naar top
Menu
Logo Print

KENNIS TEXTIELISOLATIE-INDEXEN VOORKOMT WARMTESTUWING

TOG- of Rct-waarden in de toekomst verplicht in Europese unie

 In Groot-Brittannië moet men al enkele jaren de TOG-waarden op kinderslaapzakken vermelden. Maar ook op kindertextiel zijn deze waardes al goed ingeburgerd. In Nederland werden de TOG-waarden in 2014 geïntroduceerd om warmtestuwing bij baby's, een oorzaak van wiegendood, tegen te gaan. In België is dit momenteel nog niet het geval. Wat deze waarden en andere isolatie-indexen precies inhouden en hoe dit wordt getest, leest u hier.

WARMTESTUWING

Warmtestuwing, de verhoging van de lichaamstemperatuur en het verlies van vocht en zouten door blootstelling aan een hoge omgevingstemperatuur, is een wetenschappelijk aangetoond risico van wiegendood. Daarom is het uitermate belangrijk dat ouders weten of hun baby niet te warm is toegedekt en aangekleed. Veel ouders hebben namelijk de neiging hun baby te warm aan te kleden of te bedekken. Is er een label met de TOG-waarde van een product, dan kan men als ouder gemakkelijker de ideale bedekking van de baby berekenen en zo verzekeren dat het kind het niet te warm of te koud krijgt.

TOG-WAARDEN

De TOG of Thermal Overall Grade is een van de parameters die gebruikt worden om de thermische weerstand of isolatiewaarde van kledij te bepalen. Dus hoe hoger de TOG-waarde van een slaapzak, hoe hoger de thermische isolatie ervan en hoe minder warmte van de baby erdoor kan ontsnappen.

WAARDESCHAAL

Het is in het belang van het kind om kledij en slaapzakjes te kiezen met de juiste TOG-waarden. In België worden de TOG-waarden nog niet toegepast, maar bij onze noorderburen heeft men ervoor gekozen om te werken met waardes die lopen van nul tot vier. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het product is. Een slaapzak van 3,5 TOG is zeer warm en dus enkel geschikt bij een lage kamertemperatuur, terwijl een slaapzak van 0,2 TOG heel dun is, en zo ideaal voor warme zomernachten. Er kan gevarieerd worden met de laagjes kleding, alleen een kruippakje of als het kouder is, een pyjama erover. Belangrijk om te weten is dat de TOG-waarde enkel bij kamertemperatuur geldt.

TEXTIELSOORTEN

De TOG-waarden kunnen verschillen volgens het soort textiel. Zo levert zuiver katoen in het algemeen lagere TOG-waarden dan slaapzakken in fleece of met een polyestervulling.

ANDERE TESTEN

Rct-Index

 Voor de klant blijft het vooral belangrijk dat pyjama's zacht aanvoelen, gemakkelijk te onderhouden zijn en er leuk uitzienDit is een relatief nieuwe methode die preciezere waarden levert dan de TOG-waarden. Men meet die waarden volgens het SKIN-model in een gesloten kast. Een staal van het textiel wordt op een poreuze plaat gemonteerd. Onder het staal is de temperatuur 35 °C, erboven 20 °C. Normaal zal er door het staal een warmtestroom passeren naar de lagere temperatuur. De meting bestaat erin om de temperatuur van 35 °C constant te houden, maar dit lukt enkel door warmte toe te voegen. De meting is gebaseerd op de hoeveelheid energie die men moet toevoegen om de temperatuur constant te houden. Hoe groter de toegevoegde energie, hoe lager de thermische weerstand. De TOG-meting verloopt analoog, maar iets minder nauwkeurig.

REt-Index

In deze test wordt de waterdampdoorlaatbaarheid getest, wat minstens even belangrijk is als de Rct. Dit gebeurt, net zoals bij de Rct-index, met het SKIN-model. Men meet er of het weefsel veel of weinig waterdamp doorlaat.

 

In de Europese Unie zal in de toekomst een label met isolatiewaarde verplicht worden EUROPESE WETGEVING

De TOG-waarden zijn momenteel in Groot-Brittannië verplicht bij babyslaapzakjes, maar worden ook op babytextiel vaak aangeduid op het label. Ook de Europese Unie wil een isolatie-index verplicht maken voor slaapzakken en eventueel textiel. Momenteel wordt onderzocht of men voor de TOG-index of de Rct-index zal kiezen, of voor een combinatie van beide.

IN DE WINKEL

In België speelt de isolatie van pyjama's momenteel nog niet zo'n grote rol bij de aankoop van slaapkledij. Toch kan daar, door het verplicht maken van een isolatie-index, snel verandering in komen. Pyjama's voor baby's en kinderen bestaan vandaag meestal uit jersey, velours, katoen, flanel of stretch. Voor de klant blijft het vooral belangrijk dat pyjama's zacht aanvoelen, gemakkelijk te onderhouden zijn en er leuk uitzien.