naar top
Menu
Logo Print
Artikel - 31/08/2016
Deel deze pagina

KLANT WIL VERZORGINGSTASSEN DIE FUNCTIONALITEIT & FASHION COMBINEREN

Middelgrote tassen scoren het best

Gebruiksgemak is vanzelfsprekend de eerste vereiste bij de keuze van een verzorgingstas. Daarnaast hechten ouders ook in toenemende mate belang aan een modieus design en/of een multifunctioneel ontwerp. Dat opent ook voor u mooie perspectieven. Want een verzorgingstas die ook als hand-, sport-, reis- of laptoptas kan dienen, mag uiteraard ook een tikkeltje meer kosten!

GEBRUIKSDUUR OVERSPANT VAAK LUIERPERIODE

Vroeger was het eenvoudig: zodra hun kind het overdag drooghield, schoven ouders, samen met die stapel dagluiers, ook die lompe verzorgingstas opgelucht aan de kant. Vandaag is dat niet langer het geval: ook nadat hun kindje zindelijk is
gemiddeld is dat rond de leeftijd van 2 à 3,5 jaar halen veel ouders nog vaak én graag de luiertas van de kapstok. Daar zijn twee belangrijke redenen voor:

Multifunctioneel ontwerp

Vooreerst worden luiertassen steeds vaker met multifunctionele doeleinden ontworpen: veel verzorgingstassen hebben veel meer in hun mars dan het stockeren van luiers, verzorgingsartikelen en babyvoeding. Zo bestaan er verzorgingstassen die dankzij hun doordachte afmetingen ook feilloos kunnen dienstdoen als laptoptas, shopper of sporttas, een kleinere uitneembare handtas bevatten of met behulp van een eenvoudige ritsbeweging vingervlug in een ultragrote reistas omgetoverd kunnen worden.

Kleur/design

De kleur van de luiertas wordt doorgaans afgestemd op die van de kinderwagen. Sommige ouders blijven daarbij in hetzelfde kleurenschema, andere kiezen zeker in de zomermaanden voor een luiertas in een pittig contrastkleurtje. Hoewel tassen in sobere en tijdloze unisekskleuren, zoals bruin, grijs en blauw, het best scoren omdat ook papa's zich daar comfortabel bij voelen, kiezen heel wat mama's ook resoluut voor 'vrouwelijke' kleuren zoals fuchsia, wit of poederroze. Inzake prints zien we eenzelfde trend: hoewel effen tassen het best scoren, is er ook een duidelijke markt weggelegd voor enerzijds tassen met een stoer uniseks dessin (legerprint, grafische motieven ...) en anderzijds expliciet vrouwelijke (florale) prints.

Maakt de nieuwste generatie van verzorgingstassen nóg multifunctioneler: hun hoge fashiongehalte. Fabrikanten pakken immers steeds vaker uit met verzorgingstassen die dankzij hun modieuze of zelfs uitgesproken glamoureuze look ook perfect als handtas kunnen dienstdoen. Net zoals de kleur en het dessin geïnspireerd zijn op de huidige fashiontrends, wordt er ook in de vormgeving gemikt op een modegevoelig publiek. Dat zien we bijvoorbeeld aan de retro modellen, die aan een oude bowlingtas doen denken, of nog aan de erg trendy tassen die later ook gebruikt kunnen worden als allround handtas. Zo wordt een verzorgingstas bijna een handtas waarin je ook spullen voor de baby kwijt kunt. En voor de papa's zijn er natuurlijke stoere ontwerpen die vaak als rugzak gedragen kunnen worden.

VOOROPGESTELDE GEBRUIKSDUUR = BUDGETBEPALEND

De mate waarin ouders een verzorgingstas als 'multifunctioneel' en/of 'modieus' ervaren, is uiteraard sterk budgetbepalend: hoe langer de vooropgestelde gebruiksduur, hoe groter de bereidheid om in kwaliteit te investeren. Het gemiddelde budget dat ouders aan een verzorgingstas willen besteden, is bijgevolg sterk uiteenlopend. Voor sommigen is 40 à 75 euro het absolute maximum, anderen tellen er vlotjes 100 à 120 euro of zelfs meer voor neer.

