naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - KIM EEREBOUT

HELP UW KLANT OP WEG NAAR DE JUISTE FLES

En maak het verschil met professioneel en betrouwbaar advies op maat

Flessen: elke toekomstige ouder heeft ze nodig en gaat op een bepaald moment op zoek naar wat het beste is voor zijn of haar baby. Al snel raakt de klant de weg kwijt in het uitgebreide aanbod echter. Vrienden en familie staan klaar met zonder twijfel goedbedoelde tips, wat al snel zorgt voor misvattingen en vooroordelen over flesvoeding. Professioneel advies is hier dus zeker op zijn plaats. Uiteraard speelt de persoonlijke voorkeur van de klant een rol, maar voor specifieke doelgroepen, zoals baby's met reflux of moeders die borstvoeding combineren met flesvoeding, bieden heel wat merken een oplossing op maat.

ARTIKEL BEKNOPT

  • Bij de keuze van de juiste drinkfles heeft de klant nood aan professioneel en objectief advies.
  • Begin bij het begin: het materiaal van de fles en het materiaal van de speen. Vermeld de voor- en nadelen. Daarna kun je verfijnen.
  • Overlaad de klant niet met info over het complete aanbod, maar informeer naar de specifieke situatie: heeft de baby last van krampjes of reflux? Is het de bedoeling om fles- en borstvoeding te combineren? Zuigt de baby gemakkelijk
  • Vergeet het ruime aanbod aan accessoires niet.

KUNSTSTOF VERSUS GLAS

Glas in opmars

Glazen flessen bleven lange tijd op de achtergrond, maar zijn de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Glas is transparanter dan kunststof, dat na een tijdje verkleurt en dof wordt, erg krasbestendig en heel lang en op hoog vermogen te steriliseren. Het isoleert ook beter, waardoor de inhoud van het flesje langer warm blijft.

Glazen flessen zijn bovendien duurzaam, en worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Een aspect dat zeker meespeelt in tijden waarin de consument steeds vakerde ecologische kaart trekt. Eventuele gezondheidsrisico's die schadelijke weekmakers in plastic met zich meebrengen, worden bij flesjes in glas volledig uitgesloten.

Nadelen? Glas is duurder in aankoop, breekbaar en zwaarder. Baby's kunnen de flesjes dus minder makkelijk zelf vasthouden. Zodra de baby wat ouder is, wordt daarom vaak overgeschakeld op flesjes in kunststof.

Strenge richtlijnen voor kunststof

Kunststoffen flessen zijn op hun beurt licht, sterk, betaalbaar en niet breekbaar. Tal van voordelen dus, waardoor nog steeds een meerderheid van de ouders voor dit soort flessen kiest. Bovendien hebben heel wat merken uitsluitend kunststof in hun assortiment, in alle kleuren en vormen, met een erg uitgebreid aanbod tot gevolg. Voor de consument die op zoek is naar creatieve designs is kunststof alvast het gedroomde materiaal.

Plastic is echter geen natuurlijk product en is dus aan strenge richtlijnen onderworpen. Zo moeten alle drinkflessen vervaardigd uit kunststof verplicht BPA-vrij zijn, wat betekent datze geen schadelijke chemicaliën mogen bevatten. Het is dus niet onbelangrijk om tijdens het verkoopgesprek te benadrukken dat flesjes die BPA-vrij zijn perfect veilig zijn. Wanneer een drinkfles in kunststof beschadigd is door barsten of krassen, vormen deze een ideale plaats voor de groei van bacteriën. Raad daarom de klant aan om een nieuwe fles te kopen telkens als deze beschadigd is.

OP ELKE FLES PAST EEN SPEEN

Voorkeur voor silicone

Misschien nog belangrijker dan het flesje zelf is de speen. Qua materiaal heeft de klant de keuze tussen twee alternatieven: silicone enerzijds en natuurlijk rubber of latex anderzijds. Hier is silicone nog steeds de grote koploper. Silicone is namelijk erg sterk, geur- en smaakvrij, makkelijk te reinigen, transparant en het veroudert niet.

Qua onderhoud is het bovendien erg praktisch: wassen met huishoudelijk afwasmiddel of gewoon in de vaatwas stoppen, daarna steriliseren in een sterilisatietoestel of in kokend water en klaar.

Rubber voor baby's die moeilijk zuigen

Een speen is in natuurlijk rubber niet vaatwasbestendig, steriliseren ervan zeer sterk wordt afgeraden. De meeste toonaangevende merken maken sinds enkele jaren bijgevolg geen spenen van natuurlijk rubber meer. Uiteraard kiest de baby ook mee echter. Zo zijn baby's die moeilijker zuigen vaak meer gebaat met een speen in rubber. Door de soepelheid van het materiaal kunnen ze makkelijker drinken.

Fles en speen van hetzelfde merk

Een algemene tip die je steeds aan de klant kunt meegeven: kies voor een fles en een speen van hetzelfde merk. Zo ben je zeker dat ze perfect op elkaar zullen aansluiten en dat de fles niet gaat lekken.

270px

Debiet

Naast het materiaal is het debiet een andere belangrijke factor bij de keuze van de speen. Zo zijn er spenen met verschillende toevoersnelheden, voor pasgeborenen of speciaal voor dikkere voeding.

COMBINATIE BORSTVOEDING

Een bezorgdheid van veel moeders is de combinatie met borstvoeding of de overstap van borst naar fles. Het drinken uit een borst vergt altijd een andere drinktechniek dan het drinken uit de fles. Vandaar is het belangrijk om in dit geval te kiezen voor een speen die de vorm en de textuur van een borst nabootst.

Heel wat merken, zoals Philips, MAM en NUK, bieden dan ook spenen aan die de combinatie van borst- en flesvoeding perfect mogelijk maken. De spenen zijn breder, wat het aanleggen vergemakkelijkt, zijn vervaardigd uit zachter materiaal of bevatten kussentjes die zorgen voor extra zachtheid en flexibiliteit.

320pix

SOELAAS BIEDEN BIJ KRAMPJES OF REFLUX

Is een klant op zoek naar een flesje dat een oplossing biedt tegen darmkrampjes of reflux, dan zijn er enkele technische snufjes die de ongemakken van de baby sterk kunnen verminderen. Zoals speciale ventielsystemen die ervoor zorgen dat er tijdens de voeding lucht in het flesje komt, zodat ze niet vacuüm zuigt, en daarna die lucht naar de achterkant van de fles ventileren. Of een ergonomische vorm, waardoor baby en ouder een meer natuurlijke en dus ontspannen houding kunnen aannemen tijdens het voeden.

ACCESSOIRES

Een drinkfles, dat is meer dan een flesje en een speen. Aarzel niet om de klant enkele accessoires voor te stellen: handgrepen, los verkrijgbare spenen met verschillende toevoersnelheden, een flessenborstel om fles en speen te reinigen, flessenwarmers, sterilisators, doseerdoosjes, afsluitdeksels, bodemventielen, een isoleertas om flessen koel of warm te houden, een droogrek, een speenmandje voor de vaatwas, enz.