naar top
Menu
Logo Print
09/12/2016 - ANN WELVAERT

BEHOUD MELKKWALITEIT ESSENTIEEL BIJ WARMEN FLESSEN

Verschillende systemen voor flessen warmen onderweg

Als hun kleintje hongerig wordt, willen ouders maar één ding: hun kindje zo snel mogelijk een flesje geven. Maar op verplaatsing zijn er vaak geen opwarmfaciliteiten voorhanden. Gelukkig bestaat er een gans arsenaal aan opwarmsystemen die gewoon in de wagen/luiertas kunnen meereizen!

FLESVERWARMERS

Alleen maar voordelen

Een flesje in een microgolfoven opwarmen is verre van ideaal. In een microgolfoven wordt de melk immers erg ongelijk opgewarmd, wat niet enkel een verbrandingsrisico met zich meebrengt, maar ook de voedingswaarde van de melk kan aantasten. Eiwitten, vitaminen, eventuele toegevoegde probiotica (indien kunstmelk) en antistoffen (in het geval van moedermelk) zijn immers niet tegen hoge temperaturen opgewassen. Een betere methode om een flesje melk tot lichaamstemperatuur op te warmen, is au bain-marie. Dat kan uiteraard in een pan met heet water, maar dat neemt al snel heel wat tijd (tien minuten voor een fles van 180 ml, aldus Kind en Gezin) en handelingen in beslag. Wat ons meteen bij het grote voordeel van flesverwarmers brengt, die eveneens volgens het 'au bain-marie'-principe (of met stoom) werken: ze blinken uit in gebruiksgemak en warmen de melk snel én gelijkmatig op, met behoud van de voedingswaarde. Bovendien is het risico op oververhitting quasi nihil: de meeste toestellen beschikken over een instelbare thermostaat en schakelen zichzelf, na het geven van een auditieve en/of visuele waarschuwing, zodra de gewenste temperatuur bereikt is, volledig automatisch uit. Een bijkomend voordeel tot slot is dat flesverwarmers ook op de babykamer geplaatst kunnen worden, wat door kersverse ouderparen, zeker met betrekking tot nachtvoeding, als een gigantisch voordeel wordt ervaren.

Mobiele flesverwarmers kosten nauwelijks meer

Naast de klassieke flesverwarmers op netstroom bestaan er tegenwoordig ook combinatiemodellen die, dankzij een bijgeleverde 12V-adapter, tevens in de auto gebruikt kunnen worden. Omdat de meerprijs van dergelijke allroundtoestellen bij de meeste producenten gemiddeld amper 10 euro hoger ligt dan voor een toestel voor thuisgebruik, winnen ze de jongste jaren fors aan populariteit. Flesverwarmers die uitsluitend in de auto gebruikt kunnen worden, zijn minder gegeerd.

OPLOSSINGEN VOOR ON THE GO

Flesverwarmers inclusief 12v-autoadapter

Bovengenoemde flesverwarmers met autoadapter vormen een eerste logische oplossing voor ouders die regelmatig met de wagen rijden. Kind en Gezin waarschuwt echter voor het gebruik ervan: sommige toestellen hebben voor het opwarmen van een flesje koud water (250 ml) een halfuur of meer nodig, en zelfs dan blijkt de fles soms nog onvoldoende warm. Melk langdurig verhitten is echter nadelig omdat het niet enkel de melkkwaliteit aantast, maar ook de groei van ziekmakende bacteriën kan bevorderen. Voor heel wat toestellen is deze kritiek wellicht terecht, al dient natuurlijk wel vermeld te worden dat de meeste ouders de 'reisfunctie' van hun flesverwarmer enkel in de hoogst noodzakelijke gevallen benutten. Bovendien bestaan er sinds kort eveneens toestellen waarmee babymelk in de auto ultrasnel
in vier minuten voor een flesje van 240 ml, bv.
opgewarmd kan worden. Deze snelle toestellen acht Kind en Gezin theoretisch wel geschikt, mits ze de flesinhoud voldoende warm maken. Het prijskaartje van een flesverwarmer met 12V-adapter is afhankelijk van tal van factoren. Zo zijn ouders die langdurig van hun aankoop willen genieten, wellicht meer gebaat bij een XL-formaat, waarin, naast alle courante flessenformaten, ook potjes vaste voeding passen. Sommige modellen beschikken tevens over een steriliseerfunctie (op netstroom).

Zelfverwarmende flessen

Eveneens een 'on the go'-oplossing bieden autonome systemen die zonder batterij of elektrische voeding functioneren. Zo bestaan er opwarmsystemen waarbij een in de microgolfoven herlaadbaar warmte-element in het flesje zelf moet worden aangebracht. Eveneens erg handig in gebruik zijn herbruikbare warmtehoesjes die rondom de fles (of het potje) gewikkeld dienen te worden: zodra het systeem geactiveerd wordt, wordt een chemisch proces in gang gezet, waardoor de vloeistof kristalliseert en er onmiddellijk warmte gegenereerd wordt. In het bijbehorende isothermische tasje blijft de flesinhoud bovendien urenlang warm. Let wel: vanwege het risico op bacterievorming is het af te raden om melk lang op voorhand klaar te maken. Veiliger is om enkel het water op te warmen en daar pas op het eigenlijke voedingsmoment melkpoeder aan toe te voegen.

Flesopwarmbekers

Ook flesopwarmbekers, die eveneens op het 'au bain-marie'-principe geënt zijn, vergen noch stroom, noch een batterij. Het volstaat om de warmhoudkan met gekookt water te vullen, het flesje op het moment van voeding in de bijbehorende houder te plaatsen en daar vervolgens het warme water bij te gieten. De bijbehorende beschermende en isolerende schroefdop op de beker staat garant voor een snelle en veilige bereiding: met sommige flesopwarmbekers kun je een flesje van 180 ml in amper 2,5 minuten verwarmen. Een bijkomende troef is de compacte vormgeving: warmhoudkan en houder schuiven netjes in elkaar, waardoor ze nauwelijks plaats innemen in de luiertas. De meeste modellen hebben als nadeel dat je er slechts één flesje mee kunt opwarmen, maar er bestaan ook grote 500ml-modellen die kokend water tot zes uur lang warm kunnen houden.

Geïsoleerde flessentassen en -bekers

Een laatste, zeer handige 'on the go'-oplossing bieden geïsoleerde drinkbekers en geïsoleerde tassen waarin een of meerdere flesjes met warm water bewaard kunnen worden. De meeste isoleertassen houden de flesjes, afhankelijk van de starttemperatuur van het water, ongeveer twee tot vier uur lang erg warm. In geïsoleerde drinkbekers blijft gekookt water nog langer, tot zes uur lang, warm. Extra gebruiksgemak bieden flessentassen met een draaglus, waarmee ze makkelijk aan de wandelwagen of de verzorgingstas bevestigd kunnen worden.

TOCH EEN MICROGOLFOVEN IN DE BUURT? DUBBELCHECK MET FLESSENBAND

Op verplaatsing zijn er vaak geen opwarmfaciliteiten in de buurt. Maar zelfs als er in bijvoorbeeld een naburige tearoom of baanrestaurant wel een microgolfoven beschikbaar is, is het gebruik ervan niet altijd ideaal. Elk toestel is immers anders afgesteld: de opwarmtijd die de ouders thuis hanteren, kan op locatie in een oververhit flesje resulteren. Om dergelijke scenario's te vermijden, zijn er tegenwoordig hoogtechnologische elastische flessenbanden die zekerheid geven omtrent de melktemperatuur: zolang de band niet van kleur verandert, is de melk niet te warm.