naar top
Menu
Logo Print

HOGE TAFELSTOELEN COMBINEREN VEILIGHEID MET OPTIMAAL GEBRUIKSGEMAK

Aantrekkelijk design en duurzame meegroeimodellen zetten de trend

Bij de keuze van een geschikte tafelstoel staan kwaliteit en veiligheid vanzelfsprekend voorop, maar daarnaast focussen fabrikanten in toenemende mate op het gebruiksgemak van de ouders. Met een stijgend aanbod (multifunctionele) meegroeimodellen zijn fabrikanten er ook in geslaagd om de levensduur van een tafelstoel gevoelig te verlengen. Precies omdat tafelstoelen vaak meerdere jaren of zelfs een leven lang meegaan, hechten ouders ook steeds meer belang aan een aantrekkelijk design dat overeenstemt met hun persoonlijke interieurstijl.

TECHNISCHE CRITERIA

Veiligheid

Voor jonge ouders staat de veiligheid van hun kindje voorop. De veiligheidscriteria waaraan een hoge kinderstoel dient te voldoen, zijn verankerd in de Europese norm EN 14988. Als een fabrikant die codering op zijn stoelen vermeldt, dan dient de stoel in overeenstemming te zijn met o.a. de volgende veiligheidsregels (bron: FOD Economie).

Materialen
Het materiaal moet zichtbaar schoon zijn en mag geen zware metalen bevatten.

Constructie

  • Scherpe randen en uitstekende delen moeten afgerond of bedekt zijn.
  • Om het afknellen van de vingers te voorkomen, mogen er geen gaten of spleten zijn tussen7 mm en 12 mm.
  • Bewegende delen moeten zo geconstrueerd zijn dat ze vingers niet kunnen afknellen.
  • Opvouwbare modellen moeten voorzien zijn van een vergrendelingsmechanisme, zodat de stoel niet kan dichtplooien, terwijl het kind erin zit.
  • Kleine onderdelen mogen niet loskomen zonder gebruik van een werktuig.
  • Het kind moet veilig vastgemaakt worden door middel van een kruisbevestiging in combinatie met een horizontaal onderdeel of een harnasgordel. Zijdelingse bescherming (armsteunen) is verplicht.
  • Rugleuning moet minstens 250 mm hoog zijn.
  • Hoge kinderstoelen mogen maximaal twee (zwenk)wielen hebben.

Stabiliteit
De kinderstoel moet op alle steunpunten stabiel zijn en mag in geen enkele richting makkelijk omkantelen.

Productinformatie
De gebruiksaanwijzing moet steeds meegeleverd worden inde taal van de doelgroep,mét daarin de waarschuwing 'Laat het kind niet onbewaakt achter'.

Hygiëne en onderhoud

Een kinderstoel komt niet enkelin contact met voedsel, maar ook met vuile kindervingers en lekkende luiers. Het is dus belangrijk dat de kinderstoel gemakkelijk en snel gereinigd kan worden.

Vaatwasbestendig
Heel wat tafelstoelen zijn uitgerust met een afneembaar tafeltje dat gemaakt is van een waterbestendig materiaal dat eenvoudig schoon te maken is met een sponsje of vochtige doek. Nog meer gebruikscomfort bieden dubbele eettabletten met een afneembaar, vaatwasbestendig dienblad (bovenstuk). Ook de afneembare bekleding en/of bijbehorende kussens zijn doorgaans waterbestendig en afhankelijk van het type materiaal ook afwasbaar en/of machinewasbaar.

Slim ontwerp
Niets vervelender dan voedselresten die zich in spleten en kieren ophopen. Met naadloze ontwerpen en een minimum aan hoekjes en kantjes maken fabrikanten komaf met dit probleem. Tafels met een omlijsting aan de randen voorkomen dat etensresten op de vloer terechtkomen.

Regenbestendig
Stoelen gemaakt van hoogwaardig teakhout beschermen perfect tegen vocht, zijn koude- of hittebestendig en kunnen dus ook buiten gebruikt worden. Bovendien vergen ze bij outdoorgebruik geen extra onderhoud, omdat hoogkwalitatieve teak van nature met beschermende oliën verzadigd is.

Gebruiksvriendelijk

Verstellen
De huidige generatie tafelstoelen is eenvoudig en vaak zelfs zonder gereedschap verstelbaar. Ronduit innovatief zijn kinderstoelen met een pneumatische lift, waarmee de stoel moeiteloos op de perfecte hoogte gepositioneerd kan worden.

