontworpen dat ze de zachte schedel beschermen en geen druk uitoefenen op de fontanel. Tussen 18 en 36 maanden kan er overgeschakeld worden naar oorkappen voor kinderen. De meeste modellen komen ook met een verstelbare en elastische hoofdband die je kan aanpassen, waardoor de oorkappen met het kind meegroeien en jarenlang meegaan.

Accessoires

Heel veel oorkappen komen met een verstelbare hoofdband die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en designs. Daarnaast is er ook heel vaak een opbergtas of rugzak inbegrepen waarin de oorkappen veilig opgeborgen en makkelijk overal mee naartoe genomen kunnen worden.

Unicell Baby Earmuffs oorkappen gehoorbescherming
De Baby Earmuffs van Em's For Kids dempen tot 28 dB.
De hoofdband is speciaal ontworpen om geen druk uit te oefenen op de kwetsbare fontanel

Winkelaanpak

Gehoorbescherming plaats je in de winkel makkelijk in de categorie veiligheid tussen traphekjes en babyfoons, bij de accessoires of bij de afdeling ‘op pad met baby en/of kind’. Ook werkt gehoorbescherming goed op een kopstelling of bij de kassa. Ouders moeten er vaak nog op gewezen worden en het is een ideaal product om bij te verkopen. Zo kan je ouders ook meteen wijzen op de gevaren van schadelijke geluiden voor het kwetsbare gehoor van baby’s en kinderen. De awareness hierrond is dankzij de vele media-aandacht al een pak gegroeid, maar het kan nooit kwaad om ouders eraan te herinneren om zich een goed paar oordoppen of -kappen aan te schaffen voor hun kleine spruit.

Piek

De grootste piek voor de verkoop van oordoppen en oorkappen ligt aan het begin van de zomer. Niet toevallig begint dan ook vaak het festivalseizoen. Festivals worden steeds vaker een gelegenheid die jonge ouders graag bezoeken met hun kinderen. Daarnaast is er ook een stijging bij jaarlijkse evenementen zoals carnaval, de eerste schooldag en met oud en nieuw. Maar ook thuis kan gehoorbescherming goed van pas komen wanneer er geklust wordt in en rond het huis en daarbij wel wat lawaai komt kijken (denk maar aan boren of het gras afrijden). Dat maakt van gehoorbescherming een year-round relevant product.

Jippie's gehoorbescherming

Gehoorbescherming voor je kindGehoorbescherming voor je kind: waarom precies?
Veel kinderen hebben te kampen met verminderd gehoor vanwege een gehoorbeschadiging. En helaas groeit die groep gestaag. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. En de oorzaak is ook duidelijk: het gehoor van een kind is nog volop in ontwikkeling en is daardoor minder goed bestand tegen hard geluid.

Lees meer