naar top
Menu
Logo Print

GERICHTE VRAGEN VOOR JUISTE KEUZE VAN ZUIGFLESSEN EN DRINKBEKERS

Overzichtelijke winkel met beperkt aantal merken vermindert keuzestress

Fabrikanten streven constant naar betere en slimmere producten die het leven van ouders vereenvoudigen. Dit blijkt overduidelijk uit de nieuwe collecties flessen, spenen en bekers. Met een aantal vragen helpt u de meest geschikte oplossing te vinden.

De S-fles met antikolieksysteem van Difrax helpt voedingsproblemen op te lossen 

KEUZE GESCHIKTE FLESSEN EN SPENEN

Moedermelk?

Geeft mama de borst in combinatie met afgekolfde melk, dan is het verstandig om een fles te kiezen met een speen die het meest lijkt op de tepel, om tepel- en speenverwarring te voorkomen. Er zijn zowel anatomische (afgeplatte) als fysiologische (ronde) modellen, in (medische) silicone of (natuur)rubber; rubber voelt veel natuurlijker aan. De anatomische zuigspeen kan een hulpmiddel zijn voor baby's die moeilijk de overgang maken van borst naar fles. Een andere, innovatieve speen laat de baby drinken zoals hij gewend is aan de borst. Dankzij een speciaal membraan stroomt de melk alleen wanneer de zuigeling een vacuüm creëert. De bijzondere vorm helpt om goed aan te happen; ze lijkt op een tepel die twee keer zo lang wordt in de mond tijdens een voedingsmoment.

 

Drinkbeker van Childwood met ergonomisch handvat dat in elk peuterhandje past Kunstvoeding?

Spenen bestaan in verschillende maten en drinksnelheden, afhankelijk van baby tot baby en van de voeding. De ronde speen heeft de alom gekende drie posities, maar voor pasgeboren baby's die nog wat moeite hebben met drinken, bestaat dit model ook met een traag debiet, de 'slow flow'. Er zijn ook spenen met een groter debiet ontworpen voor aangedikte melk, pap of soep, te gebruiken vanaf vier maanden.

Brede of smalle fles

Of de ouders een smalle of brede fles kiezen, wordt naast de voorkeur van de baby ook bepaald door wat ze zelf prettiger vinden om vast te houden. Heel wat flessen hebben een ergonomische vorm die gemakkelijk in de hand past. Een brede hals is handig om melkpoeder in de fles te doen, of te vullen met ingevroren blokjes moedermelk.

Voedproblemen oplossen

De meeste spenen hebben gaatjes, anders zuigt baby de fles vacuüm, ofwel is de speen of de fles zelf voorzien van een antikolieksysteem, een ventiel dat lucht achter de melk in de fles laat. Er is geen vermenging van lucht met de melk, zodat de voedingswaarde bewaard blijft en waardoor darmkrampjes, teruggeven en boertjes beperkt worden. Ook de ophoping van vocht in de oortjes vermindert, en dat voorkomt pijn en ontsteking.

Hoe opwarmen? Tommee Tippee Ultra Feeding Bottle met gedecentraliseerde speen voor een natuurlijke buiging

Sommige flesjes worden verwarmd in de microgolfoven, andere in een elektrisch apparaat, soms aangepast aan het specifieke ontwerp van de fles. Moedermelk mag uiteraard niet in de magnetron; dan verandert de samenstelling en verliest het zijn goede eigenschappen. Compacte en intuïtief te bedienen toestellen zorgen tegenwoordig voor een gelijkmatige opwarming in enkele minuten.

Ergonomie

Bepaalde fles- en speenontwerpen bevorderen een betere, natuurlijke houding van zuigeling en ouder. Zo hoeft u bijvoorbeeld de fles niet krampachtig hoog te houden, zelfs niet als die bijna leeg is. Rug en schouders worden minder belast en er is oogcontact met het kindje. Een goed ontworpen fles zorgt ervoor dat de baby tijdens het drinken in een natuurlijke, ronde houding ligt, met het hoofdje iets omhoog.

De stijlvolle designs van Suavinex zijn van een goede kwaliteit, terwijl ze niet duurder zijn dan andere merkenVeiligheid, hygiëne en duurzaamheid

Zuigflessen moeten voldoen aan de hoogste Europese normen en wetgeving. Ze zijn kras- en stootvast, BPA-, ftalaten-, lood- en pvc-vrij. Voorts is de fles goed en eenvoudig te reinigen. Enkele modellen kunnen volledig uit elkaar om gemakkelijker schoon te maken. Er zijn geen smalle buisjes, de flessen zijn niet zo diep dat er geen borsteltje bij komt. Alle onderdelen zijn het best vaatwasbestendig en kunnen worden gesteriliseerd. Voor wie kunststof liever vermijdt, zijn er ook enkele milieuvriendelijker alternatieven op de markt. Een rvs-fles gaat jarenlang mee en verandert van zuigfles door middel van enkele silicone accessoires in een rietjes-, sport- of zelfs snackfles. Voorts is ook de glazen fles van hoogwaardige kwaliteit terug van weggeweest. Sluit- en kleurvast, bestand tegen hitte en temperatuurschokken.

 

Design en kleuren

Het oog wil ook wat: dikwijls zijn vormgeving, dessin en kleurengamma doorslaggevend. De hipste collecties worden regelmatig aangepast aan de laatste trends. Vaak zijn ze naar wens te combineren tot een persoonlijke mix.