naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - LUC VANDENBROECK

BUGGY'S STEEDS COMPACTER EN VEELZIJDIGER

Alleen in ligstand geschikt voor pasgeborenen

Dankzij enkele verbeteringen is de hedendaagse buggy vaak al geschikt voor zuigelingen. Aankoopcriteria waardoor ouders zich vooral laten leiden, zijn het comfort en het formaat. Afhankelijk van het gebruik in de stad, voor reizen met het openbaar vervoer of sportieve buitenactiviteiten opteren ze voor een vederlicht of eerder een robuuster allterrainexemplaar. Steeds vaker worden diverse functies gecombineerd. Beschikbare accessoires en de uitbreidbaarheid voor een tweede kindje zijn bepalend voor de prijszetting.

BUGGY'S IN EEN NOTENDOP

 • De traditionele wandelwagen wordt steeds vroeger vervangen door de plooibuggy, dikwijls al vanaf de geboorte.
 • Nieuwe modellen zijn vandaag lichter, compacter en gemakkelijker op te vouwen.
 • De wielen zijn cruciaal voor het rijcomfort.
 • Voor elk gebruikersprofiel bestaat er een geschikte buggy.
 • Ook voor een tweede kindje zijn er tal van mogelijkheden.

  LEEFTIJD

  De meeste buggy's hebben een rugleuning die in verschillende posities verstelbaar is, net als de voetensteun. Dit zorgt voor een goed comfort, zodat ze in vlakke ligstand vaak vanaf de geboorte dienstdoen. Andere modellen zijn pas aanbevolen vanaf een maand of zes. Bepaalde onderstellen zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een reiswieg of een draagschelp/autozitje, al dan niet compatibel met andere merken.

  AANKOOPCRITERIA

  Materialen

  Door een uitgekiende materialenkeuze zijn de nieuwste buggy's strakker en steviger, met een frame van bijvoorbeeld staal. Het kinderzitje en de wielen bepalen mede het gewicht. De nieuwe generatie is lichter dan ooit, onder meer door het gebruik van aluminium en een hoogwaardige stof, meestal polyester. Vaak zijn de buggy's met één hand op te vouwen en dus eenvoudig op te bergen of te vervoeren.

  Formaat

  Kleinere auto's en reizen met het openbaar vervoer resulteren in compactere buggy's. Met het beproefde paraplusysteem zijn ze snel en makkelijk om te toveren in een handzaam pakketje. Ook dankzij 3D-inklapsystemen in de breedte, de hoogte en de lengte worden ze snel opgevouwen en geopend.

  Sommige blijven dichtgevouwen rechtop staan voor extra ruimtebesparing. In een traditioneel exemplaar passen kindjes tot ongeveer 15 kilo. Maar nu zijn er ook die geschikt zijn tot 20-22 kilo; met een in lengte verstelbare voetensteun en extra brede zitjes past er nog een kleuter van 4, 5 jaar in. De buggy's zelf variëren enorm in gewicht, gemiddeld van zo'n 6 tot 12 kilo, met enkele uitschieters naar beneden toe.

  Met de fiets

  Bepaalde modellen zijn geschikt om mee te nemen met de fiets, zoals een lichtgewicht die gemakkelijk aan het rijwiel wordt bevestigd, bijvoorbeeld met een speciale fietsdrager. Sommige zijn qua afmetingen zo klein dat ze in de fietsmand passen. Andere hebben een handige band waarmee ze omgedragen kunnen worden.

  Verschillende standen

  Een belangrijk criterium zijn de standen. Het is nuttig om er minimaal drie te hebben: zit, relax en slaap. Er zijn ook exemplaren met vijf standen. Van positie veranderen met één hand is interessant. Soms gebeurt dit zelfs traploos. De voetensteun is dikwijls onafhankelijk verstelbaar van de rugleuning.

  Wielen en vering

  De meeste plooibuggy's zijn voorzien van een of twee zwenkwielen vooraan en twee vaste achteraan, maar er bestaan ook modellen met vier multidirectionele wielen. Afhankelijk van de ondergrond (vlak of hobbelig) kunnen de zwenkwieltjes soms worden vastgezet.

  Om het rijden comfortabeler te maken op minder glad terrein, wordt er geopteerd voor geveerde wielen of voor luchtbanden. Kleine, zwenkende voorwielen zorgen voor een ideale wendbaarheid op drukke plaatsen. Een product met grote achterwielen die verwijderbaar zijn, wordt compacter opgevouwen en is eenvoudig mee te nemen.

  Gebruiksgemak

  Dankzij een ergonomische duwstang is er voldoende gripgemak. Een in de hoogte verstelbare duwstang maakt de wagen geschikt voor ouders met een kleine of grotere gestalte. Er zijn ook open handvatten voor wie daar de voorkeur aan geeft. Met een extra hoog geplaatst zitje hoeft de ouder zich niet diep te bukken om het kind op te pakken.

  Design

  Enkele jaren geleden was er een hele regenboog aan kleuren, maar fabrikanten hebben ingezien dat de Belg liever op veilig speelt. Vandaar dat ze nu eerder uitpakken met tinten van zwart, grijs, blauw ... met eventueel een opvallendere accentkleur. Slechts enkele merken brengen modellen op de markt die volledig personaliseerbaar zijn, met telkens keuze voor de wielen, handgrepen, kleuren en accessoires.

  Uitbreidbaarheid

  Voor gezinnen met meer dan één kindje zijn er diverse oplossingen zoals een buggyboard of een meerijdplankje, soms met een zitje. Door middel van een kit zijn sommige buggy's geschikt voor twee kinderen. U kiest dan tussen een tweede kinderzitje of een reiswieg/autostoeltje. Voor kindjes van dezelfde leeftijd zijn er de meerlingenbuggy's. Ook deze zijn best nog wel compact.

  Accessoires

  Afhankelijk van het type worden de volgende accessoires meegeleverd: regenhoes, opbergmand en zonnescherm (met gaas). Verdere opties zijn liners, een bijpassende voetenzak, adapters om een autostoeltje of reiswieg op het frame te bevestigen, een bekerhouder of een tafelblad.

  Prijs

  Basismodellen zijn er al vanaf 75 euro, maar de gemiddelde plooibuggy kost rond de 150 euro. Varianten met een mogelijkheid tot het plaatsen van een reiswieg zijn verkrijgbaar vanaf zo'n 190 euro, terwijl ouders voor unieke designs sportmodellen, special editions best bereid zijn heel wat meer te betalen. 

  Met dank aan Baninni, Becobel, Brevi, Britax, Chicco, Childwheels, Concord, Escos, Greentom, Hauck, Hebeco, Ideavelop, Koelstra, Mutsy, Peg Pérego, Pericles, Phil&Ted, Quinny, Thule en Topmark