naar top
Menu
Logo Print
19/02/2018 - ANN WELVAERT

VEILIGHEID IN HUISTOPPRIORITEIT VAN ELKE OUDER

Haal voor de 5 meest voorkomende thuisongevallen het juiste preventiemiddel in huis

Uit onderzoek van Kind en Gezin blijkt dat de meeste ongevallen met jonge kinderen thuis gebeuren. Gelukkig bestaan er heel wat veiligheidsvoorzieningen waarmee ouders hun woonst een stuk kindveiliger kunnen maken. In dit artikel geven we u een overzicht van de veiligheidsartikelen waarmee ouders hun kindje kunnen beschermen tegen de top 5 ongevallen.

ARTIKEL BEKNOPT

  • Jaarlijks heeft ¼ van de Vlaamse 0- tot 3-jarigen een ongeval waarvoor medische hulp wordt ingeschakeld.
  • Het merendeel van de ongevallen gebeurt thuis.
  • Valongevallen staan met stip op nummer één, gevolgd door snij- en stootongevallen.
  • Veiligheidshekjes bieden niet alleen bescherming tegen valpartijen van de trap, maar kunnen kinderen ook op veilige afstand houden van keuken en haard (brandpreventie).
  • Kast- en ladebeveiliging kan het risico op snijwonden, vergiftiging en brandwonden indijken.

Babymex Square Park

TOP 5 ONGEVALLEN BIJ JONGE KINDEREN

Jaarlijks is maar liefst 1/4 van de Vlaamse 0- tot 3-jarigen het slachtoffer van een ongeval waarvoor medische hulp wordt ingeschakeld, zo blijkt uit een ongevallenonderzoek van Kind en Gezin. Het merendeel van die ongevallen gebeurt thuis; in 2/3 van de gevallen betreft het een valongeval.

Top 5:

  • 1. Valongevallen (64%): vallen van een hoogte: trap, stoel, zetel, uit bed etc. Vallen over oneffenheden in de vloer of tegen een meubel
  • 2. Snijden en stoten (9%)
  • 3. Geklemde hand of voet (7,8%)
  • 4. Brandwonden (5,4%)
  • 5. Vergiftiging (4%)

AANBOD VEILIGHEIDSARTIKELEN

Valpreventie:

Trap- en deurhekjesChildhome plexi hekje

Om te vermijden dat kindjes op eigen houtje een trap of gevaarlijke zones betreden, kunnen ouders trapgaten of deurposten met speciale veiligheidshekjes afschermen. Hekjes met schroefsysteem worden rechtstreeks in de muur gemonteerd. Omdat schroefhekjes geen opstapje hebben, is er ook geen risico op struikelen als het hekje geopend is. Hekjes met een klemsysteem beschikken wél over een opstapje, maar hebben als voordeel dat ze zonder boren gemonteerd kunnen worden. De meeste veiligheidshekjes kunnen zowel voor trap- als deuropeningen gebruikt worden en zijn in de breedte verstelbaar met een inwendig schuifsysteem en/of verlengstukken.

Er bestaat een specifiek aanbod van hekjes voor smalle openingen. Voor ouders die het hekje graag 'onzichtbaar' in hun interieur integreren, bestaan er discrete oplossingen zoals transparante plexihekjes, inklapbare harmonicahekjes of hekjes met een oprolbaar canvas. Ook inzake sluitsystemen is het aanbod divers, gaande van eenvoudig te bedienen eenhandssluitingen tot geavanceerde sluitsystemen met een automatische timer.

Speciale opvouwbare en draagbare klemhekjes zorgen voor extra veiligheid op vakantie. Voor ouders die multifunctionaliteit hoog in het vaandel dragen, bestaat er tot slot een mooi aanbod van hekjes die onbeperkt verlengbaar zijn en daardoor ook makkelijk als kameropdeler of haardafschermer gebruikt kunnen worden. Eveneens erg functioneel zijn babyparkjes die in een hekje, kameropdeler of haardbeschermer omgebouwd kunnen worden.

Raamsloten

Afsluitbare raamgrepen bieden niet alleen bescherming tegen valongevallen, maar ook tegen inbraak. Daarnaast bestaan er ook systemen waarmee ramen op een kindveilige en diefstalbestendige manier in kantelstand geplaatst kunnen worden. Voor het beveiligen van een balkon bestaan er speciale veiligheidsnetten.

Bedhekje

Een bedhekje voorkomt dat kindjes die de overstap van een babybedje naar een kinderbed gemaakt hebben, zijdelings uit bed vallen. Sommige bedhekjes dienen tussen de matras en de lattenbodem geschoven te worden, andere kun je vastschroeven.

