naar top
Menu
Logo Print
14/03/2018 - LUC VANDENBROECK

De 4Moms mamaRoo wordt ook met een app bediend om baby niet te storen (Vinke Trading)

ONTSPANNING VOOR BABY EN OUDER DANKZIJ SCHOMMELZITJES

Zeker geen vervanging voor wiegje of ledikant

Bewegende babyswings houden kindjes rustig, terwijl ze daarnaast het luisteren en de oog-handcoördinatie stimuleren. Ergonomie en comfort staan voorop. Deze zitjes worden gemakkelijk opgesteld en compact opgevouwen. De mogelijkheden qua bewegingen en melodiekeuze variëren sterk, net als de verkoopprijs. De keuze tussen batterijen en netstroom wordt vergemakkelijkt met exemplaren die op beide werken. Recente ontwikkelingen omvatten de besturing via een app op de smartphone en een aansluiting voor mp3 om in alle vrijheid de muziek te bepalen.

VOORDELEN VOOR BABY EN OUDER

Babyswings bieden heel wat voordelen. Vanuit hun schommel kijken baby's de eerste maanden gemakkelijk om zich heen om zo stilaan de wereld te ontdekken. De bewegingen van het zitje maken het kindje rustig, terwijl de mobielen of speelbogen de aandacht trekken en voor afleiding en vermaak zorgen. Dit geldt ook voor de geluiden of melodieën. De hangende speeltjes bevorderen even later de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie. Ouders hebben dankzij het schommelzitje een momentje de handen vrij om andere dingen te doen.

AANDACHTSPUNTEN

Geen vervanging voor bedje

Babyswings zijn geschikt voor kinderen van 0-6 maanden. Volgens Europese richtlijnen wordt er geadviseerd om ze te gebruiken tot max. 9 kg. Dergelijke zitjes zijn niet ontworpen om in te slapen; ze zijn dan ook geen vervanger voor een bedje of wiegje. Het is aangewezen om af te wisselen en een schommelzitje dagelijks slechts gedurende een beperkte periode te gebruiken.

Ergonomie

Veel schommels zijn verstelbaar in verschillende posities voor zowel speel- als ontspanningsmomenten: volledig liggend, in een tussenstand, maar ook rechtop voor bijvoorbeeld kindjes met reflux of om te gebruiken tijdens het geven van hapjes. Sommige modellen beschikken over een extra hoofd- of inlegkussen voor het comfort van de baby. Een modulair, afneembaar verkleinkussen past zich aan alle groeifases van het kindje aan. Het omhult de pasgeborene als een zacht nestje en houdt de baby in een optimale positie. Exemplaren, uitgerust met een verstelbare zonnekap, beschermen dan weer het kindje in openlucht.

BELANGRIJKE AANKOOPCRITERIA

De Tiny Love Natures Bounce and Sway maakt kalmerende bewegingen  en negentien verschillende geluiden (Dorel)
De Tiny Love Natures Bounce and Sway maakt kalmerende bewegingen en negentien verschillende geluiden (Dorel)

Bewegingen

Er zijn diverse soorten babyswings. Ze hebben een vibratiestand en/of schommelen van voor naar achter, of in meerdere richtingen met verschillende snelheden. Meer gesofisticeerde stoeltjes imiteren ingewikkelder bewegingen, zoals golven. De elektrische besturingstechnologie herkent het gewicht van de baby en past daarbij de schommelsnelheid automatisch aan.

Sommige bewegingen bootsen de manier na waarop ouders hun kroost troosten of geruststellen op de arm. Dit heeft een kalmerende werking op kindjes. Bepaalde swings worden ook in ziekenhuizen op neonatologie gebruikt, omdat ze rustgevend zijn voor pasgeborenen.

Muziek/geluiden

Afhankelijk van het type heeft de ouder de keuze tussen diverse natuurgeluiden en/of een aantal verschillende melodieën, dikwijls met verschillende instelbare volumeniveaus. Sommige toestellen hebben zelfs een mp3-aansluiting waarmee mama of papa muziek naar keuze kan laten horen, zodat ze niet steeds naar dezelfde deuntjes hoeven te luisteren.

Batterijen of netstroom?

Swings werken op batterijen of netstroom. Sommige zitjes gebruiken veel batterijen, waardoor ze regelmatig gewisseld moeten worden. Netstroom is dan voordeliger, maar dan moet de swing wel dicht bij een stopcontact geplaatst worden. Er zijn ook toestellen met een combinatie van beide, zodat de swing zowel op verplaatsing - waar er misschien geen stopcontact voorhanden is - als op netstroom gebruikt kan worden, wat dan weer batterijen spaart. Schommelzitjes, uitgerust met Hybridrive Technologie, zijn voorzien van een magnetisch oog dat de schommelbeweging stuurt en daarmee zorgt voor een duurzaam gebruik van de batterijen; deze gaan tot drie keer zo lang mee.

De Polly Swing Up van Chicco is uitgerust met een zonnekap en een verwijderbaar dienblad met een stevig tussenbeenstuk
De Polly Swing Up van Chicco is uitgerust met een zonnekap en een verwijderbaar dienblad met een stevig tussenbeenstuk

Bediening

Bedieningsknoppen zitten vaak aan de zijkant of aan de voorzijde. Dankzij een afneembare afstandsbediening worden bij sommige modellen de bewegingen en muziekjes vanop afstand geactiveerd.Daarnaast zijn er ook swings die tevens bediend worden via een app. Deze is ontwikkeld op verzoek van ouders die hun kindje niet willen storen als het rustig is geworden, maar die graag de beweging veranderen of de muziek zachter zetten of uitschakelen.

Formaat

De meeste swings zijn opvouwbaar. Eens opgeplooid, hebben schommelstoeltjes een compacte structuur. Enkele modellen blijven vanzelf rechtop staan. Ze kunnen gemakkelijk opgeborgen, vervoerd en opnieuw geïnstalleerd worden.

Afhankelijk van het model is het in en uit elkaar halen eenvoudig, maar deze producten zijn niet primair ontworpen om telkens mee te nemen op verplaatsing.

Materialen

Qua bekleding is er een ruime keuze. Meestal zijn de stoeltjes bekleed met polyester, zachte pluche of classic/canvasachtig textiel. De stof is altijd wasbaar met de hand of zelfs in de machine. De constructies zelf bestaan uit kunststof en aluminium.

Prijs

Babyswings zijn beschikbaar in zeer uiteenlopende prijsklassen, met een adviesverkoopprijs van minder dan € 100 voor een gewone draagbare schommel, tot ongeveer € 320 voor modellen met uitgebreide functies, afneembare relax en zo meer.

BABYSCHOMMELS BEKNOPT
• Swings zijn ideaal om te relaxen en te spelen; ook de ouder heeft een momentje vrijaf.
• Ze dienen niet om in te slapen, gebruik ze slechts gedurende een beperkte periode per dag.
• Modellen onderscheiden zich door het soort bewegingen en de mogelijkheden op het vlak van geluiden en muziekjes.
• Toestellen die zowel op netstroom als op batterijen werken, zijn heel interessant.
• Met een bediening op afstand wordt de baby niet gestoord.