naar top
Menu
Logo Print

BEHOUD MELKKWALITEIT ESSENTIEEL BIJ WARMEN FLESSEN

Verschillende systemen voor flessen warmen onderweg

Als hun kleintje hongerig wordt, willen ouders maar één ding: hun kindje zo snel mogelijk een flesje geven. Maar op verplaatsing zijn er vaak geen opwarmfaciliteiten voorhanden. Gelukkig bestaat er een gans arsenaal aan opwarmsystemen die gewoon in de wagen/luiertas kunnen meereizen!

Deze fles- en potjesverwarmer van Thermobaby beschikt over een thermostaat waarmee de gewenste temperatuur ingesteld kan worden

FLESVERWARMERS

Alleen maar voordelen
Een flesje in een microgolfoven opwarmen is verre van ideaal. In een microgolfoven wordt de melk immers erg ongelijk opgewarmd, wat niet enkel een verbrandingsrisico met zich meebrengt, maar ook de voedingswaarde van de melk kan aantasten. Eiwitten, vitaminen, eventuele toegevoegde probiotica (indien kunstmelk) en antistoffen (in het geval van moedermelk) zijn immers niet tegen hoge temperaturen opgewassen. Een betere methode om een flesje melk tot lichaamstemperatuur op te warmen, is au bain-marie. Dat kan uiteraard in een pan met heet water, maar dat neemt al snel heel wat tijd (tien minuten voor een fles van 180 ml, aldus Kind en Gezin) en handelingen in beslag. Wat ons meteen bij het grote voordeel van flesverwarmers brengt, die eveneens volgens het 'au bain-marie'-principe (of met stoom) werken: ze blinken uit in gebruiksgemak en warmen de melk snel én gelijkmatig op, met behoud van de voedingswaarde. Bovendien is het risico op oververhitting quasi nihil: de meeste toestellen beschikken over een instelbare thermostaat en schakelen zichzelf, na het geven van een auditieve en/of visuele waarschuwing, zodra de gewenste temperatuur bereikt is, volledig automatisch uit. Een bijkomend voordeel tot slot is dat flesverwarmers ook op de babykamer geplaatst kunnen worden, wat door  kersverse ouderparen, zeker met betrekking tot nachtvoeding, als een gigantisch voordeel wordt ervaren.

Mobiele flesverwarmers kosten nauwelijks meer
Naast de klassieke flesverwarmers op netstroom bestaan er tegenwoordig ook combinatiemodellen die, dankzij een bijgeleverde 12V-adapter, tevens in de auto gebruikt kunnen worden. Omdat de meerprijs van dergelijke allroundtoestellen bij de meeste producenten gemiddeld amper 10 euro hoger ligt dan voor een toestel voor thuisgebruik, winnen ze de jongste jaren fors aan populariteit. Flesverwarmers die uitsluitend in de auto gebruikt kunnen worden, zijn minder gegeerd.

TOCH EEN MICROGOLFOVEN IN DE BUURT? DUBBELCHECK MET FLESSENBAND 

Deze hoogtechnologische elastische band van Maguari kleurt wit, zodra de inhoud van het flesje in de microgolfoven te warm wordt. De 37° Thermoband kan ook gebruikt worden voor het opwarmen van een potje met voeding, mits de voeding geroerd wordt, zodat de band de temperatuur van de inhoud correct kan bepalen Op verplaatsing zijn er vaak geen opwarmfaciliteiten in de buurt. Maar zelfs als er in bijvoorbeeld een naburige tearoom of baanrestaurant wel een microgolfoven beschikbaar is, is het gebruik ervan niet altijd ideaal. Elk toestel is immers anders afgesteld: de opwarmtijd die de ouders thuis hanteren, kan op locatie in een oververhit flesje resulteren. Om dergelijke scenario's te vermijden, zijn er tegenwoordig hoogtechnologische elastische flessenbanden die zekerheid geven omtrent de melktemperatuur: zolang de band niet van kleur verandert, is de melk niet te warm.