naar top
Menu
Logo Print

GEZOND SLAAPKLIMAAT MET DE JUISTE MATRAS

Materialen moeten veerkrachtig, ademend en antiallergisch zijn

Baby's brengen de eerste maanden van hun leven tot twintig uur per etmaal door in bed. En ook peuters en grotere kinderen spenderen flink wat uren van de dag in bed. Een comfortabele matras is met andere woorden een van de belangrijkste onderdelen in de kinderkamer. Veiligheid primeert daarbij en dat uit zich onder meer in het gebruik van veerkrachtige, ademende en antiallergische materialen. Kortom, een kwaliteitsvolle matras is een must voor een gezond slaapklimaat in de kinderkamer.

GRONDSTOFFEN

Schuim

In de matrassenindustrie worden diverse soorten schuim gebruikt, al naargelang van de gewenste eigenschappen van de matras.

  • PolyetherschuimAllereerst is er het meer traditionele polyetherschuim. Dit is het goedkoopste type matras. Polyether is immers een schuimsoort met weinig veerkracht en minder ventilatie. Een matras in polyetherschuim kan in stugge en soepele varianten gefabriceerd worden.
  • KoudschuimEen variant op polyetherschuim is koudschuim. De term koudschuim is afgeleid van 'cold cure moulding', of schuim dat in niet-verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR)- schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. HR-schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur, waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Het is zeer veerkrachtig en biedt een hoog comfort, gekoppeld aan een lange levensduur.
  • Latex of schuimrubber is van oorsprong een natuurproduct, maar wordt ook langs chemische weg vervaardigd. Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 40 procent aandeel van natuurlatex al een natuurlatexmatras worden genoemd. Het grote verschil tussen natuurlatex en synthetische latex is dat synthetische latex in veel mindere mate poreus is dan natuurlijke.
  • Visco-elastisch schuim: Het gebruik van visco-elastisch materiaal of traagschuim is een recentere ontwikkeling. Dit schuim vormt zich ten gevolge van de afgegeven warmte volledig naar het lichaam. Daardoor wordt het gewicht van de slaper egaal verdeeld over het contactoppervlak en zijn er nagenoeg geen drukpunten. Dit is het grote voordeel van traagschuim: het draagt bij aan een goede doorbloeding. Visco-elastisch schuim helpt bovendien het voorkomen van afplatting van het hoofdje.

Veren

 Ook op het vlak van binnenvering zijn er verschillende opties voor een matras. Maar allemaal zorgen ze voor een optimale ventilatie en een lange levensduur. Binnenveringsmatrassen bestaan in de volgendevarianten:

  • Bonnellveren: Deze veren zijn vrij eenvoudig en goedkoop. Ze hebben een dubbel conische vorm, zodat ze stabiel op en neer kunnen bewegen zonder zijwaartse bewegingen.
  • Springveren: Deze veren zijn meestal kleiner dan Bonnellveren en hebben een open uiteinde aan beide kanten. Per vierkante meter wordt er een groot aantal kleinere springveren gebruikt.
  • Doorlopende veren: Voor dit type binnenvering wordt er slechts één metaaldraad gebruikt en daarmee wordt er dan een verende structuur gedraaid. Zo wordt de druk van het lichaam verspreid over de hele matras. Pocketveren: Pocketvering betekent letterlijk 'zakjes veer'. Een pocketverenmatras is een matras gevuld met veertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes van katoen of 'non-woven' materiaal. Die veertjes reageren daardoor op hun beurt elk onafhankelijk op de lichaamsdruk.

Lijmen

A-fabrikanten gebruiken voor hun matrassen uitsluitend mens- en milieuvriendelijke lijmen. Zo kiezen zij resoluut voor lijmen die cfk-vrij geproduceerd zijn.