naar top
Menu
Logo Print

KWALITEITSVOL SLAAPZAKJE VERLAAGT RISICO OP WIEGENDOOD

Optimale pasvorm en juiste thermische isolatiewaarde zijn van levensbelang

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van een slaapzak het risico op wiegendood vermindert. De voorwaarde is wel dat er gekozen wordt voor een slaapzak met een optimale pasvorm, zodat het kindje niet kan wegglijden. Tevens moet de isolatiewaarde van de slaapzak overeenstemmen met de omgevingstemperatuur, om warmtestuwing te vermijden. Naast veiligheid garandeert een kwalitatief hoogwaardig slaapzakje ook een uitstekend slaapcomfort, wat de nachtrust van kind én ouders ten goede komt.

AANBOD

Per leeftijdscategorie

Het totale aanbod slaapzakjes is geschikt voor baby's vanaf0 maanden tot kleuters van 4 jaar oud. Fabrikanten splitsen het gamma op in twee, drie of meer maten, die in lengte en/of leeftijd worden uitgedrukt (zie kaderstukje).

Materiaal

De meeste fabrikanten kiezen voor 100% katoen of voor een combinatie van katoen met 20 tot 40% polyester om krimp te vermijden. Daarnaast bevat het gamma ook winterslaapzakjes van 100% polyester en vierseizoenenslaapzakjes waarbij verschillende materialen met elkaar worden gecombineerd (bijvoorbeeld een buitenzak van 100% katoen en een binnenzak van 100% fleece, een buitenzak van 100% katoen en een binnenzak van 50% katoen en 50% microfiber ...).

VEILIGHEID KINDJE STAAT VOOROP

Algemene veiligheidsvoordelen

Inzake veiligheid biedt het slaapzakje tal van voordelen ten opzichte van losliggend beddengoed.

  • Het kindje kan niet verstrikt raken in losliggend beddengoed, waardoor het risico op ademnood en warmtestuwing, en dus ook op wiegendood, afneemt.
  • Om het risico op wiegendood te verminderen, raden experts de rugligging aan. Met een slaapzakje kan het kindje minder snel in de gevaarlijke buikpositie rollen.
  • Het kindje kan minder makkelijk uit bed klauteren.Het kindje kan zich niet blootwoelen.

Belangrijke veiligheidscriteria

Om hun kindje een veilige nachtrust te garanderen, is het belangrijk te kiezen voor een slaapzak die de juiste thermische eigenschappen combineert met een optimale pasvorm. Ook het sluitsysteem en de stiksels moeten aan bepaalde criteria voldoen.

Thermische eigenschappen afstemmen op omgevingstemperatuur
De isolatiewaarde van de slaapzak moet afgestemd zijn op de omgevingstemperatuur. Zo niet, dan bestaat er een risico op oververhitting. Om de thermische isolatiewaarde van een materiaal uit te drukken, maakt de textielindustrie gebruik van de TOG-waarde (zie kaderstuk). Een slaapzak met een TOG-waarde van 2,3 is ideaal tijdens de wintermaanden, terwijl een slaapzakje met een TOG-waarde van 0,7 het ganse jaar door gebruikt kan worden, al dan niet in combinatie met een pyjama. Er bestaan ook vierseizoenenslaapzakken, waarbij de TOG-waarde van 2,5 gereduceerd kan worden tot 1,5 door de mouwen eraf te ritsen en de binnenzak eruit te halen. Om de handjes warm te houden tijdens de wintermaanden, bestaan er ook vierseizoenenslaapzakken met wantjes (bv. voor baby's vanaf zeven maanden tot 2,5 jaar). Andere fabrikanten bieden uitsluitend wantjes aan voor de kleinste maten (voor baby's van nul tot drie maanden), om het krabben te vermijden.

Optimale pasvorm
Om te verhinderen dat het kindje kan wegglijden, moet het slaapzakje aansluiten. Goed aansluitende arm- en halsopeningen en een goede omsluiting van het rompje zijn essentieel. Modellen die in de lengte verstelbaar zijn, kunnen veilig ingekort of verlengd worden met drukknopen of weggewerkte koorden.

Veilig sluitsysteem
Een veilige slaapzak sluit niet met knopen, maar met een rits waarvan de sluiting zich ter hoogte van de onderbeentjes bevindt. Zo vermijd je dat het kindje de slaapzak zelf kan openen of dat de grootte van de halsopening kan wijzigen.

Stiksels
Vermijd een slaapzak met stiksels in nylon: als het stiksel loskomt, kan het de vingers van het kindje afknellen. Katoenstiksels zijn wel veilig.