naar top
Menu
Logo Print
14/03/2018 - MARIE VERHULST

JUISTE MAATOPMETING ZWANGERSCHAPSLINGERIE IS CRUCIAAL

Persoonlijke begeleiding en service maken het verschil

Heel wat zwangere vrouwen stellen de aankoop van zwangerschapslingerie uit of slaan deze zelfs over. Ze denken dat ze evengoed een maatje groter kunnen kopen. Het is aan u als expert om duidelijk de voordelen van zwangerschapslingerie aan de klant duidelijk te maken. Zodra de vrouw opgemeten is, kunt u haar wegwijs maken in welke opties er allemaal zijn: met beugel, slips met buikband, hoe discreet voeden … Want ook vrouwen willen zich tijdens hun zwangerschap steeds sexy, maar vooral ook comfortabel voelen.

AANBOD

Steeds meer merken zorgen ervoor dat de vrouw discreet kan voeden via een dubbele cup
Steeds meer merken zorgen ervoor dat de vrouw discreet kan voeden via een dubbele cup

Voordeel zwangerschapslingerie

Normale lingerie is namelijk helemaal niet aangepast aan het lichaam van een zwangere vrouw. Scherpe randen die knellen, stof die te strak zit en niet meegroeit met de borst of buik, het zijn maar enkele van de vele frustraties die kunnen optreden bij het dragen van niet geschikt ondergoed tijdens en net na de zwangerschap.

Zwangerschapsbeha

Het voordeel van zwangerschapslingerie is dat deze mooi meegroeit met het zwangere lichaam. Zo groeit een zwangerschapsbeha mee met de borst en kun je doorgaans verschillende maten groter gaan met één beha. Een zwangerschapsbeha heeft ook een betere pasvorm, zit daardoor comfortabeler en geeft betere steun gedurende de hele zwangerschap en ook erna.

Belangrijke elementen voedingsbeha's

De doorslaggevende factor bij wat een goede voedingsbeha onderscheidt van een slechte, is dat deze voldoende steun moet geven tijdens het dragen, maar ook tijdens het voeden, want net dan zijn de borsten het zwaarst. Twee zaken die vanzelfsprekend lijken, maar het helemaal niet zijn. Het is van groot belang dat de borst ook tijdens het voeden voldoende ondersteund wordt. Hierdoor worden tepelkloofjes en striemen voorkomen. Sommige merken zorgen aan de hand van een stevige textielsoort voor deze ondersteuning. Daarnaast wordt de tepel in de juiste stand gezet, zodat de baby meteen juist kan aanliggen. Hierdoor hoeft de mama haar borst of tepel niet meer vast te houden tijdens het voeden.

Meten is weten

Daarnaast is het ook zeer cruciaal, zoals het steeds is bij elke beha, dat de vrouw de juiste maat draagt. Een slechtzittende beha, zeker tijdens een zwangerschap, zorgt voor onnodig discomfort en irritaties. Meet daarom de vrouw zeker nog eens op. Niet alleen de cupmaat wordt groter, ook de omtrek kan verschillen door de zwangerschap. Toon hier uw expertise om de klant de perfecte begeleiding te bieden. De vrouw zal meteen het verschil voelen en zal zich een stuk gelukkiger en zelfverzekerder voelen.

SOORTEN BEHA'S

Er bestaan heel wat verschillende soorten zwangerschaps- en voedingsbeha's op de markt.

Beugelloos

Zo zijn er enerzijds beugelloze beha's, dan spreekt men eerder van voedingstops. Beugels zijn vaak een element dat enorm kan storen tijdens de zwangerschap, ook al heeft de vrouw de juiste maat beha aan. Een beha met beugels kan door de extra gevoeligheid aan de borsten te veel zijn.

Sommige merken voorzien, in plaats van beugels, een brede onderband voor extra ondersteuning. Hierdoor voel je bijna niet dat je een beha draagt. Ideaal voor tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de kraamweken. Bovendien hebben beugelloze beha's als voordeel dat ze ook tijdens het slapen gedragen kunnen worden. Ook voor vrouwen die last krijgen van stuwing, is een zachte borstvoedingsbeha zonder beugels erg aangenaam om te dragen.

