naar top
Menu
Logo Print

OUDERS KOPEN MET BABYMONITOR VOORAL GEMOEDSRUST

Veilige nachten zijn onbetaalbaar

De awardwinnende bewegings- en geluidsdetector Angelcare AC401 is niet alleen praktisch, maar ook sterk qua designMama's en papa's die zich zorgen maken over het slaappatroon van hun kleintje, halen met een babymonitor een pak geruststelling in huis. Er zijn een aantal toestellen op de markt die de ademhaling van de baby nauwlettend registreren. Wordt er een tijdlang geen beweging gedetecteerd, dan klinkt er een alarm. Dergelijke monitors zijn al jaren populair in België en niet alleen voor baby's met een bewezen medische indicatie voor wiegendood.

MONITORS MET GEVOELIG SENSORMATJE

Extra functies

De Luvion Babysense is de enige sensormat die medisch gecertificeerd isEen dergelijke set bestaat uit een of twee sensormatjes voor onder de matras en een controle-unit.De extreem gevoelige sensoren reageren op beweging. Wordt er langer dan pakweg 20 seconden geen beweging waargenomen of daalt het aantal ademhalingsbewegingen onder 10 per minuut, dan gaat het alarm af. De bediening is eenvoudig en zeer gebruiksvriendelijk. Door het gebruik van 1,5 voltbatterijen lopen er geen stroomkabels door het bedje, met een digitale transmissie van 2,4 GHz is er geen schadelijke straling. Vaak is het alarmsignaal ook visueel waarneembaar en sommige toestellen geven ook de temperatuur in de babykamer weer. Er worden trouwens monitors geleverd met een geïntegreerde videocamera om het kindje vanuit een andere kamer gade te slaan. Verwijdert u de sensormatjes, dan functioneert dit toestel als een gewone babyfoon.

Grootte speelt een rol

Respisense en Snuza zijn beide uiterst handzame monitors die vastgemaakt worden op de luier van de baby en die elke beweging van het middenrif zorgvuldig registreren Bij een specifiek toestel kan de eerste sensormat gebruikt worden in de wieg. Als het kindje in een groter bedje ligt, wordt ook de tweede mat erop aangesloten. Dit is zeer belangrijk: rolt het kind één kant van het bedje op, dan meten de twee sensormatjes beweging en wordt er dus geen vals alarm geslagen. Grotere matjes bieden als voordeel dat ze in combinatie met dikkere matrassen en vaak zelfs met een AeroSleep matras gebruikt kunnen worden.

Innovaties

Fabrikanten sleutelen constant aan verbeterde moderne designs. Uniek is de lancering van een toestel waarvan de gevoeligheid ingesteld kan worden. Dit is van belang voor consumenten die bijvoorbeeld airconditioning of een ventilator hebben, of voor mensen die in een drukke straat wonen waar de vloer soms beweegt. De gevoeligheid wordt dan zo ingesteld dat de betrouwbaarheid nóg meer toeneemt.

DRAAGBARE BEWEGINGSSENSORS

Zeer accuraat

Een ander concept zijn sensors die vastgeklemd worden op de luier en zo de ademhalingsbeweging van het middenrif volgen. Het voordeel is dat de sensor tegen de huid zit, of met enkel een dun laagje textiel ertussen. Het kleine apparaat werkt op batterijen en is elektronisch ingesteld om te vibreren, zodra het aantal bewegingen onvoldoende is; op sommige toestellen is die tijd zelfs instelbaar. Via de buikwand wordt het middenrif geactiveerd en als reactie komt de ademhaling normaal gezien weer op gang. Geeft dit niet het gewenste resultaat, dan laat het toestel een auditief alarmsignaal horen. Dat geluid is progressief. Sommige modellen worden geleverd met babyfoon: audio, video en monitor in één.

Constante monitoring

Met deze toestellen kan de baby constant gevolgd worden, niet alleen in bed, maar zo nodig ook in de autostoel, de draagschelp of de kinderwagen. Ze zijn dus uiterst mobiel. Sommige toestellen zijn uitgerust met een chip die het verloop van de slaapperiode registreert en die op een pc afgelezen kan worden. Als er zich een probleem voordoet, dan neemt u die gegevens gewoon mee naar de dokter.