naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - KIM EEREBOUT

AAN TAFEL! HELP UW KLANT BIJ HET KIEZEN VAN DE JUISTE EETSTOEL

Stel de juiste vragen in perfecte begeleiding bij aankoopproces

Het is iets waar elke ouder verlangend naar uitkijkt: het moment waarop baby mee aan tafel kan. Tijdens de eerste maanden ligt het kleintje vooral in een wieg of een park, ver weg van de gezellige eettafel. Daarna vaak in een relax of zitkussen, maar nog altijd op de begane grond en niet op dezelfde hoogte als de rest van het gezin. Maar zodra baby mee kan aanschuiven aan tafel, gaat er vaak een hele wereld voor ze open. En voor de ouders. Met professioneel en gericht advies help je de klant de juiste eetstoel te kiezen en door de bomen het bos te zien in het erg uitgebreide aanbod.

VANAF WELKE LEEFTIJD?

Dit is vaak de eerste vraag die nieuwe ouders stellen. Een kind kan mee aan tafel zitten in een hoge stoel, zodra het zelfstandig rechtop kan zitten. Dit is doorgaans vanaf de leeftijd van zes maanden. Heel wat merken spelen meer en meer in op de wens van ouders om hun baby zo vroeg mogelijk te betrekken bij het eetgebeuren. Met een speciaal opzetstuk voor baby's, kantelbare rugleuningen, verkleinkussens en drie- of vijfpuntsveiligheidsgordels zorgen ze ervoor dat baby al vanaf de geboorte op dezelfde hoogte zit als mama en papa.

De standaardeetstoelen zijn geschikt voor kinderen tot drie jaar, meegroeistoelen tot zes jaar of zelfs tot twaalf jaar. Door de hoogte, de rugleuning en de been- en voetsteun aan te passen, verleng je eenvoudig de levensduur van de stoel, wat uiteraard een extra argument is voor prijsbewuste klanten!

DE ENE TAFEL IS DE ANDERE NIET

De tijd dat iedereen aan een doorsneekeukentafel at, is voorgoed voorbij. Heel vaak eten mensen met het gezin aan een verhoogd kookeiland of een modulaire eettafel. Een extra uitdaging voor de kleintjes … Pols naar de eetgewoontes van de klant om te weten hoe je hierop kunt inspelen. De standaardhoogte van een eetstoel is 85 cm. De meeste eetstoelen zijn in hoogte verstelbaar, via uitschuifbare poten of aparte verlengstukken. Ook de armsteunen kunnen vaak ingeklapt worden, zodat de stoel makkelijk mee aan tafel schuift. Een afneembaar eetblad zorgt ervoor dat zoon- of dochterlief kan smossen op een eigen tafeltje en niet zomaar alles wat op tafel staat, op de grond kan gooien. Intussen bestaat er ook een stoel met een draaifunctie van 180° zodat je de stoel van positie kan veranderen zonder hem op te heffen

OPGERUIMD STAAT NETJES

Blijft de eetstoel altijd staan of wil de klant deze kunnen opbergen? Het is een essentiële vraag om een juiste selectie te kunnen maken. Alles hangt immers af van de beschikbare ruimte en de gezinssituatie van uw klant. Er zijn heel wat opvouwbare stoelen op de markt die weinig plaats innemen en makkelijk opgeborgen kunnen worden. Blijft een stoel staan, dan moet hij ook gewoon handig zijn in gebruik: niet te zwaar en met wieltjes voor- of achteraan om hem makkelijk te kunnen verplaatsen.

HET OOG WIL OOK WAT

Een eetstoel is niet alleen functioneel. Hij maakt deel uit van het interieur en moet er dus ook leuk uitzien. De meeste eetstoelen zijn perfect personaliseerbaar met bijpassende zit- en verkleinkussentjes, bekleding in alle kleuren en vormen, gekleurde poten (Stokke® Steps™) en zelfs een gegraveerde tekst op de rugleuning! Zitkussens kunnen vaak ook apart besteld worden. Een extra exemplaar komt altijd van pas bij een ongelukje en het is ook gewoon leuk om eens af te wisselen. Enkele merken bieden mooie designeetstoelen aan, waarvan het prijskaartje dan weer een heel stuk hoger ligt. Het zijn echte 'must haves' en ze zijn erg gegeerd door mensen die dat extra budget ervoor overhebben. Informeer dus zeker tijdig naar het budget dat de klant wil spenderen, want vaak geven ze dit zelf niet meteen aan.

LANGERE LEVENSDUUR

Ouders gaan vaak op zoek naar een manier om een eetstoel langer te gebruiken, om als het ware de levensduur van hun investering te verlengen. Een stoel die later omgevormd kan worden tot een bureaustoel of schommelstoel, m.a.w. die meegroeit met het kind, heeft zeker een streepje voor. Ook extra accessoires op maat van het kind zijn vaak een meerwaarde: tafelblad, verkleinkussen, veiligheidsgordel, speelboog ...

OOK ONDERWEG EET BABY GRAAG MEE

Niet alleen thuis aan de eettafel, maar ook op vakantie, op een familiefeest of op bezoek bij vrienden vinden ouders het handig dat hun kindje mee aan tafel kan zitten. Hiervoor bestaan verschillende opties: hangstoeltjes voor de allerkleinsten (tot 15 kg), verhoogkussens of compacte stoelverhogers om op een gewone stoel te plaatsen (geschikt voor kinderen van drie tot vijf jaar, afhankelijk van het model). Benadruk zeker voordelen zoals een handige draagriem of handvat, een laag gewicht en een compacte vorm, die de doorslag kunnen geven om voor een dergelijk model te kiezen.

ONDERHOUD

Een grote bezorgdheid bij ouders is vaak het onderhoud van de stoel. Een eetstoel krijgt immers heel wat te verduren en hygiëne is bij kleine kinderen nu eenmaal essentieel. De bekleding van een eetstoel moet afwasbaar zijn (polyester) of wasmachinebestendig (textiel). Vaak kan de bekleding volledig losgemaakt worden van de stoel, voor een optimale hygiëne. Het eetblad, de zitting en andere onderdelen van kunststof kunnen bij bepaalde modellen gewoon in de vaatwasmachine of je kunt ze eenvoudig afwassen met een sopje.