naar top
Menu
Logo Print
14/03/2019 - MELISSA HIMPE

NACHTLAMPJES VOOR ALTIJD EN OVERAL

PASTELKLEUREN EN DIERENFIGUREN SCOREN NOG STEEDS HET STERKST

In het interieur van de baby- of kinderkamer zijn lampen onmisbaar – zowel praktisch als decoratief. Ook nachtlampjes horen daarbij. Van staande lampjes tot lichtslingers – elk type nachtlampje heeft zijn eigen functies en dient een bepaald doel.

Handige hulpmiddeltjes in de slaapkamer

Nachtlampjes bewijzen al jarenlang hun nut. Enerzijds hebben ze een heel praktische functie en worden ze gebruikt om de kamer ‘s nachts zachtjes op te lichten zodat kinderen zich makkelijk kunnen oriënteren wanneer ze om eender welke reden wakker worden. Ook voor moeders die ‘s nachts hun baby moeten voeden, zorgen nachtlampjes voor voldoende licht zonder de baby wakker te laten schrikken door fel licht. Hetzelfde geldt omgekeerd, kinderen zullen sneller de slaap vatten wanneer ouders een verhaaltje voorlezen bij het zachte licht van een nachtlampje.

Het nachtlampje van Babiage DoodooHet nachtlampje van Babiage Doodoo
Slapen is soms een moeilijke tijd voor de baby. Hij moet scheiden van de aanwezigheid van zijn ouders, de geluiden en het licht dat hem omringt. Het nachtlampje van Babiage Doodoo stelt hem gerust als het donker en kalm is in zijn kamer. Het nachtlampje Babiage verspreidt niet alleen een zacht licht, het reproduceert ook de rustgevende geluiden van de buik van mama. 
Lees meer

En nog zoveel meer

Nachtlampjes bieden daarnaast troost voor kinderen die schrik hebben in het donker of wakker worden door een nachtmerrie. Bewegings- en geluidssensoren zorgen dat het licht automatisch aangaat wanneer baby of kind beweegt of begint te huilen. Zo vertoeven ze niet meteen in een volledig duistere kamer. Bovendien zijn heel wat nachtlichtjes voorzien van muziek of baarmoedergeluiden en kunnen ze figuren op de muren en het plafond projecteren. Dat helpt baby’s en peuters kalmeren wanneer ze bang zijn en helpt ze in slaap te vallen. Een waakvlam die van kleur verandert, kan dan weer gebruikt worden als kleurherkennings-, kleurstimulatie- en leerinstrument. Lampjes komen ook in allerlei vormen, kleuren en groottes en zijn naast al deze functies ook gewoon leuk om uit te zetten of de kamer mee op te fleuren of om de kleine spruit mee te laten spelen.

Hebeco Skiphop nachtlampjes
De Moonlight & Melodies Nightlight Soother Bear en Lamb van Hebeco projecteren een waar sterrenstelsel op de muur

Nachtlampjes in alle maten en kleuren

Nachtlampjes zijn terug te vinden in heel wat vormen, kleuren en groottes en met elk hun eigen extra functies naast het verlichten van de kamer. Er zijn tafellampen, lightboxen, neonlichten voor aan de muur, kleine nachtlichtjes die je in het stopcontact kan laten zitten, lichtslingers, sneeuwbollen die oplichten … De mogelijkheden zijn met andere woorden eindeloos.

A Little Lovely Company nachtlamp nachtlicht decoratie interieur
Vaak zijn er naast nachtlampjes nog een heleboel andere accessoires voor peuters en kinderen waarmee de kamer helemaal naar thema ingericht kan worden. A Little Lovely Company zet sterk in op complementaire accessoires

Extra functies

Lampjes worden ingeschakeld door middel van een drukknop of via een touchfunctie waarbij je de lamp aanlegt door die simpelweg aan te raken. Heel wat lampjes zijn voorzien van een al dan niet optionele timer die zo ingesteld kan worden dat het licht vanzelf uitgaat na enkele minuten. Zo kan baby of kind perfect met een lichtje in slaap vallen zonder dat het de hele nacht moet branden. Maar ook wanneer ze ontwaken in het midden van de nacht, schieten lampjes voorzien van geluids- of bewegingsdetectoren vanzelf aan. Lampjes kunnen ook voorzien worden van een dimmer of van meerdere standen zodat de lichtsterkte afgeregeld kan worden. Led’s bestaande uit verschillende kleuren geven de lamp een kleurveranderend effect wat baby’s en peuters eerder stimuleert en entertaint.

