naar top
Menu
Logo Print

COMFORT EN ERGONOMIE CRUCIAAL BIJ TOILETPOTJES EN -VERKLEINERS

Extra's zoals licht en muziek kunnen het toiletbezoek stimuleren

Wanneer de tijd is aangebroken om een peuter zindelijk te maken, zijn toiletpotjes en toiletverkleiners een grote hulp. Kleinere kinderen zijn geholpen met een comfortabel toiletpotje, terwijl ze in de volgende fase de overstap naar het volwassenentoilet kunnen maken met een toiletverkleiner. Telkens is het belangrijk dat de materialen comfortabel en glad zijn, en dat de ergonomie aangepast is aan het kind.

TOILETPOTJES

Toiletpotjes zijn beschikbaar in een uitgebreid aanbod, gaande van basic modellen tot potjes met licht, geluid en vele extraatjes. Een goed potje biedt voldoende steun aan de rug en aan de voetjes van het kind, zodat het stabiel kan zitten.

Comfortabele materialen en ergonomie

Om het kindje graag op het potje te laten gaan, is comfort cruciaal. Gladde, afgeronde vormen vermijden dat de huid gekneld raakt, maar ook een brede zitrand zit aangenamer. Een rugleuning en armsteunen maken langere zitperiodes dan weer prettiger. Potjes bestaan meestal uit kunststof of milieuvriendelijke materialen zoals BPA-vrij plastic. De zitplaats kan uit hard plastic gemaakt zijn of zachter PU-schuim. Zowel lichte als zwaardere potjes hebben elk hun voor- en nadelen, zo zijn lichtere potjes handig bij het meenemen op verplaatsing.

Qua hoogte is het belangrijk dat de peuter met beide voetjes aan de grond kan. Een potje met ongeveer 15 cm hoogte is hiervoor geschikt, maar de ideale hoogte hangt af van de grootte van het kindje. Antislip of een rubberen rand aan de onderkant verhindert het verschuiven bij het zitten en opstaan, wat de stabiliteit vergroot. Voor jongetjes let men er het best op dat er genoeg ruimte is aan de voorkant van het potje. Een spatrand vooraan is ook een slimme zet bij de zindelijkheidstraining van zowel jongetjes als meisjes.

Schoonmaken

Toiletpotjes bestaan zowel met als zonder uitneembaar reservoir. Een uitneembaar reservoir heeft als voordeel dat het uitgieten van de urine vlotter gaat en dat die niet langs de randen naar beneden druppelt. Een reservoir, aangepast aan lage kranen, voorkomt ook problemen bij het leegmaken ervan.

Intelligente potjes

Om peuters aan te moedigen om op het potje te gaan, komen er heel wat potjes met extra functies. Zo zijn er potjes waarbij er een lichtje aangaat wanneer het toiletbezoek succesvol is, of er kan een muziekje worden gespeeld. Ook zijn er potjes waarbij het geluid van stromend water het plassen stimuleert. Tegenwoordig zijn er ook potjes op de markt waarmee men een persoonlijke boodschap kan opnemen, die afgespeeld wordt wanneer het kindje zijn behoefte heeft gedaan. Ten slotte zijn er ook potjes voor 's nachts, die bij een beweging oplichten, waardoor het kindje het potje 's nachts gemakkelijk vindt. Handig, want ouders hoeven zo 's nachts niet op te staan wanneer hun kindje naar het toilet moet. Soms is er ook extra plaats in het potje voor een boekje of zelfs een tablet. Naargelang van de voorkeur van de klant bestaan er ook potjes met een deksel of met een opbergruimte om bijvoorbeeld vochtige doekjes of stickers in op te bergen.

TOILETVERKLEINERS

Wanneer het kindje eenmaal een toiletpotje gewoon is, kan men overschakelen naar een toiletverkleiner.

Lichte materialen

Net zoals toiletpotjes bestaan toiletverkleiners in uitvoeringen met hard plastic of met zachtere materialen zoals schuim of rubber. Lichtgewicht materialen laten het kindje toe om zelf de toiletverkleiner op het toilet te leggen. Gladde materialen zitten aangenamer en zijn ook gemakkelijk schoon te maken. Om het opbergen te vergemakkelijken, hebben sommige toiletverkleiners een ophanghaak.

Ergonomie

Een toiletverkleiner met handgrepen heeft als voordeel dat het kindje zich kan vasthouden, en het zorgt voor een betere zithouding. Qua afmetingen is de breedte van de zitrand over het algemeen een zevental centimeters en is de binnenmaat ongeveer twaalf centimeter. Als er een spatrand is, kan die variëren tussen 6 en 10 cm.

Bevestiging aan toilet

Toiletverkleiners kunnen op verschillende manieren aan het toilet bevestigd worden. De meeste verkleiners hebben onderaan zuignappen om goed vast te blijven aan het toilet. Een andere mogelijkheid is het toilet aandraaien door een systeem met vleugeltjes onderaan. Een antislip verhindert dat de peuter bij het wiebelen per ongeluk de toiletverkleiner verschuift.

Opstapjes

Opstapjes vergemakkelijken het toiletbezoek, doordat de peuter er met de voetjes op kan rusten, wat de stabiliteit verhoogt. Ze zijn gemiddeld 27 cm breed, 20 cm diep en 15 cm hoog. Er zijn ook trapjes met twee treden beschikbaar, waarbij de bovenste trede handig is voor jongere kindjes en de onderste trede ook als zitje kan dienstdoen. Opstapjes met antislip vermijden dat het kan verschuiven. Verder is het belangrijk dat er geen scherpe randen zijn. Opstapjes in lichte materialen laten toe dat de peuter het zelf kan opnemen en verplaatsen.

2-in-1 en 3-in-1

Sommige toiletpotjes kunnen omgevormd worden tot een toilet verkleiner met eventueel een opstapje. Alles-in-één potjes hebben als voordeel dat ze plaatsbesparend zijn en er slechts één keer ge├»nvesteerd moet worden.

Op reis

Er zijn ook toiletpotjes en toiletverkleiners op de markt om mee te nemen op reis. Hierbij zijn de lichtheid en de compactheid cruciaal.

WINKELINRICHTING

In de winkel kan men een hoek inrichten waarbij zowel de toiletpotjes als de toiletverkleiners samen staan. Ook supplementaire producten zoals boeken over zindelijkheidstraining, oefenbroekjes, kindvriendelijke handzeep, ondergoed en matrasbeschermers kunnen erbij geplaatst worden.