naar top
Menu
Logo Print
07/05/2019 - NIELS CHEYNS

PRIJS EN GEBRUIKTE MATERIALEN DOORSLAGGEVEND VOOR REISBEDJES

POP-UP BEDTENTJES EN SLAAPWIKKELS ALS ALTERNATIEF

Een reisbedje is onmisbaar om de baby op verplaatsing veilig te laten slapen vanaf de geboorte tot ongeveer drie jaar. Voor langere logeerpartijtjes is een apart comfortabel reismatrasje soms aangewezen. Handige accessoires, waar-onder een complete reisset of een ademende matrasbeschermer, en mobiles en speelbogen zorgen voor extra verkoop. Voorts is de prijs samen met de look voor de consument cruciaal. Ook het gemak waarmee het bedje openvouwt én wordt weggeborgen, bepaalt de keuze.

Het Aeromoov bedje

 

GEZOND SLAPEN IN EEN REISBEDJE

Veilig op verplaatsing

Een reisbedje is aanbevolen om de baby ook op verplaatsing op een veilige manier te laten slapen. Een draagschelp is daarvoor niet geschikt; een fout die veel ouders nog steeds maken. Reisbedjes voldoen aan de geharmoniseerde Europese veiligheidsnormen EN 716-1 en EN 716-2 voor kinderledikanten en opvouwbare kinderbedjes voor huishoudelijk gebruik. De afmetingen en afstanden tussen de onderdelen beperken het risico op inknelling van vingers, tenen en ledematen, beknelling van hoofd en hals en verstikking en ophanging. De kinderbedden zijn onder andere stabiel, de bodem zakt niet door en het inklapmechanisme heeft een kindveilige sluiting. De matras is stevig en onververvormbaar, zodat het kindje er niet onder kan. De ruimte De Cosi Sleep, bij Mykko, is gefinetuned in samenwerking met TÜV, Stichting Wiegendood en Consument & Veiligheid tussen de matras en de wand van het bedje is minder dan twee centimeter.

Gebruik vanaf de geboorte

Reisbedjes worden vanaf de geboorte gebruikt. Er is een groot gamma modellen met een verhoogde bodem, ideaal voor een pasgeboren kindje. Die bodem is te gebruiken tot het kind zich zelfstandig kan omdraaien, optrekken of rechtop zit.
Kleinere formaten zijn geschikt van 0 tot 6 maanden, terwijl in de grotere modellen kindjes passen tot ongeveer15 kg, in sommige tot 18 kilo. Dit komt overeen met een leeftijd van ongeveer drie à vier jaar.

De Cosi Sleep van Mykko (gefinetuned in samenwerking met TÜV, Stichting Wiegendood en Consument & Veiligheid) en reisbedje in grijs canvas van Childhome

 

ALTERNATIEVEN

Pop-upbedtentje

Er bestaan ook pop-uptentjes die in een wip opgesteld staan. Ze zijn kleiner en lichter dan een traditioneel reisbed en zijn leverbaar in een formaat voor baby's en één voor kindjes tot de loopleeftijd. Ze doen dienst als bed én als speelpark. De meeste beschermen tegen uv-straling en zijn dus uitermate geschikt voor buiten- gebruik, in detuin of op het strand. Vanaf maart tot augustus staan ze in de top drie van best verkochte producten.
AeroMoov heeft nu een instant reisbed dat men makkelijk overal mee naartoe neemt (zie foto bovenaan). Dankzij de transparante ventilerende zijkanten ziet men meteen wanneer de baby wakker wordt of ligt te spelen. Het reisbed kan zo dus ook als park fungeren. Het allergrootse gemak van dit AeroMoov instant reisbed is evenwel de snelheid waarmee men het opzet en afbreekt. Het is superlicht, compact en zit in een handige draagtas. In letterlijk 1-2-3 staat het bed opgesteld: uit de draagtas halen, openklappen en matras inleggen. Klaar! Terug opbergen gaat minstens even snel door twee kanten naar elkaar toe te duwen. 

De pop-up BabyNi van Babymoov bestaat in een klein en gewoon formaat en is een reisbed en uv-beschermend park in één

Slaapwikkel

Een speciale katoenen slaapwikkel kan op iedere matras worden gebruikt, ook op een gewone éénpersoonsmatras, en geeft prima steun aan het kindje, zowel in rug- als zijligging. De baby ligt vast in bed zonder beperkt te worden in zijn bewegingsvrijheid; er is geen gevaar dat het kindje valt, eruit rolt of onder de dekens terechtkomt. Deze wikkel is ook heel geschikt voor refluxbaby's die op een helling slapen.

 

ACCESSOIRES ZORGEN VOOR CROSSSELLING

Reismatrasjes

Bij de meeste reisbedjes wordt standaard een matras geleverd, perfect voor enkele nachten. Wanneer het kindje echter langer slaapt in het reisbedje, raadt de fabrikant soms aan om een extra reismatras aan te schaffen. Deze is dikker, veerkrachtig, vormvast, beter ademend en leunt sterk aan bij een standaardkinderbedmatrasje. Soms zijn ze behandeld tegen huisstofmijt, wat ervoor zorgt dat huismijten, bacteriën en schimmels geen kans hebben. Reismatrasjes bestaan in veel varianten. Ze zijn opvouwbaar of oprolbaar, en worden geleverd in een handige opbergtas zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn.

Complete reissets

Sommige merken bieden een reisset aan voor hun reisbedjes. Hierin vindt u bijvoorbeeld een hoeslaken, een lakentje, een dekentje en een muggennet. Handig geleverd in een opbergtas zodat die weinig plaats in beslag neemt en zelfs in de verzorgingstas past. Ideaal voor op reis: op elke locatie aangepast beddengoed én bescherming tegen insecten.

De Travelsleeper van Koelstra heeft zeven poten voor extra stabiliteit en een automatische rem op de wielen

Extra's

Mobiles, muziekdoosjes en speelbogen zijn apart verkrijgbaar of worden bij enkele merken standaard bij het bedje geleverd. Voorts zijn speciale ademende of waterdichte hoeslakens verkrijgbaar. Een matrasbeschermer met een unieke 3D-honingraatstructuur zorgt voor een luchtlaagje, waardoor de baby de nodige ademruimte krijgt, zelfs als hij op z'n buikje terechtkomt. Een baby'tje reguleert z'n temperatuur nog niet optimaal. Tijdens warme periodes zorgt het luchtlaagje voor extra frisheid. In de winter werkt het luchtlaagje isolerend. De machinewasbare matrasbeschermer vormt een natuurlijk schild tegen bacteriën en allergenen. Mogelijk vocht wordt meteen opgenomen door het absorberende laagje. De waterdichte laag houdt het vocht vast zodat de matras zelf schoon blijft. Ten slotte zijn er zelfs nachtlampjes die op de reisbedjes passen: zo creëert u ook op verplaatsing de juiste sfeer.