naar top
Menu
Logo Print

ZELFSTANDIG ETEN VOOR ELKE LEEFTIJD JUISTE HULPMIDDEL

Bordjes, bekers en bestek voor baby's en kinderen

 Zelfstandig leren eten is een intensief ontwikkelingsproces dat heel wat specifieke vaardigheden vergt: voeding naar achteren in de mond brengen, correct kauwen, zelfstandig rechtop zitten, een lepel hanteren enz. Tussen het eerste hapje fruit- of groentepap (op vier à zes maanden) en de dag dat een kind zelfstandig meesmult van 'wat de pot schaft' (vanaf 18 à 24 maanden), ligt er dus een lange weg. Gelukkig bestaat er een groot arsenaal aan kindvriendelijke hulpmiddelen om dit leerproces vlotter te doen verlopen.

Een liefdevol bereide maaltijd die door overenthousiaste peuterhandjes van tafel wordt gekwakt: het zadelt ouders op met heel wat heen-en-weergeloop én schoonmaakwerk. Bordjes en kommetjes met een (verzwaarde) antislipbodem of zuignappen maken daar voorgoed komaf mee. Ook kommetjes met praktische grote handgrepen die perfect in de hand van ouder én kind liggen, reduceren het risico op al te grove smospartijen.
-> Borden en kommetjes: klik hier

Om de overgang naar zelfstandig eten te bevorderen, bestaat er een ruim assortiment van oefenbestek dat perfect is afgestemd op de anatomie en de ontwikkeling van elke leeftijdsgroep.
-> Bestek: klik hier

Een baby die pas na twaalf maanden uit een open beker leert drinken, stapt veel moeizamer af van de zuigfles. Daarom is het raadzaam om vanaf zes maanden een beker te introduceren. Vanaf de leeftijd van acht à negen maanden leren baby's ook om de beker zelfstandig vast te houden.
-> Drinkbekers: klik hier

EXTRA'S

Afwastoebehoren

Voor het reinigen van baby- en peuterbestek, -bekers en -bordjes bestaan er speciale vaatwasmandjes, borstelsets en afdruiprekjes (met onderliggend waterreservoir). Laatstgenoemde zijn dankzij hun originele design vaak echte blikvangers.

Sabbelzakjes

Om vaste voeding op een veilige manier te introduceren, bestaan er speciale sabbelzakjes: omdat het eten in een netje zit, kan baby zich niet verslikken. Een speciaal sluitsysteem belet dat het kindje het zakje zelf kan openen.

Snackhouders

Speciaal voor tussendoortjes bestaan er ook heel wat vrolijke snackhouders. Sommige houders beschermen de snacks niet enkel tegen beschadiging, maar zorgen er ook voor dat het kindje de snacks makkelijk kan grijpen zonder te morsen. Ideaal voor in de wagen.

MATERIAAL EN DESIGN

Bordjes, kommetjes en bestek voor kleintjes worden om evidente redenen vervaardigd uit stevige en onbreekbare materialen die vrij zijn van hormoonverstorende stoffen zoals BPA, ftalaten en pvc, en in overeenstemming zijn met de strenge EU-veiligheidsnormen. Denk aan silicone, PP en roestvrij staal. Om het gebruiksgemak voor de ouders te verhogen, zijn de meeste producten geschikt voor vaatwas en magnetron. Toch wijzen een aantal fabrikanten erop dat het de voorkeur verdient om deze producten zo veel mogelijk met de hand af te wassen en het magnetrongebruik tot een minimum te herleiden, om de levensduur van deze producten te verlengen. Inzake het design regeren felle kleurtjes en vrolijke figuurtjes. Dat is maar goed ook, want eten doen ook kinderen … met hun ogen!