Daarnaast zijn er lampjes met een projectiefunctie die een sterrenhemel of andere tekeningen op de muur kunnen projecteren. Nog andere leveranciers integreren dan weer een muziekdoos die baarmoedergeluiden, muziek of rustgevende melodieën afspeelt. Lampjes worden soms ook geïntegreerd in knuffels zodat baby’s, peuters en kinderen die perfect mee in bed kunnen nemen. Bovendien kan het mechanisme makkelijk verwijderd worden zodat de knuffel zonder hinder gewassen kan worden. Knuffellampjes hebben ook vaak klittenbandjes of andere bevestigingsmiddelen zodat het licht vastgemaakt kan worden aan de maxi-cosi, de kinderwagen, het park, het bedje …

Luvion nachtlicht nachtlamp nachtlampje
Lampjes die van kleur veranderen zoals deze Multicolor Led Nightlight van Luvion, werken leerstimulerend voor baby en peuter

Stroomvoorziening

De meeste lampjes halen hun stroom uit ofwel batterijen of uit een adapter met snoer. Kleine nachtlichtjes zijn voorzien van een plug-in, die kan je zo in het stopcontact steken en laten zitten.

Meest gebruikte lichtbron

Voor de meeste nachtlampen en -lichtjes wordt gebruik gemaakt van led. Led heeft in vergelijking met andere kunstmatige lichtbronnen een pak voordelen:
• Led heeft een laag energieverbruik;
• Led is duurzaam en makkelijker te recycleren dan andere lichtbronnen;
• Led kan heel zacht licht genereren wat minder agressief is voor het gevoelige netvlies van baby’s;
• Led kent een lange levensduur;
• Led warmt amper op en heeft een heel lage voltage, dat maakt het extra veilig voor baby’s en kinderen waardoor ze er perfect mee kunnen spelen of het lampje mee in bed mag.

Veiligheid

Naast de lichtbron is ook het materiaalsoort van belang om de veiligheid van het kind te garanderen. Kunststoffen zoals BPA-, lood- en ftalaatvrij PVC zijn kindvriendelijk. De producten worden ook uitvoerig getest en gekeurd voor ze op de Europese markt terechtkomen zodat ze voldoen aan de CE-veiligheidsnormen die hier gelden. Ook wat betreft batterijen en adapters zetten leveranciers alles op alles 

Hesdo Alecto nachtlamp nachtlicht
Schattige diertjes in leuke kleuren zoals deze van Alecto scoren altijd

om de spanning zo laag mogelijk te houden. Eventuele toegang tot de batterijen of lichtbron wordt vaak afgeschermd door een of meerdere schroeven zodat het kind er niet bij kan.

Wat is nieuw?

Trendmatig scoren vooral pastelkleuren nog altijd heel sterk – dergelijke kleuren werken goed in de kinderkamer en blijven tijdloos. Toch zien leveranciers trendmatig ook sterkere en stoerdere kleuren opnieuw opkomen, gaande van donkergroen en oker tot zelfs kleuren die neigen naar wat we in de jaren 80 vaak terugzagen: hard blauw, fel rood en oranje. Die felle kleuren gaan dan ook gepaard met figuurtjes en diertjes die mooi passen in natuurthema’s. Thema’s zoals jungle en bos zouden dus binnenkort de toon kunnen zetten. Toch blijven ook de typische figuurtjes en diertjes zoals de hond, de pony, de beer, de draak ... populair en worden die nog altijd gekozen puur op de persoonlijke smaak van ofwel de mama of de peuter of het kind.

nattou nachtlamp nachtlicht

Dit Nattou led-nachtlampje komt uit een nieuwe reeks die Nattou onlangs lanceerde.
Het lampje is gemaakt van supersoft silicone en is bovendien voice activated: wanneer het kind huilt,
gaat de lamp automatisch branden gedurende 15 minuten