Met beugels

Toch geeft een beha met beugel nog altijd iets meer steun. Bij vrouwen met een grotere cupmaat is het aan te raden om een beha met beugels te dragen. Tijdens een zwangerschap groeit een vrouw gemiddeld twee cups in behamaat. De pasvorm van een zwangerschapsbeha is anders dan die van een normale bh en is meer gericht op comfort en ondersteuning van de borsten tijdens de zwangerschap. Doordat de beugel meer in een banaanvorm staat, geeft de bh geen druk op de borsten zoals een normale bh dat wel zou doen.

Discreet voeden

Nog maar al te vaak gaan mama's apart zitten als ze willen voeden of proberen ze hun borsten wat te bedekken met een sjaal of doek. Hierdoor zijn ze gespannen en dat is nadelig voor het toeschieten van de melk. Zo goed als alle merken spelen hier maar al te graag op in en zorgen ervoor dat de vrouw zo discreet mogelijk kan voeden.

Zo wordt er meestal gebruikgemaakt van een speciale opening die losgemaakt kan worden, zodat enkel de tepel en het tepelhof vrijkomen. De rest van de borst blijft mooi in de beha. Zo hoeft de vrouw niet haar hele borst uit te halen om haar kindje te kunnen voeden. Ook handenvrij kunnen afkolven kun je met de zwangerschapsbeha's van Mammae doen. De kolf past tussen de flappen van de binnencup en blijft op haar plaats, waardoor er geen extra hulpstukken nodig zijn.

Meet de vrouw zeker eens op om haar optimaal te kunnen begeleiden in de zoektocht naar een gepaste beha

Andere elementen

Er is ook de keuze tussen beha's met een voorgevormde cup of een losse cup. Ook de schouderbandjes krijgen extra aandacht bij deze beha's. Deze zijn iets breder en zorgen eveneens voor een extra ondersteuning voor de borsten. Bij de beha's van Mammae is er ook een binnenbeha voorzien, de voorste cups kun je makkelijk losmaken van de binnenbeha.

De voorste cup wordt aan de hand van een clipsysteem losgemaakt. Bij het ene merk zit dit systeem vooraan bij de beha (tussen de borsten), bij andere merken zit dit net waar het schouderbandje begint boven de borst. Een merk voorziet ook een opbergvakje waarin het borstkompres makkelijk weggestoken wordt tijdens het voeden.

WANNEER AANKOPEN?
Vanaf het moment dat een vrouw merkt dat een gewone beha niet meer past of niet meer aangenaam zit, is het tijd om te kijken voor een zwangerschapsbeha. De andere vorm van de beugels en de totaal andere pasvorm zullen hun heel wat soelaas bieden. Is de vrouw aan het begin van haar zwangerschap, dan is het belangrijk dat ze de beha sluit op de strakste stand aan de haakjes. Zo kan ze deze ook de maanden erna nog ruimer zetten. Een voedingsbeha kan ook tijdens de zwangerschap gedragen worden. Vanaf de 34e week kan de toekomstige moeder zich een borstvoedingsbeha aanschaffen. Raad toch zeker minstens twee beha's aan: eentje om te dragen en eentje in de was.

Stijlvol & sexy

De tijd dat zwangerschapsbeha's echt niet mooi waren en enkel in basic kleuren beschikbaar waren, is al even voorbij. Steeds meer merken hebben, naast een basiscollectie (in de huidskleur, zwart en wit), ook enkele collecties die ook erg sexy zijn.

Mooie stoffen en elegante details zoals kant maken dat je vaak het verschil niet meer kunt zien met een klassieke beha. Zo kan ook de zwangere vrouw zich op-en-top vrouw voelen tijdens en na haar zwangerschap.

