naar top
Menu
Logo Print

BEGELEID KLANT BIJ KEUZE MET WORKSHOP BABYDRAGEN IN DE WINKEL

Contacteer een draagconsulent in je buurt

Het dragen van een baby of kind biedt mentale en fysieke voordelen. En dat zowel voor het kleintje zelf als voor de ouders. Dagmar Lenaers, voorzitter van de vzw Draagconsulenten Vlaanderen, zet de vele pluspunten van draagdoeken en -zakken voor ons op een rijtje. Bovendien geeft ze ook meer tekst en uitleg over workshops in de winkel. Een must voor wie de consument goed wenst te informeren en begeleiden naar de juiste aankoop.

VOORDELEN BABY DRAGEN

Vermindert reflux

“Heel vaak wordt het dragen van het baby'tje door de verloskundige aangeraden om wille van reflux", steekt Dagmar van wal. “Door de houding in een draagdoek of -zak heeft het kleintje minder last van reflux en krampjes."

Stimuleert een hechte band

“Het dragen van de baby is ook goed voor de productie van oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon. Baby's hebben na negen maanden in de baarmoeder te hebben doorgebracht nood aan huid op huid contact. Bovendien hoort het kleintje de hartslag, ademhaling en stem van de drager, wat hem kalmeert en geruststelt. Je baby'tje dragen zorgt zo voor de ontwikkeling van een hechte band tussen ouders en hun baby."

Bevordert de heupontwikkeling

“Verder biedt dragen ook voordelen op het vlak van heupontwikkeling. De baby neemt immers de M-houding aan in een doek of ergonomische draagzak, en dat bevordert de heupontwikkeling."

Handen vrij

“Last but nog least is er nog het praktische en onmiddellijk zichtbare voordeel: wie zijn kindje draagt heeft de handen vrij voor de andere kindjes, om kleine huishoudelijke taken te doen, ... Dankzij een babydrager hebben mama en papa dus steeds de handen vrij, maar tegelijkertijd is hun kindje toch dichtbij."

Tot welke leeftijd?

“Dragen kan zolang ouder en kind het fijn vinden. Je begint immers samen met je baby en geleidelijk aan groeien je spieren mee. Bovendien komen er meer en meer draagzakken voor grotere kinderen op de markt."

Hoe ouders overtuigen?

Ouders overtuigen om te kiezen voor babydrager kan eerst en vooral door de vele voordelen op te sommen. “Als ouders er niet voor openstaan, kan je ze echter niet forceren. Vaak helpt het wel als ze het zelf eens vrijblijvend en met deskundig advies kunnen uittesten. Het knopen van een draagdoek bijvoorbeeld, lijkt op zich heel erg ingewikkeld maar eens je ermee weg bent, gaat het heel snel."

DE JUISTE DRAGER KIEZEN

Persoonlijke keuze

“De keuze tussen een draagdoek en een draagzak is erg persoonlijk. Bij een draagzak moet je er wel opletten dat het rugpand soepel is, en dat het mogelijk is om van knie tot knie te ondersteunen. Kies je voor een draagdoek, dan krijg je dit normaal automatisch."

Verschillende maten

“Draagdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Met een rekbare doek kan je het kindje enkel op je buik dragen. Daarentegen is met een geweven doek zowel buik-, heup- als rugdragen mogelijk. In draagzakken heb je tegenwoordig vaak baby-, peuter- en soms zelfs kleuterversies. Met de draagzakken kan er meestal ook op drie manieren gedragen worden."

Ergonomie?

“Zoals eerder aangehaald is het belangrijk dat het rugpand soepel is om een mooie bolle rug te kunnen waarborgen. Verder moet er ondersteuning zijn van knie tot knie om een mooie M-houding te garanderen, dit in verband met de heupontwikkeling. Maar ook voor de ouders moet de drager goed zitten. Is dat niet het geval, dan kan het handig zijn om een draagconsulent mee te laten kijken waar het probleem zit. Goed om weten: vaak hebben ouders minder rugklachten als ze een draagdoek of draagzak gebruiken. Je kleintje dragen doe je toch, en dan kan het beter ergonomisch in plaats van gewoon op de arm."

WORKSHOP

Kies voor een workshop in de winkel

“Om de consument goed te informeren, opteer je best voor een workshop in de winkel. Je zou ook het personeel kunnen opleiden maar aangezien er soms een groot personeelsverloop is, kan het zijn dat dat weinig nut heeft. Daarom raadt men aan om een draagconsulent te laten komen. Zo ben je ook zeker dat je klanten (en je personeel) deskundig advies krijgen. Een consulent is ook 'neutraal' en zal niet focussen op het verkopen an sich maar wel onafhankelijk advies geven. Vaak voelen ouders dat toch wel aan ..."

Theorie en praktijk

“Wat er getoond wordt op een workshop beslist de winkelier in samenspraak met de consulent in kwestie. Heel vaak wordt er een overzicht gegeven van alle bestaande systemen en vervolgens zal de consulent één knoop aanleren."

Maak duidelijke afspraken

Hoeveel een workshop kost, hoeveel mensen kunnen deelnemen en hoe lang het duurt, is af te spreken met de consulent. De meer ervaren consulenten zullen wel grotere groepen aandurven dan consulenten die pas begonnen zijn. De duurtijd hangt onder meer af van wat jij als winkel wenst aan te bieden. Wil je enkel een knoop aanleren, wil je alle mogelijke draagsystemen tonen, .. Maak op voorhand zeker duidelijke afspraken met de consulent en communiceer ook duidelijk naar je klanten toe. Soms komen ze met verwachtingen die dan niet ingelost gaan worden en dat is jammer voor alle partijen", besluit Dagmar.

PRAKTISCH

Hoe organiseert u een workshop praktisch? Op de website http://draagconsulenten.be/vind-een-consulente-in-je-buurt/ kunt u een draagconsulent in uw buurt vinden. U neemt best rechtstreeks contact op, zodat u onderling de nodige afspraken kunt maken.Tijdens de workshop in de winkel geeft de draagconsulent (toekomstige) ouders deskundig en neutraal advies over het babydragen.