KIES VOOR MEER COMFORT MET ELEKTRISCH KOLFAPPARAAT
Gebruiksfrequentie en persoonlijke voorkeur bepalen de keuze
Voor borstvoedende moeders brengt een kolfapparaat op diverse momenten een uitkomst om direct na de geboorte de melkproductie op gang te brengen, daarna verder op te bouwen en uiteindelijk de borstvoedingsperiode zo lang mogelijk vol te houden. Alle borstkolven werken volgens het vacuümprincipe dat ook een zuigeling toepast. De goedkopere handmatige kolf is aangewezen voor sporadisch gebruik. Een elektrische kolf is efficiënter en biedt meer comfort, wat belangrijk is als de moeder vaak wil afkolven.
AFKOLVEN IN EEN NOTENDOP
- Afkolfapparaten bieden een oplossing bij veelvoorkomende problemen.
- Cruciaal voor vlot kolven is de pasvorm van het borstschild en een toestel afgestemd op de persoonlijke toeschietreflex.
- De keuze tussen manueel en elektrisch is vooral een kwestie van gebruiksfrequentie.
- De meeste elektrische toestellen werken ook op batterijen of een accu voor meer comfort.
- Dubbelzijdige apparaten zijn twee keer zo efficiënt.
WAAROM AFKOLVEN?

Uiteenlopende redenen
Een moeder besluit om verscheidene redenen af te kolven. Zo krijgt ze meer vrijheid wanneer de papa of een andere verzorger het kindje voedt. Bovendien is afkolven ook een oplossing wanneer de borstvoeding minder vlot verloopt, bijvoorbeeld bij een ingetrokken tepel, een borstontsteking, een prematuurtje of hospitalisatie van het kindje. Of wanneer een kindje met een kort tongriempje bijvoorbeeld de borst weigert. Prenataal kolven gebeurt ook, om al voor de geboorte de melkproductie op gang te brengen en zo een verwachte zware baby bijvoeding te geven.
Optimale melkproductie
Het is in ieder geval belangrijk om de borstvoeding meteen na de geboorte goed op te starten. Een kolf helpt de melkproductie op gang te brengen en verder op te bouwen wanneer de baby daar niet zelfstandig in slaagt.
Na de kraamperiode wordt een kolf incidenteel gebruikt wanneer moeder en kind enkele uren van elkaar gescheiden zijn. Dit helpt de natuurlijke fluctuaties op te vangen en zo de borstvoeding langere tijd op peil te houden. Daarnaast maakt afkolven het mogelijk om in bepaalde omstandigheden langer borstvoeding te geven. Wanneer mama weer aan het werk gaat, kan ze nog steeds op regelmatige tijdstippen volledige voedingen afkolven om mee te geven aan de kinderopvang.
WERKING KOLFAPPARATEN

Basisprincipe
Wanneer een baby drinkt, bewerkstelligt hij een vacuüm. Het kindje drukt zijn tong krachtig langs onder tegen de tepel en gebruikt zijn gehemelte en goed ontwikkelde kaakspieren om de melk als het ware uit de melkkanalen te masseren. Borstkolven werken gelijkaardig: de onderdruk die de kolf in het borstschild creëert, masseert de tepel, zodat er een toeschietreflex ontstaat.
Dit mechanisme staat onder invloed van het hormoon oxytocine. Onderzoek toont aan dat de toeschietreflex niet bij alle vrouwen op dezelfde manier verloopt, wat van belang is bij de keuze van een borstkolf.
Om succesvol te kolven, is er een model nodig dat goed is afgestemd op de persoonlijke melkstroom.
Cruciaal is verder de pasvorm van de kolfset. Voor sommige modellen zijn er inzetstukjes beschikbaar voor kleinere borsten of tepels, of een groter borstschild voor grote tepels.
Tweefase-expressie
Sommige kolfapparaten hebben een tweefase- expressietechnologie om het natuurlijke zuigritme na te bootsen.
Na het aanleggen maken kindjes eerst korte, snelle bewegingen. Zodra de melk stroomt, schakelen ze over naar een iets langzamer zuigritme. Apparaten met tweefase-expressie imite

Manueel afkolven
De meest gebruikte handkolf beschikt over een hendel om vacuümkracht te creëren. Met de pompbeweging bepaalt de moeder haar eigen ritme. Prijsverschillen tussen het goedkoopste en het duurste manuele afkolfapparaat zitten o.a. in de gebruikte materialen, het al dan niet aanwezig zijn van vacuümonderbreking, een regelbare sterkte …
Elektrische apparaten
Een elektrische kolf stimuleert de melkproductie en het kolfproces door gebruik te maken van vacuümkracht, opgewekt door een motortje dat de zuigbewegingen reguleert. Een elektrische kolf stimuleert de melkproductie en het kolfproces door gebruik te maken van vacuümkracht, opgewekt door een motortje dat de zuigbewegingen reguleert.

Enkele of dubbele elektrische kolven?
Er zijn enkele en dubbele elektrische kolven op de markt, waarmee de mama respectievelijk één borst of twee borsten tegelijk kan afkolven.
Dubbel kolven biedt, in vergelijking met enkel kolven, diverse voordelen. Zo produceert een moeder, door dubbel te kolven, zo'n 18% meer melk tijdens een afkolfsessie van vijftien minuten.
MANUEEL VERSUS ELEKTRISCH
De keuze voor een manueel of elektrisch toestel is afhankelijk van verschillende factoren: gaat het om sporadisch of frequent afkolven, het gebruiksgemak, de prijs en de persoonlijke voorkeur van de mama.
Manuele kolf
+ gunstige prijs
+ werkt zachter, zelf tempo en kracht bepalen
+ licht en klein, makkelijk mee te nemen
+ geen stroom nodig, batterij raakt niet leeg, dus overal te gebruiken- vergt handigheid en ervaring
- is bij langdurig gebruik vermoeiend of geeft klachten door herhaaldelijke overbelasting
- kost meer tijdElektrische kolf
+ meer comfort voor de moeder
+ efficiënter
+ gaat sneller
+ dubbelzijdig afkolven mogelijk: meer melk in minder tijd- duurder in aankoop