naar top
Menu
Logo Print

OVERGANG VAN BORST NAAR FLES IS KINDERSPEL MET NIEUWE ZUIGFLESSEN

Nabootsen moeder natuur blijft grootste uitdaging voor fabrikanten

Veiligheid in materiaalgebruik en hygiëne is bij elk merk van zuigflessen een vanzelfsprekende topprioriteit. Daarom zetten fabrikanten de jongste jaren massaal in op het verdichten van de kloof tussen borst- en flesvoeding en het minimaliseren van het risico op darmkrampjes. Fabrikanten differentiëren zich ook door middel van een hip design en een stijgend gebruikscomfort. Denk maar aan zelfverwarmende flesjes of zuigflessen die dankzij een ingenieus kliksysteem met één handeling 100% lekvrij sluiten. Een overzicht van de belangrijkste trends en de recente nieuwste ontwikkelingen.

VOEDINGSMOMENT = KOESTERMOMENT

Het voedingsmoment speelt een belangrijke rol in het opbouwen van een hechte band tussen moeder en kind. Omdat borstvoeding de beste start is en blijft, laat de ideale voedingsfles zich probleemloos met borstvoeding combineren. Maar ook wanneer de baby
onmiddellijk of in een later stadium uitsluitend flesvoeding krijgt, dient de flesvoeding de borstvoeding zo sterk mogelijk te benaderen.

In een laatste fase tot slot dient de fles zo ontworpen te zijn dat de baby ze vlot zelf kan hanteren. Om dat alles mogelijk te maken, dient een fles derhalve aan heel wat criteria te voldoen. Zo moet een fles veilig zijn, darmkrampjes weren, de kloof tussen fles- en borstvoeding verkleinen en bovenal gebruiksvriendelijk zijn.

Hygiëne

Om het reinigingscomfort te verhogen, kiezen steeds meer fabrikanten voor flesjes met een brede hals en/of afschroefbare bodem. Dat laatste biedt als bijkomend voordeel dat het flesje makkelijk met ijsblokjes met moedermelk te vullen is. Een slimme oplossing voorop verplaatsing zijn flesjesmet voorgesteriliseerde (100% recycleerbare) zakjes. BornFree was het eerste merk dat uitpakte met een babyfles in bisfenol A-vrij plastic. Alle babyflessen van BornFree zijn voorzien van een uniek ventielsysteem dat ervoor zorgt dat de fles niet vacuüm zuigt, waardoor de baby geen last heeft van darmkrampjes. Het flesje beschikt tevens over een antilekventiel. De spenen van BornFree zijn gemaakt van extra zacht silicone. Omdat mensen steeds vaker kiezen voor natuurlijke producten, heeft BornFree ook een glazen assortiment.

Materiaalgebruik

Ook kunststof is veilig: sinds 2011 geldt in de Europese Unie een verbod op de productie en verkoop van zuigflessen die bisfenol A (BPA) bevatten, een kunststof die bij verhitting in de voeding kan terechtkomen en schadelijke gezondheidseffecten kan hebben. Ook andere schadelijke substanties, zoals zwavel en ftalaten (weekmakers), worden in Europa geweerd.

Natuurlijke houding

Fabrikanten kiezen steeds vaker voor ergonomisch ontworpen flesjes die zowel door de voed(st)er als door het kind makkelijk vastgehouden kunnen worden. Dat bevordert een natuurlijke lichaamshouding, waardoor het voedingsmoment kan uitgroeien tot een ontspannen koestermoment. Sommige flesjes zijn zelfs zo ontworpen dat ze een natuurlijke zijligging bevorderen.

Natuurlijk zuiggedrag

Met brede, borstvormige en zacht aanvoelende speentjes creëren fabrikanten een natuurlijk zuiggevoel. Die stimuleren het natuurlijk toehappen, wat het combineren van borst- en flesvoeding bevordert. Extra handig zijn geïntegreerde voedingssystemen die toelaten om met hetzelfde flesjete kolven, moedermelk te bewaren en te voeden, wat een maximaal behoud van voedingsstoffen garandeert. Ook het gebruiksgemak van zuigflesjes zit in stijgende lijn. De nieuwste generatie van flesjes is makkelijk te vullen,thermisch isolerend en lekvrij. Ronduit innovatief zijn flesjes die het verkeerd dichtschroeven onmogelijk maken: dankzij een ingenieus kliksysteem klik je deze flesjes met één handeling perfect op hun plaats, wat lekken onmogelijk maakt.Voor onderweg bestaan er sinds kort ook flesjes die zichzelf opwarmen, zonder gebruik van batterijen of elektriciteit.

DARMKRAMPJES WEREN

Zo'n 30% van de baby's heeft last van darmkrampjes, met urenlange huilbuien tot gevolg. Verschillende fabrikanten ontwikkelden methodes om daar komaf mee te maken.Een courante techniek is het gebruik van ventielen die een constante doorstroom van voeding garanderen, zodat de baby geen lucht hapt.We zien ook S-vormige flessen opduiken die ervoor zorgen dat de speen continu met voeding gevuld blijft.

Ook de hogergenoemde steriele melkzakjes trekken tijdens het voeden samen, waardoor er een volledigluchtvrije voeding ontstaat, precies zoals in de moederborst. Ook stevige vormvastespeentjes die niet inzakken, beletten dat de baby lucht hapt tijdens het zuigen. De jongste jaren wint ook het visuele aspect terrein: sobere flesjes blijven het goed doen vanwege hun tijdloze uitstraling, maar daarnaast duiken er in heel wat collecties vrolijke figuurtjes (Disney, Nijntje, Little Mice …), moderne dessins en vrolijke exemplaren op in onvervalste feelgoodkleuren zoals knaloranje, limoengroen en felroze.