Rekbare en zachte stoffen zorgen ervoor dat het ondergoed aanvoelt als een tweede huid
Rekbare en zachte stoffen zorgen ervoor dat het ondergoed aanvoelt als een tweede huid

SLIPS

Ook zwangerschapsslips moeten voldoende steun bieden. Dankzij speciale technieken krijgt de buik de nodige ondersteuning en wordt ook de onderrug meteen ontlast. Dankzij een aangename rekbare stof groeit het buikgedeelte van de slip mee met het buikje.

Deze slips tekenen ook niet af, zowel aan de buik als aan de billen. Sommige merken bieden zelfs een extra leuke feature: aan de hand van een speciale breitechniek krijgen de billen een mooiere vorm.

Comfort

Ook bij slips is het comfort van groot belang. Het moet aanvoelen als een soort van tweede huid. Zeker de randen mogen niet hard zijn en moeten goed rekbaar zijn.

Ook onmisbaar is dat er voldoende beenopening is voorzien, dat is ook belangrijk voor na de geboorte. De meeste merken verkopen de slips samen in een leuk setje met de beha.

Bovendien zijn deze slips ook erg makkelijk om na de bevalling of een keizersnede te dragen. Andere slips zijn niet voorzien van het buikgedeelte, deze zijn ideaal voor tijdens de zomer. Een buikgedeelte kan dan namelijk te warm zijn. Deze slips volgen de contour van de onderbuik.

 


Soorten

De meeste merken bieden drie soorten slips aan: de klassieke slip, de boxer en de langere short. Deze laatste is ideaal om te dragen onder een kleedje, zodat er nergens aftekeningen te zien zijn. Een boxershort met langere pijpjes kan zeer handig zijn tijdens de zomer, wanneer er irritaties ter hoogte van de billen kunnen ontstaan door wrijving.

Sommige merken hebben ook zwangerschapsstrings in hun aanbod, al is dit eerder beperkt.

WINKELAANPAK

Juiste maatopmeting

Hoe meet je nu de juiste maat op? Sommige merken hebben een makkelijke tool ontwikkeld voor de winkels, zodat de klant in een handomdraai correct opgemeten kan worden. Daarnaast voorzien sommige fabrikanten ook opleidingen om aan de winkeliers en het winkelpersoneel te geven, zodat de producten zeker op een correcte manier verkocht worden. Andere fabrikanten bieden dan geen opleidingen aan, maar voorzien op de verpakking handige maattabellen. Belangrijk om mee te geven aan de zwangere vrouw is dat ze het best gaat voor de maat die ze normaal draagt. Zwangerschapsondergoed is gemaakt om mee te groeien.

Tools

Brochures, een display, hangers met het logo van het merk en een buste om een beha op te presenteren zijn maar enkele van de tools die sommige fabrikanten ter beschikking stellen aan de winkeliers.

COLLECTIES AANKOPEN

De meeste merken brengen een- of tweemaal per jaar een nieuwe collectie uit. Dit kan een nieuw model of kleur zijn van een reeds bestaande reeks. Hoeveel reeksen er in één collectie zitten, hangt af van merk tot merk. Maar zo goed als elk merk heeft, naast een basiscollectie, ook nog een iets luxueuzere collectie. Deze basics zijn dan ook op elk moment beschikbaar (NOS). De marge draait rond de 2,3 tot 2,9, al hangt dat vaak af van merk tot merk en kan dat afgesproken worden per winkel. Dat geldt eveneens voor de voorraadafspraken.

ARTIKEL BEKNOPT
• Zwangerschapslingerie is vervaardigd uit soepele stoffen, zodat er steeds voldoende ondersteuning is, tijdens en na de zwangerschap.
• Naast basiscollecties die steeds verkrijgbaar zijn, zijn er jaarlijks ook nieuwe collecties.
• Discreet voeden wordt steeds belangrijker.
• Slips bestaan in drie varianten: klassieke slip, boxer en langere short, al dan niet met extra gedeelte over de buik.
• De juiste maatopmeting is cruciaal in de begeleiding van de vrouw naar de ideale beha.
• De marges lopen uiteen van 2,3 tot 2,9.

Met dank aan: Mammae, Mamsy, Mamalicious