Antisliptape en -mattenChamo badmat

Met speciale antisliptape kunnen ouders het risico op valpartijen op gladde oppervlaktes (trappen bv.) gevoelig terugdringen. Om valpartijen in bad of douche te vermijden, bestaat er een ruim assortiment van antislip-badmatten. Sommige zijn uitgevoerd in antibacteriële materialen en/of beschikken over interessante extra's zoals een ingebouwde temperatuurindicator, een comfortabele zachte vulling of een uitdagend spelelement (bv. een badmat bestaande uit puzzelstukken).

Kindertrapleuningen

Speciale kindertrapleuningen helpen kindjes vanaf 1 jaar om veilig en zelfstandig van de trap te lopen.

Kneuzingen, snijwonden en geklemde handjes:

Hoek- en randbeschermers

Om te vermijden dat kindjes zich stoten aan scherpe hoeken en randen (tafels, vensterbanken, lage kasten enz.) bestaat er een ruim assortiment van universele en dubbelklevende hoek- en randbeschermers, uitgevoerd in zachte materialen zoals silicone of schokabsorberend schuimrubber.

Deurstoppers

Speciale deurstoppers smoren het risico op geknelde vingertjes of tenen in de kiem. Afhankelijk van het gekozen systeem dienen ze aan onder- of bovenzijde, aan scharnierzijde of ter hoogte van de deurklink bevestigd te worden.

Kast- en ladebeveiliging

Met behulp van (veelal universele) kast- en ladesloten kunnen scherpe voorwerpen zoals keukenmessen veilig van nieuwsgierige kinderhandjes afgeschermd worden. Het aanbod varieert van magneetsloten, hoeksloten en veiligheidshaakjes tot flexibele sluitbanden en kastdeurklemmen. Op het vlak van installatie valt het aanbod grosso modo uiteen in zelfklevende systemen en sloten die met behulp van schroeven gemonteerd dienen te worden. Naast kast- en ladesloten bestaan er ook kast- en ladestoppers, die ervoor zorgen dat kindjes de kast of lade maar een klein stukje kunnen openen.

Alecto minirookmelderBrandpreventie:

Fornuisrekjes en ovensloten

Om brandwonden te vermijden, is het raadzaam om de keuken tijdens het koken met behulp van een veiligheidshekje af te sluiten. Is dat niet mogelijk omdat het bijvoorbeeld een open keuken betreft, dan kunnen fornuisbeschermers ervoor zorgen dat kindjes niet in de buurt van potten, pannen of friteuses komen.

Voor ovens en magnetrons bestaan er speciale hittebestendige sloten. Ovendeurbeschermers zijn tegenwoordig iets minder relevant, aangezien recente ovens met warmte-isolerende deuren zijn uitgerust.

Haardhekjes

Om haard en kachel af te schermen, bestaan er speciale haardhekjes (zie hoger).

Badthermometer

Speciale badthermometers, vaak verpakt in een attractief waterspeeltje, zorgen ervoor dat ouders de temperatuur van het badwater nauwkeurig in de gaten kunnen houden. Voor het veilig douchen bestaan er douchethermometers die tussen doucheslang en douchekop gemonteerd kunnen worden.

Sommige bad- en douchethermometers geven uitsluitend visuele informatie, andere laten een alarmsignaal horen bij afwijkende temperaturen.

Rookmelders

Een goede rookmelder kost niet veel en is onontbeerlijk. Met een onmisbaar geluidssignaal waarschuwt hij onmiddellijk bij branddetectie, zodat een snelle evacuatie verzekerd is. Specifiek voor de kinderkamer bestaan er kleine discrete rookmelders alsook rookmelders met een speels design.

Kastvergrendeling

Om lucifers, aanstekers, ontvlambare producten enz. veilig buiten het bereik van kinderen te bewaren, kan er gebruikgemaakt worden van de reeds hoger vermelde kastvergrendelingssystemen.

VergiftigingAbus stopcontactbeveiliging

Ook giftige producten zoals ontstoppers, bleek- en schoonmaakmiddelen, verdelgingsmiddelen en geneesmiddelen kunnen met behulp van hogergenoemde kast- en ladesluiters buiten het bereik van kinderen bewaard worden.

Elektrocutie

Door met stopcontacten te spelen, kunnen kindjes een stroomstoot krijgen. Betrouwbare stopcontactbeveiligingen zijn derhalve onmisbaar. Beveiligingen met afdekplaatjes zijn vooral interessant voor stopcontacten die minder intensief gebruikt worden. Voor stopcontacten die frequent gebruikt worden, zijn draaistopcontactbeveiligers aangewezen.