WINKELAANPAK

Overzichtelijke presentatie

Afhankelijk van de beschikbare ruimte haal je het best zo'n vijf à vijftien verschillende modellen in huis, afkomstig van drie à vijf merken. Streef daarbij een combinatie van neutrale tijdloze tassen en trendgerelateerde exemplaren na, en presenteer alles zo overzichtelijk mogelijk. Een presentatie op merk heeft als voordeel dat uw merkenaanbod het sterkst tot uiting komt. Anderzijds kan ook een rangschikking op materiaalsoort afwasbaar of niet zinvol zijn, aangezien veel consumenten dit als het belangrijkste selectiecriterium hanteren. Maar ook een ordening op prijs kan, met het oog op de prijsbewuste consument, een slimme strategie zijn.

Levensecht presenteren

Presenteer uw assortiment van luiertassen steeds op ooghoogte, nabij de kinderwagens. Vul plat geleverde tassen op en wek uw collecties door uw ganse winkel, van etalage tot textielafdeling, tot leven: presenteer een luiertas aan een kinderwagen, hang er eentje aan een paspop in uw afdeling zwangerschapskledij, integreer blikvangers in het totaalbeeld van uw etalage enz. En last but not least: draag je favoriete verzorgingstassen in je vrije tijd ook zelf, als hand- of laptoptas, bijvoorbeeld. Noteer ook dat een doorgedreven aanpak loont: de marges op luiertassen variëren van 2,0 tot soms zelfs 2,4.

AANKOOPCRITERIA

Georganiseerd opbergen

Een verzorgingstas mag dan nog zo modieus en multifunctioneel zijn, ze moet in eerste instantie met verve haar basistaak vervullen: alle babyverzorgingsspulletjes georganiseerd opbergen. De meeste ouders vinden twee grote opbergvakken (een 'verzorgingsvak' voor kleertjes, luiers en verzorgingsproducten, en een 'voedingsvak' voor koekjes, papfles etc.), aangevuld met een 'oudervak' (sleutels, portefeuille, gsm), een absoluut minimum. Handige accessoires die veelal standaard meegeleverd/geïntegreerd zijn: verschoningsmatjes, een (isothermische) flessenhouder, een vochtafstotend vak of tasje voor vuile kleertjes en een houder om de tas aan de kinderwagen te bevestigen. Sommige tassen herbergen nog meer interessante extra's zoals een compact opbergvak mét dekentje, een fopspeenhaakje of -tasje enz.

Afwasbare materialen gegeerd

Lederen luiertassen hebben als voordeel dat ze erg slijtvast zijn en dankzij hun stoere, maar luxueuze uitstraling bij quasi elke outfit vaak ook die van manlief, oma en zelfs opa passen. Nadeel? Veel ouders knappen af op het feit dat leder moeilijker afwasbaar is. Met een mooi assortiment lederen luiertassen met een wasbare voering kunt u die aankoopdrempel wegnemen: het risico op lekkende flesjes situeert zich vooral aan de binnenzijde van de luiertas. Blijft voor veel lederfanaten wel een aanzienlijke drempel: het relatief hoge prijskaartje. Een degelijk exemplaar kost al snel 200 euro of meer. Een stuk goedkoper (vanaf 100 euro), maar daarom niet minder stijlvol of duurzaam zijn verzorgingstassen in kunststof. In tegenstelling tot tassen in leder of suède zijn ze meestal wel integraal afwasbaar, vaak waterafstotend (bv. neopreen) en soms zelfs machinewasbaar.

In dezelfde prijscategorie bevinden zich ook tassen in katoen die, indien gelamineerd, eveneens water- en vuilafstotend zijn. Voor ouders die de look van leder of suède ambiëren, maar het prijskaartje en onderhoudsgemak van kunststof prefereren, bestaan er binnen het kunststofsegment ook tassen in imitatieleder of -suède. Ook die ogen jaren later nog als nieuw, mits de verflagen goed en meerlagig zijn aangebracht.

Opbergvolume

Middelgrote tassen (40/50 cm x 18/20 cm x 30/35 cm) waarin er, naast voeding, kledij en verzorgingsartikelen, ook nog wat speelgoed past, scoren het best. Qua model prijken schoudertassen en handtasmodellen op de eerste plaats. Rugzakken zijn, wellicht omdat ze minder 'fashion' uitstralen, een stuk minder gegeerd. Opmerkelijk: van schouder- en handtasmodellen wordt wél verwacht dat ze het ergonomische en 'handsfree' draagcomfort van een rugzak benaderen. Tassen met comfortabele verstelbare schouderriemen en bevestigingsriempjes om de tas aan de kinderwagen vast te maken, genieten derhalve de voorkeur.