Verplaatsen
Volgens de Europese regelgeving mogen kinderstoelen maximaal twee wielen hebben. Wieltjes gemaakt van krasvrije materialen (bv. urethaan) en handenvrije remsystemen zorgen voor extra comfort.

Makkelijk opbergen
Sommige tafelstoelen zijn zo vormgegeven (bijvoorbeeld met een speciale voetbasis) dat ze perfect onder tafel geschoven kunnen worden. Bovendien kunnen heel wat modellen compact opgevouwen of ingeklapt worden, zodat ze ook geschikt zijn voor kleinbehuisde gezinnen. Extra handig zijn kinderstoelen die na het inklappen ook zelfstandig kunnen staan. Met handige easytouch-systemen kunnen deze modellen makkelijk geopend worden. Het meest compacte model op de markt neemt in opgeplooide vorm niet meer ruimte in dan twee laptops (50x60 cm). Dat model is bovendien ultralicht.

Functionele extra's
Sommige tafelstoelen biedende mogelijkheid om spulletjes veilig op te bergen buiten handbereik van het kind. Denk aan opbergnetjes aan de achterzijde van de zitting of tabletjes aan de achterkant van de poten om bv. een drinkbeker op te plaatsen.

Ergonomie en zitcomfort

Ergonomisch gebogen rugleuningen (bijvoorbeeld een hoek van 10°) en zitjes met een aangepaste diepte dragen bij aan een optimale ondersteuning van het kind. Ook bestaan er modellen waarbij zowel de hoogte (zitting en voetsteun) als de diepte aangepast kan worden in functie van de leeftijd en de lengte van het kind. Modellen met verschillende hoogtestanden laten tevens toe dat het kind steeds op de ideale hoogte wordt geplaatst, om rugpijn bij de ouders te voorkomen. Bekleding in aangename en gepolsterde materialen (schuimrubber enz.) zorgt voor extra ondersteuning en een fluweelzacht zitcomfort.

Meegroeimogelijkheden

Het stijgende aanbod meegroeistoelen bewijst dat fabrikanten resoluut inzetten op het verlengen van de levensduur van dit product. Deze stoelen beschikken niet alleen over verstelbare zittingen en voetsteunen, maar ook over afneembare en verstelbare veiligheidsgordels, beugels en tafeltjes. De meegroeimogelijkheden zijn afhankelijk van product tot product. Mogelijkheden zijn: vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 3, 4 of 10 jaar, vanaf 6 maanden tot de volwassen leeftijd of zelfs vanaf 0 maanden (met een speciale zitting) tot 100 kg.

Multifunctioneel

Heel wat meegroeimodellen fungeren bovendien niet enkel als tafelstoel, maar kunnen naargelang van de leeftijd van het kind ook andere functies vervullen. Zo kunnen tafelstoelen met een regelbare rugsteun al vanaf de geboorte dienstdoen als relax. Een aparte categorie zijn zitconcepten waarbij de verstelbare basis met een reiswieg en babyautozitje (groep 0+), wipstoeltje en kinderstoel gecombineerd kan worden.

HET BELANG VAN DESIGN

Precies omdat tafelstoelen jaren (of zelfs een leven lang) meegroeien, kiezen ouders steeds vaker voor een stoel die qua vormgeving, kleur en materiaalgebruik overeenstemt met hun persoonlijke interieurstijl. Fabrikanten spelen daar als volgt op in:

Veelzijdige vormgeving
Het aanbod omvat zowel klassieke als neutrale modellen die in vrijwel elk interieur passen tot heuse designstukken met een uitgesproken moderne belijning.

Breed kleurenpalet
Hoewel we hier en daar wel babystoelen in lieflijke babytinten bespeuren (zoals zachtroze), scoren vooral tijdloze en klassieke interieurtinten als zwart, wit, grijs, rood alsook witgelakt en naturel hout goed. Wie van de tafelstoel een echte blikvanger in zijn interieur wil maken, kan opteren voor trendy kleuren, denk aan knaloranje, frisgroen en citroengeel. Inzake dessins is het aanbod vrij beperkt en biedt vooral de bekleding ruimte voor variatie (ruiten, bolletjes ...).

Materiaalgebruik
Uitgesproken klassiekers zoals hout en vernieuwende materialen zoals aluminium bieden ook hier voor elk wat wils. Luxueuze nieuwkomers in het gamma zijn tafelstoelen, gemaakt van duurzame Amerikaanse walnoot en Europese eik in combinatie met een opvallende, modern geborstelde afwerking op de metalen onderdelen.