naar top
Menu
Logo Print

BORDEN EN KOMMETJES

Noch geklieder, noch lekkage

Bord op tafel

Een liefdevol bereide maaltijd die door overenthousiaste peuterhandjes van tafel wordt gekwakt: het zadelt ouders op met heel wat heen-en-weergeloop én schoonmaakwerk. Bordjes en kommetjes met een (verzwaarde) antislipbodem of zuignappen maken daar voorgoed komaf mee. Ook kommetjes met praktische grote handgrepen die perfect in de hand van ouder én kind liggen, reduceren het risico op al te grove smospartijen.

Eten in het bord/kommetje

Speciaal voor beginnende etertjes ontwikkelden de fabrikanten ook systemen om de maaltijd netjes in het bord te houden, zoals bordjes/kommetjes die gemorst eten opvangen in een speciale klep. Handig zijn ook bordjes met een (verwijderbare) gebogen rand: deze helpt het kindje om het voedsel op de vork of de lepel te krijgen en de rest van de maaltijd netjes in het bord te houden. Lepelen ouders het voedsel nog zelf in, dan kunnen ze een teveel aan eten ook makkelijk aan de onderzijde van de rand afschrapen. Ook vierkante kommetjes verhogen het opschepgemak. Op verplaatsing zijn hermetisch afsluitbare kommetjes vanzelfsprekend een must.

Vakjesdenken

Om voeding netjes te scheiden en langer vers te houden, bestaat er een mooi gamma van bordjes/ kommetjes met meerdere compartimenten. Soms zitten ze vervat in een omvattend kommetje, dat desgewenst als warmhoudkommetje kan fungeren. Handig op verplaatsing zijn ook magnetronbestendige eetsets die aan meerdere maaltijden ruimte bieden een groentepapje én een fruitpapje bijvoorbeeld. Maar ook thuis kunnen gecompartimenteerde borden een meerwaarde bieden. Zo bestaan er drievaksborden die ouders helpen om gezonde eetgewoonten letter-lijk met de paplepel aan hun kroost mee te geven: dankzij de drie vakken krijgt het kind steeds de juiste hoeveelheid
de helft van het bord groenten binnen. Sommige meervaksborden bevat-ten ook een extra uitsparing voor bijvoorbeeld een gezond sausje. Voor wie het nog speelser wil, bestaan er gecompartimenteerde eetbordjes met kleine kommetjes (voor dipsaus, wat fruit enz.) die overal aan de rand van het bord bevest
igd kunnen worden.

Nooit meer te warm of te koud

Om het risico op oververhitte kindermondjes te vermijden, bestaan er speciale borden die een (kleur)signaal geven als het voedsel te warm is. Maar ook het omgekeerde  te koud eten is niet bevorderlijk voor de eetlust.Daarom bestaan er speciaal voor trage etertjes ook borden met een reservoir, dat met warm water gevuld kan worden om het eten langer warm te houden.

Geïntegreerd bestek

Kommetjes of borden met een geïntegreerd bestek zijn zeker op verplaatsing een plus. Al was het maar om de zoektocht naar dat losliggende lepeltje in de luierzak te vermijden, wegens onhygiënisch.